Vinovații de serviciu pentru neregulile din piață: furnizorii de energie cu mușchii atrofiați
Furnizorii de energie electrică au devenit, încă de la liberalizarea pieței, vinovații de serviciu pentru tot ce nu funcționa conform dorințelor autorităților. Numiți ”băieții deștepți” din energie, furnizorii sunt cei care au suportat efectele deciziei de a fi plafonate prețurile la energie și gaze în ultimii trei ani, deficitul de lichiditate în piață fiind principala consecință a plafonării. Sistemul de control al prețurilor continuă pentru încă trei luni pe partea de energie electrică și pentru încă un an pe partea de gaze naturale. Între timp, prețul energiei tot crește, iar deficitul a atins cote alarmante în ultimele săptămâni când importurile au ajuns la 3000 de MW în anumite interval orare. În piață ofertele producătorilor sunt nesemnificative comparative cu cererea.
În aceste condiții, după trei ani de la instituirea mecanismului de plafonare/compensare, simțul concurențial al furnizorilor ”s-a atrofiat” aproape total, pe de o parte, iar restanțele de plată au crescut și ele, pe de altă parte. Acum, dat fiind faptul că plafonarea continuă și că în ciuda acestui fapt au apărut oferte în piață de până la 7-8 lei/KWh, evident, furnizorii sunt de vină. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă președintele Autorității de Reglementare în domeniul Anergiei, George Niculescu, care spune direct: “Trebuie să dăm dovadă de maturitate. Văd în comparatorul de prețuri oferte de 8 lei/kwh după 1 aprilie., adică 8.000 de lei/MWh. Sunt oferte neserioase. Nu dăm dovadă de maturitate în piață, cee ace arată că nu am învățat lecțiile din ce am trăit în ultimii doi ani. Îmi doresc lichiditate în piață, îmi doresc să ca clienții să poată migra rapid de la un furnizor la altul pentru ca furnizorii să-și dea seama că acești consumatori nu mai sunt captivi și acceptă orice preț”, a spus Niculescu.
George Niculescu și-a îndreptat criticile spre furnizorii de energie și pentru faptul că aceștia nu cumpără din piață energia scoasă la vânzare de producători. Această energie ajunge la traderi, iar furnizorii cumpără de la aceștia la un preț mai mare, susține președintele ANRE. Interesant, datele din ultimii doi ani arată că activitatea traderilor de energie s-a redus considerabil în ultimii doi ani, până la cantități tranzacționate infime.
“Vedem cantități mari de energie electrică pe care producătorii le scot la vânzare, dar sunt cumpărate de traderi, nu de furnizori, ”conchide președintele ANRE. Unde sunt aceste cantități puse la vânzare de producători nu știm, dar vedem cum bubuie importurile. Speranța stă probabil în încălzirea vremii și reducerea cererii. Dar, chiar dacă se va întâmpla asta avem certitudinea că deficitul de energie va rămâne constant. Producătorii sunt epuizați, dar ministrul Energiei caută soluțiile în altă parte. Așteptăm reacția furnizorilor.