Zvon sau realitate? Grecii de la PPC ar intentiona să preia activele Enel din România. Nu este prima dată când Enel negociază vânzarea businessului din țara noastră
Situația complicată de pe piața de energie electrică din România, accentuată de deciziile iresponsabile ale autorităților au generat pierderi de sute de milioane de euro companiilor de distribuție și furnizare, încă de anul trecut. Pe acest fond al pierderilor financiare au apărut zvonuri despre o posibilă naționalizare a companiilor de distribuție, sau o vânzare masivă a activelor deținute de către acestea. CEZ România a dat startul vânzărilor, secondată de către Enel România.
Mai nou circulă zvonul conform căruia Compania Publică de Electricitate a Greciei (PPC) pregăteşte o mişcare importantă de expansiune pe piaţa energetică, vizând să achiziţioneze 70% din filiala grupului italian Enel în România, într-o tranzacţie care evaluează întreaga companie Enel România la 1,8 miliarde euro, scrie Newseek.
Așa cum spuneam, nu este prima data când italienii de la Enel avertizează că ar putea părăsi România. Încă din 2014, ENEL anunța cu surle și trâmbițe că intenționează să vândă activele deținute în România și Slovacia, în ideea de a-și reglementa situația financiară la nivel de grup. S-a avansat la vremea respectivă cifra de cel puțin un miliard de euro pentru activele din România, în condițiile în care compania era și este încă cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică cu circa 3 milioane de consumatori constanți. Pe de altă parte, una din sucursale (ENEL Muntenia Sud) acopera zona cu cel mai mare consum de energie electrică din Romania, ceea ce făcea și mai atractivă operațiunea de vânzare a activelor.
Italienii s-au râzgândit între timp și au investit masiv în România conform angajamentelor luate la preluarea distribuțiilor din Banat, Dobrogea și Muntenia.Piața de anergie electrică din România, mai precis evoluția ei, a creat dileme serioase de-a lungul timpului companiilor de distribuție astfel că funcție de reglementări ideea vânzării activelor a fost repusă pe tapet și în anii care au urmat. În cazul Enel Romania, discuțiile privind vânzarea activelor au revenit în 2019, când inclusive Hidroelectrica a făcut demersuri pentru preluarea afacerilor Enel. La vremea respectivă se vorbea deja despre o valoare a acestora de 1,8 miliarde de euro. Nu s-a întâmplat nici de data asta. Iată că, pe fondul dezstrului din piața de energie ideea vânzării revine în actualitate.
Un memorandum de înţelegere a fost deja semnat între cele două mari grupuri, PPC şi Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuţiile conducerii PPC cu băncile greceşti Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica şi Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanţarea unei părţi din investiţie.
Conform planului, PPC este de aşteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar şi să acopere restul din împrumuturi, conform unui raport din media elenă. România este o piaţă pe care preşedintele şi CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaşte, el conducând anterior operaţiunile din România ale grupului italian.
Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de ţări din lume şi având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
PPC operează reţelele de distribuţie de energie din Grecia, dar şi aproape 100 de centrale de producţie.
În mai anul acesta, după pierderi trimestriale în România de 154 milioane euro, directorul financiar al Enel, Alberto De Paoli, a declarat că regulile de plafonare a preţurilor şi cele legate de tarifele de distribuţie din România “afectează grav” rezultatele din această ţară.
“Nu are sens să investeşti într-un mediu excesiv de punitiv”, a spus De Paoli, întrebat dacă reglementările din România ar putea afecta prezenţa grupului în ţară, scrie News.ro.