Viitorul suna „bine” : pretul gazelor naturale in zilele friguroase din iarna poate depasi nivelul de 550 lei/MWh
Pretul gazelor naturale care urmeaza sa se livreze in iarna 2021/2022, prezinta in ultimele 2 zile o crestere de 71 lei/MWh (20%) pe Bursa Româna de Marfuri (BRM), fapt datorat panicii din rândul furnizorilor, urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigureaza in acest moment pentru iarna urmatoare.
Evolutia pretului mediu ponderat pentru gazele marfa tranzactionate pe BRM
Sursa BRM
Aceasta situatie nu se datoreaza, in principal:
- nivelului de gaze din depozitele de inmagazinare subterana. Sigur o cantitate mai mare de gaze depozitata, ar mai fi redus putin din deficitul de gaze din aceasta iarna, dar cu siguranta nu era cheia rezolvarii problemei din iarna urmatoare,
”uneltirilor” GAZPROM. GAZPROM si-a modificat politica comerciala si nu a mai livrat in Europa ”Gazele Ieftine de Vara”, asa cum a facut-o in ultimii 20 de ani. Dar aceasta politica probabil nu se mai putea aplica dupa pierderile mari ale acestei companii in anul 2020, interesul companiei fiind de a si recupera pierderile printr-o alta politica comerciala. Dar, oare greseala nu este si a companiilor/statelor care au ”hotarât” ca ele vor achizitiona pentru inmagazinare, doar acele gaze ieftine care veneau in fiecare an din Rusia? Ungaria a inteles normalitatea lucrurilor si a contractat in primavara gaze la pretul pietii si le a inmagazinat, fiind tara cu cel mai mare grad de incarcare a depozitelor de inmagazinare gaze din Europa. Tot Ungaria a inteles ca frigul din iarna, nu se trateaza cu populisme, ci cu gaze si a incheiat in plina campanie de demonizare a resurselor neregenrabile un contract de import gaze pentru 15 ani. GAZPROM este considerat vinovat ca a livrat in aceasta perioada, cu 8% mai putine gaze decât in anul 2018, dar furnizorii de LNG care si au redus sunstantial livrarile de gaze in Europa (ca urmare a directionarii metanierelor catre Asia unde cererea si pretul este mai avantajos), oare nu sunt vinovati?
Apreciem cresterile din ultimele zile a pretului gazelor, sunt determinate de ingrijorarea furnizorilor privind deficitul de gaze cu care se va confrunta România in aceasta iarna. Conisderam ca deficitul va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situatie care a adus Romania dependenta in principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic fata de necesitatile de import ale României in zilele de iarna grea. Conform datelor de pe site ul TRANSGAZ, singurul punct de import unde exista o rezervare de capacitate importanta pentru iarna 2021/2022, respectiv unde exista contracte de achizitie gaze pentru România este la Csanadpalota. Asta face ca la iarna sa existe posibilitatea sa avem probleme reale in asigurarea cu gaze a consumatorilor. Acest aspect se vede foarte bine pe platforma BRM, unde orice rezervare de capacitate pe termen scurt in SNT aduce corectii ale pretului si imediat cum ajunge la sfârsit contractul de livrare, si apare din nou deficitul pentru urmatoarea perioada, pretul creste si creste in ecarturi tot mai mari cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece (asa cum s-a intâmplat si astazi).
Prognoza surselor si consumului de gaze pentru o zi geroasa din iarna 2021/2022
Astfel, apreciez ca principala cauza a cresterii imense, a pretului la gaze din ultima perioada se datoreaza Politiciilor Energetice ale României din ultimii 20 ani, care nu au reusit sa integreze România in nici una din noile rutele ale fluxurilor de gaze Europene, dar nu au reusit nici sa inteleaga ca iarna 2021/2022 nu va mai fi ca alte ierni din perspectiva alimentarii cu gaze a României (urmare a reconfigurarii punctelor prin care România poate importa gaze, dar si a comportamentului fata de imporatori).
Plecând de la comportamentul in piata al furnizorilor, tinând cont de deficitele de gaze posibile in urmatoarele luni, am realizat o modelare a evolutiei pretului gazelor marfa tranzactionate pe bursa in aceasta iarna, pe care o prezentam in continuare.
Prognozele pesimiste ale evolutiei pretului gazului marfa arata ca acesta poate sa depaseasca valoarea astronomica de 550 lei/MWh in urmatoarele luni (o crestere de 8 ori a pretului fata de anul 2020), dar chiar si la acesta valoare, probabil lipsa gazelor, daca vom avea o iarna grea, va fi cea mai mare problema a sezonului rece.