0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Vrem sau nu vrem energia nucleara? De ce nu au fost acceptate de UE, SMR-urile Gen-4?

Posted On 24 martie 2024
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Asociatia Energia Inteligenta, Comisia Europeana, decarbonizare, energie nucleara, hidrogen, reactoare SMR

Comisia Europeană nu a dorit să includă tehnologiile de generația a patra a SMR în Alianța privind reactoarele modulare mici, motivând că dacă ar face aceasta ar putea deveni o „organizație de cercetare și dezvoltare”. Apreciez că această poziție este mai degrabă una de lobby pentru anumite firme decât o direcție politică corectă.

Reactoarele de generația 4 sunt reactoare avansate care au caracteristici de siguranță inerente și un grad ridicat de siguranță pasivă. Nu folosesc apa ca lichid de răcire, ci un alt tip de substanta (sarea topită) și utilizează un tip avansat de combustibil. Datorită caracteristicilor lor de siguranță, sunt mai puțin complexe și necesită mai puține componente. Reactoarele de acest tip au o putere mai mică de 300 MW și sunt de natură modulară.

Reactoarele modulare mici (SMR) au componentele și sistemele fabricate și asamblate din fabrică. Sunt proiectate cu caracteristici de siguranță ridicate, fiind în același timp portabile, scalabile și mai atractive din punct de vedere economic, decât Centralele Nucleare. De asemenea se pot utiliza pentru aplicații în rețea și locații izolate și pot funcționa cu diverse sisteme intermitente de generare a energiei regenerabile.

Modelele de generația a IV-a, sunt considerate ca având o eficiență considerabil mai mare pentru producția de energie decarbonizată și cogenerarea de căldură față de celelalte generații.

SMR de generația a III-a utilizează apă sub presiune ca agent de răcire, în timp ce modelele propuse de generația a IV-a SMR pot folosi diferite surse de răcire, cum ar fi heliu, sare topită sau metal topit (sodiu, plumb). Acest lucru permite generației a IV-a SMR să funcționeze la temperaturi mai ridicate fără a fi nevoie de vase de reținere presurizate semnificativ, ceea ce îmbunătățește foarte mult siguranța inerentă a acestor sisteme de reactoare avansate.

SMR-urile bazate pe tehnologia din Generația III+ pot furniza în mod obișnuit căldură de proces la temperaturi de aproximativ 320°C, în timp ce diverse modele de Generația IV urmăresc să furnizeze căldură industrială de până la 950°C.

Producția de căldură de proces la temperatură înaltă permite ca reactoarele de generație a IV-a să fie utilizate mai eficient dincolo de producția tipică de electricitate cu emisii scăzute.

Reactoarele de generația IV au obiectivul suplimentar de a decarboniza industriile non-electrice cu emisii intense, cum ar fi producția chimică, producția de ciment/var și fabricarea de metale primare. Ele sunt, de asemenea, proiectate pentru a produce hidrogen verde prin electroliză la temperatură înaltă, care apoi poate fi utilizat direct în industria transporturilor sau pentru producerea de combustibili sintetici și amoniac.

O serie de companii lucrează în prezent la dezvoltarea sistemelor SMR de generația a IV-a, care se așteaptă să fie implementate într-un deceniu:

  • X-Energy este o companie Canadiană (https://x-energy.com), dezvoltă reactorul Xe-100, care se bazează pe designul reactorului termic răcit cu heliu de înaltă temperatură, folosind combustibil nuclear cu particule tristructurale izotrope (TRISO), care va permite reactorului să funcționeze fără întrerupere a combustibilului până la 60 de ani. Xe-100 poate produce căldură industrială la temperatură înaltă de până la 750 °C și poate genera o putere de ieșire de 80 MWe.
  • Terrestrial Energy este o companie Canadiană (https://www.terrestrialenergy.com/ ) lucrează la reactorul integrat de sare topită (IMSR), care poate produce căldură industrială la temperatură înaltă de până la 680°C și o putere de ieșire de 195 MWe. IMSR este proiectat să funcționeze în modul de urmărire a sarcinii, care este ideal pentru rețele electrice hibride cu diverse surse de energie regenerabilă.
  • General Atomics este o companie Americană (https://www.ga.com/nuclear-fission/nuclear-engineering ) dezvoltă modulul multiplicator de energie (EM2), care este un design de reactor răcit cu heliu la temperatură înaltă. Cu toate acestea, spre deosebire de Xe-100 de la X-Energy, funcționează cu spectre de neutroni rapidi. EM2 își poate recicla combustibilul uzat, producând în același timp căldură industrială la temperatură înaltă de până la 850 °C, cu o putere unitară netă de 265 MWe.
  • Kairos Power este o companie (https://kairospower.com/ ) dezvoltă reactorul KP-FHR, care este un reactor la temperatură înaltă răcit cu sare de fluor. Utilizează combustibilul TRISO combinat cu un lichid de răcire cu sare de fluor de joasă presiune. KP-FHR poate produce căldură industrială la temperaturi foarte ridicate de până la 650°C, oferind în același timp o putere de ieșire de 140 MWe.
  • Moltex Clean Energy este o companie Canadiana (https://www.moltexenergy.com ) lucrează la dezvoltarea Wasteburner Stable Salt Reactor (SSR-W 300) care utilizează deșeuri nucleare reciclate ca combustibil. SSR-W 300 funcționează cu un spectru de neutroni rapid și poate genera căldură industrială de până la 630°C și energie electrică de până la 300 MWe.
  • ARC Clean Energy este o companie Canadiano-Americana (https://www.arc-cleantech.com/ ) dezvoltă reactorul rapid răcit cu sodiu (ARC 100) utilizând combustibil din aliaj metalic de uraniu, care poate produce căldură industrială până la 510°C, oferind în același timp o putere electrică de 100 MWe. ARC-100 își consumă propriile deșeuri și își reciclează propriul combustibil, fără a lăsa aproape niciun deșeu pe termen lung, reciclând în același timp și deșeurile din reactoarele tradiționale.
  • China National Nuclear Corporation este o companie Chinezeasca (https://en.cnnc.com.cn ) a dezvoltat și implementat HTR-PM, care este un reactor de înaltă temperatură răcit cu heliu, cu un modul cu pat de pietricele care utilizează combustibil TRISO. HTR-PM este proiectat să producă căldură industrială la temperatură înaltă și să genereze o putere unitară netă de 210 MWe.
  • NuScale este o companie Americană (https://www.nuscalepower.com/en ) a dezvoltat o centrala cu 12 module cu o putere instalata de 924 Mwe. Centralele VOYGR™ SMR este primul și singurul reactor modular mic (SMR) care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC). Designul modulului de putere NuScale se bazează pe tehnologia dovedită a reactoarelor răcite cu apă sub presiune și a fost dezvoltat pentru a furniza energie pentru generarea electrică, încălzirea centrală, desalinizarea, producția de hidrogen la scară comercială și alte aplicații de căldură de proces.

 

 

Dumitru Chisăliță

Președinte

 

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • SN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenuluiSN Nuclearelectrica intra in cursa pentru promovarea hidrogenului
  • Nemții se țin tare în tranziție energetică, renunță la nuclear și cărbune și mizează de energia verde plus hidrogenNemții se țin tare în tranziție energetică, renunță la nuclear și cărbune și mizează de energia verde plus hidrogen
  • Care este costul tranziției verzi pentru industriile grele din România? Un prim pas care trebuie luat: achizițiile publice ecologice.Care este costul tranziției verzi pentru industriile grele din România? Un prim pas care trebuie luat: achizițiile publice ecologice.
  • România poate avea un mix energetic complet decarbonizat în anul 2040, fără riscuri privind securitatea energetică, dacă reduce capacitățile energetice pe gazeRomânia poate avea un mix energetic complet decarbonizat în anul 2040, fără riscuri privind securitatea energetică, dacă reduce capacitățile energetice pe gaze
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Companiile din energie, cei mai buni cotizanti la pusculita statului. Hidroelectrica in poll position

Next Story

Rețele Electrice Muntenia a modernizat cea mai mare stație de distribuție electrică din România

Articole pe aceeasi tema

0

România poate produce 153.000 de tone de hidrogen regenerabil până în 2030

Posted On 11 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România

Posted On 10 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Primul model demonstrativ SC Wall pentru viitoarea centrală SMR de la Doicești

Posted On 29 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.