Vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, ii da peste nas ministrului Energiei: fiecare furnizor, trader, producator sa aiba libertatea de a stabili strategia lui de contractare
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, singura institutie abilitata sa supravegheze piata de energie si gaze, a fost umilita de clasa politica cel putin in ultimii 3 ani. Peste capul Autoritatii s-au luat decizii politice de reglementare a pretului energiei si gazelor, au fost pedepsiti jucatorii din piata prin intermediul OUG 114, au fost obligati anumiti producatori sa vanda la cote si preturi fixe si s-a amanat liberalizarea celor doua piete de “grija” consumatorilor casnici. Totul a fost posbil pentru simplu fapt ca la conducerea ANRE au fost si sunt numiti in continuare oameni politici. Specialistii autoritatii nu au avut nici un cuvant de spus. Iata ca, sub presiunea directivelor europene, ANRE incepe sa-si exercite rolul pe care il are in realitate. Este un inceput.
Majorarea asteptata si anuntata a pretului energiei si gazelor se datoreaza nu atat liberalizarii pietei, cat mai ales interventiilor politicului din ultima perioada. Si, din pacate, naravul nu a disparut nici in ziua de azi. Miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara la un post de televiziune ca exista, pe piata de energie, situatii in care firme furnizoare de electricitate au incheiat contracte cu clienti fara a avea la randul lor contracte de achizitie a energiei electrice si sunt cazuri in care aceste firme nu-si mai pot onora contractele si au inceput sa le rezilieze. ”Am solicitat public o investigatie pe acest subiect”, a spus ministrul care anunta ca operatorii care nu respecta prevederile vor fi amendati. De asemenea, el a spus ca se vor face modificari legislative astfel incat firme care nu au achizitii de energie efectuate sa nu poata incheia contracte.
In primul rand ca aceasta treaba nu este apanajul Ministerului Energiei, ci al ANRE. In al doilea rand, intr-o piata concurentiala fiecare jucator isi aranjeaza portofoliul dupa cum crede de cuviinta. Daca a facut-o bine castiga, daca nu pierde. Viata a demonstrat ca de cand a aparut piata concurentiala, cei mai vulnerabili jucatori au fost furnizorii si din randul lor au aparut si falimentele. Am explicat aceste lucruri in articolele noastre precedente.
Domnul ministru a mai recidivat de altfel si cu alte ocazii. La finele lunii aprilie, Virgil Popescu, a declarat, intr-un interviu pentru AGERPRES, ca suspecteaza un cartel intre furnizorii de energie, intrucat aceştia nu ar fi cumparat electricitatea necesara alimentarii clientilor casnici. Asta in conditiile in care nivelul tranzactiilor pe bursa era intr-o crestere constanta. Evident, declaratiile au facut rau pietei si nimic mai mult. Cand creste pretul energiei si gazelor trebuie gasit rapid un vinovat. De fiecare data, inclusiv in guvernarile anterioare, vinovatul se numea furnizorul de energie si gaze.
Pe acest fond al unui populism care mai prinde inca la consumatorii de energie si gaze care nu sunt interesati de ofertele concurentiale din piata, Autoritatea de reglementare a ales sa nu se implice. Iata ca, si salutam acest lucru, vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Ieri, intr-o dezbatere organizata de ClubAntreprenor, domnul Zoltan a declarat ca furnizorii de energie sunt liberi sa aiba orice strategie doresc şi nicio institutie a statului nu are dreptul sa intervina, daca sunt respectate regulile de piata şi de concurenta. Este o chestiune elementara, de altfel, dar niciodata nu a fost spusa cu atata convingere.
“La energie electrica, domnul ministru a avut aceasta declaratie in urma cu doua sau trei saptamani ca n-ar fi achizitii in spatele ofertelor. Sincer, noi am verificat, nu pot sa spun ca nu sunt achizitii. Evident ca niciun furnizor nu contracteaza 100% din necesarul de energie in baza contractelor pe termen lung, fiecare are o strategie, are o modalitate de a securiza energia necesara pentru consumatorii lui, consumatori casnici sau industriali, pe serviciu universal sau pe contracte concurentiale”, a spus Nagy-Bege.
El considera ca aceasta este exact esenta liberalizarii.
“Fiecare furnizor, trader, producator, sa aiba libertatea de a stabili strategia lui de contractare, ca vinde, ca cumpara, ca furnizeaza, ca face comert pe piata angro, nu conteaza. Esenta este sa nu intervina absolut nimeni, nici statul, nici ANRE, nici Parlamentul, nici Consiliul Concurentei, evident respectand regulile de concurenta şi respectand regulile din piata. In momentul in care acest lucruri sunt respectate, nu cred ca putem spune ca cineva a greşit”, a precizat Nagy-Bege, in cadrul conferintei “Efectele pactului ecologic european şi ale Planului National de Redresare şi Rezilienta asupra sectorului energetic din Romania”.
Speram ca ANRE sa isi manifeste independenta si in viitorul apropiat, cand presiunea pe preturi va fi foarte mare. Daca va ramane in continuare sub umbrela politicului atunci sa nu ne mire ca piata o va lua din nou razna. Sa ne intre bine in cap, energia si gazele sunt doua marfuri care nu vor fi deloc ieftine in anii ce vin. Statul, daca vrea competitie corecta si preturi pe masura trebuie sa-si vada de treaba si sa lase institutiile competente sa-si faca treaba.