0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță
ENERGY EXPO® și-a consolidat poziția de lider în rândul evenimentelor de energie din Europa de Sud-Est

XTB: Africa intra in tranzitia energetica in timp ce Europa caută soluția magică pentru decarbonizare, simultan cu asigurarea securității energetice

Posted On 5 martie 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: combustibili fosili, dezvoltare durabila, emisii de carbon, GNL, tranzitia energetica

Anul 2023 a debutat cu un puternic sentiment de optimism pentru sectorul energetic la nivel global, în ciuda recentelor evoluții de securitate. Potrivit lui Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România, angajamentul corporativ sporit pentru decarbonizare, obiectivele accelerate ale guvernelor privind reducerea emisiilor de carbon, precum și adoptarea inițiativei IRA (Inflation Reduction Act) în SUA, care oferă stimulente de peste 370 de miliarde de dolari pentru investiții climatice în următorii 10 ani, susțin perspectiva unei activități susținute de fuziuni și achiziții în domeniu.

Pe fondul factorilor negativi recenți, multe țări au fost nevoite să recurgă la combustibili fosili și să întârzie tranziția la energia verde. Și în ciuda presiunilor asupra prețului energiei, temerile privind o recesiune globală au determinat, cel puțin până acum, scăderea cotațiilor petrolului.

,,În ceea ce privește consumul de gaze, se așteaptă o stagnare în anul 2023. Chiar și așa, consumul global de energie este prognozat să crească cu 1,3% în 2023, în ciuda unei economii care încetinește și a prețurilor ridicate”, explică analistul XTB. Prognoza la nivel global sugerează o scădere a cererii de gaze în Europa, o stagnare în America de Nord și o creștere cu 2,4% în Asia. Potrivit estimărilor, Asia va deveni cea mai mare piață pentru gaze naturale până în 2027, depășind America de Nord.

Mize globale pe livrările de GNL

Exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA și Qatar vor satisface creșterea cererii globale pentru acest combustibil până în 2030. Astfel, exporturile din SUA vor reprezenta până la două treimi din oferta suplimentară, în funcție de scenariul luat în considerare. Până în 2030, SUA și Orientul Mijlociu sunt așteptate să aibă o pondere de aproximativ jumătate din livrările globale anuale de GNL, în comparație cu anul 2019, când aveau o pondere de doar o treime din cerere.

Cu toate acestea, se estimează că exporturile de GNL din SUA vor scădea cu mai mult de jumătate între 2030 și 2050, din cauza concurenței crescute și a costurilor de transport mai mari pentru piața asiatică. În acest scenariu, Orientul Mijlociu și Africa vor fi avantajate pe componenta livrărilor.

La rândul lor, și exporturile australiene de GNL vor scădea după anul 2030, potrivit estimărilor, din cauza costurilor ridicate și a constrângerilor asupra producției autohtone de gaze naturale din amonte.

În schimb, în Rusia, exporturile s-ar putea dubla între 2030 și 2050, presupunând că sancțiunile ar dispărea. Cu toate acestea, până la acel moment există posibilitatea ca cererea de GNL să fie în scădere, iar oportunitățile din piață să dispară.

Sectorul financiar are un rol crucial în direcționarea fondurilor către dezvoltarea durabilă, activele ESG (Environmental, Social and Governance) fiind așteptate să ajungă la 41.000 de miliarde de dolari în 2023 și la 50.000 de miliarde de dolari până în 2025.

Totuși, mediul economic și geopolitic volatil din SUA și Europa poate încuraja o schimbare în sentimentul populației, care să  prefere canalizarea fondurilor spre nevoile interne de tranziție energetică, în defavoarea asistenței acordate altor țări. Această schimbare va afecta disponibilitatea finanțării globale care țintește schimbările climatice și va crește costul dobânzilor pentru proiectele de energie regenerabilă, încetinind ritmul tranziției energetice.

Africa, jucător-cheie în tranziția energetică

Raportul Africa Energy Outlook 2022 al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) a arătat că, în ciuda faptului că Africa deține o cincime din populația lumii, continentul este responsabil pentru mai puțin de 3% din emisiile de dioxid de carbon din energie. În plus, țările din Africa au unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din lume.

Raportul IEA mai arată însă că 43% din populația continentului nu are acces la electricitate, mai ales în Africa Subsahariană, prin urmare potențialul de dezvoltare există.

Deși reprezintă o provocare, tranziția energetică globală poate fi în continuare o oportunitate pentru regiune. Continentul are un potențial de energie regenerabilă dintre cele mai mari din lume, beneficiind de condiții climatice favorabile pentru dezvoltarea de ferme solare și eoliene. Continentul african deține un potențial substanțial atât pentru energie regenerabilă, cât și pentru producția de hidrogen.

În plus, rezervele sale de metale de tranziție (utilizate în producția bateriilor) vor oferi economiilor din Africa oportunitatea de a ocupa un loc important în lanțurile globale de aprovizionare cu echipamente de stocare a energiei, în condițiile în care cererea pentru aceste metale continuă să depășească oferta.

Ca urmare, se așteaptă ca țările africane să fie actori cheie în tranziția energetică la nivel global.

Incertitudinile de pe piața energiei și obiectivele de decarbonizare ale economiilor europene, până în 2050, înseamnă că firmele (și statele) ezită să își asume angajamente pe termen lung față de producția de GNL. În plus, Strategia UE privind metanul impune un control mai atent al intensității de carbon al acestor surse de gaz.

În mod ideal, Europa ar dori să contracteze GNL curat doar pentru 10 ani, pentru a evita un blocaj în contractele de achiziții la sfârșitul anilor 2040.

Contracte GNL pe maximum 10 ani

Când ministrul german al economiei, Robert Habeck, a discutat recent despre furnizarea în premieră de GNL din Qatar, oficialul intenționa să semneze un contract cu o durată cuprinsă între 8 și 10 ani, cu mult sub perioada uzuală de 20 de ani dorită de mulți furnizori. De atunci, au fost semnate câteva contracte pe 20 de ani pentru aprovizionarea Europei, dar ele reprezintă cazuri izolate. Chiar și așa, 2022 a fost un an record pentru contractarea de GNL.

Europa contrastează cu abordarea clienților din Asia, atât în ceea ce privește perioadele contractate, cât și mecanismele de stabilire a prețurilor. O mare parte din contractele de GNL din Asia încă se bazează pe indexarea cu prețul petrolului, ceea ce i-a protejat pe acești cumpărători de creșterea bruscă a tarifelor spot, în timp ce un număr tot mai mare dintre contractele europene se bazează pe o indexare a prețurilor Henry Hub.

Țări precum China au semnat, în ultimii doi ani, un număr fără precedent de contracte pe termen lung, marcând o abatere de la dependența puternică față de livrările spot. Și companiile din India au indicat recent intenția de a semna mai multe contracte pe termen lung. Rămâne de văzut dacă alte țări asiatice, care se bazau parțial pe aprovizionarea spot, vor urma această tendință. Exportatorii de GNL nu trebuie să uite că Asia, nu Europa, este piața cu cel mai puternic potențial de creștere pe termen lung. Pentru părțile interesate din Europa, întrebarea rămâne: Cum asigură securitatea aprovizionării cu gaze în timp ce sistemul energetic trece prin procesul de decarbonizare?

Înainte de această criză de securitate, Europa era considerată a fi o piață echilibrată, fără a avea un potențial puternic de creștere, în timp ce Asia era considerată piața premium și cu un ritm rapid de creștere. Pe măsură ce Europa își pierde instrumentele de flexibilitate și este expusă unei volatilități crescute pe piețele globale de gaze, jucătorii europeni ar putea avea nevoie de o strategie de aprovizionare mai sigură, care implică mai mult decât cumpărarea de pe piața spot, cu puțin control asupra prețurilor și volumelor.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Foren 2024, ediția a 17-a, un nou succes pentru Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al EnergieiForen 2024, ediția a 17-a, un nou succes pentru Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei
  • Noi vorbim, ungurii fac: grupul MOL va produce hidrogen verde la Rafinaria DunareaNoi vorbim, ungurii fac: grupul MOL va produce hidrogen verde la Rafinaria Dunarea
  • Noi tehnologii in energie-De ce este important sa producem si sa utilizam eficient energiaNoi tehnologii in energie-De ce este important sa producem si sa utilizam eficient energia
  • Frans Timmermans: Combustibilii fosili vor fi in continuare necesari in cursul tranzitiei verziFrans Timmermans: Combustibilii fosili vor fi in continuare necesari in cursul tranzitiei verzi
Despre autor
  • google-share
Previous Story

In memoriam: Cata nevoie ar avea Romania de specialisti ca Jean Constantinescu ! Interesele si problemele Romaniei in piata de energie electrica  

Next Story

Cererea de echipamente fotovoltaice creste spectaculos pe piata rezidentiala

Articole pe aceeasi tema

0

FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică

Posted On 10 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

Iși va aminti FMI de recomandarea de anul trecut pentru România, de a introduce o taxă pe carbon în construcții și accize mărite la combustibilii fosili ?

Posted On 3 februarie 2025
, By Redactia
0

Ministrul Burduja risca o cadere in pacatul populismului?

Posted On 28 ianuarie 2025
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025. Peste 170 de expozanți,la târgul dedicat construcțiilor eficiente energetic

Posted On 11 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.