0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Euro Insol a dat-o pe poezie: Auf Wiedersehen, pentru nemtii de la Andritz

Posted On 5 februarie 2013
By : Redactia
Comment: 0

Trebuie sa recunoastem ca este un mare act de curaj din partea domnului Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, in actiunea de a denunta unul dintre cele mai controversate contracte de retehnologizare, semnate in 1997.

In anchetele Energy-Center intitulate „Cum au aparut baietii destepti in energetica romaneasca” am explicat pe larg cum s-a ajuns la contractele preferentiale de energie electrica pentru firmele lui Buzaianu si de unde a inceput toata povestea. Adica, exact de la retehnologizarea unor centrale, incepand cu Lotru, continuand cu Portile de Fier, cu cele de pe Olt etc. In concluzie, deocamdata, ne marginim sa redam comunicatul Euro Insol, privind denuntarea contractului cu Andritz, asteptand sa vedem ce urmeaza.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denuntat in data de 31.01.2013 actele aditionale nr. 4 si nr. 6 la contractul de retehnologizare incheiat cu grupul de firme Andritz Hydro pentru hidrocentrala Gogosu de pe Dunare, care vizau lucrari in valoare de 71,5 milioane Euro .Incepand cu 1997 au fost initiate prin hotarari de guvern o serie de contracte internationale cu incredintare directa, legate de retehnologizarea unor capacitati de productie hidro. Numitorul comun al acestor contracte, pe langa incredintarea directa, o constituie si grupul de firme care reprezinta contractorul general.

La originea contractelor sta retehnologizarea celor 6 hidroagregate din Portile de Fier I, inceputa in 1997, cu o valoare finala de 200 milioane Euro. Sirul atribuirilor directe a continuat in 2001 cu cele 8 grupuri la Portile de Fier II unde decontarile au ajuns la aproximativ 250 milioane Euro, ultimul agregat retehnologizat urmand sa intre in exploatare in iulie 2013. In 2003 contractul de retehnologizare de la Portile de Fier II s-a aditionat cu lucrarile aferente celor doua grupuri din centrala Gogosu in valoare de 54,5 milioane Euro. Ultimul contract este cel de retehnologizare a centralelor de pe Oltul inferior cu o valoare de cca 400 milioane euro. In total consortiul de firme Voith – Andritz a primit lucrari cu incredintare directa de peste 900 milioane de Euro. La acestea se adauga inca 89 milioane Euro, retehnologizarea centralei Lotru, lucrare adjudecata de consortiul prin licitatie

Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa au fost analizate toate contractele in derulare. Dintre acestea, cele de retehnologizare au beneficiat de o atentie deosebita, atat prin prisma importantei centralelor modernizate cat si a costurilor asociate. La fel ca si alte contracte de retehnologizare, modernizarea hidrocentralei Gogosu nu se inscrie in indicatorii de eficienta tehnico-economica acceptati pe plan mondial.

 

Ca atare Euro Insol, administratorul judiciar al societatii a initiat negocieri cu contractorul general, pentru alinierea pretului lucrarilor de retehnologizare la valoarea de piata, la nivelul anului 2013, dar nu s-a ajuns la un acord. Aceasta corelare se impunea cu atat mai mult cu cat Hidroelectrica a achitat catre Andritz Hydro, avansuri de 61 milioane Euro, incepand cu 2002, pentru hidrocentrala Portile de Fier II si 13.6 milioane Euro, in 2003, pentru lucrarile prevazute sa înceapa în 2013 la hidrocentrala Gogosu, fara a percepe dobânzi în aceasta perioada de 10 ani.

Prin denuntarea actelor aditionale pentru retehnologizarea centralei Gogosu, Administratorul Judiciar urmareste realizarea lucrarilor, la preturi competitive, obtinute prin licitatie publica deschisa cu participare internationala, dupa ce valoarea actualizata a contractului impreuna cu lucrarile suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici si de functionare, a crescut de la 54,5 milioane Euro la 71,5 milioane Euro in baza unui artificiu de calcul contractual care nu tine cont de evolutia preturilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care in ultimii 10 ani au scazut nu au crescut.

Se va asigura in acest fel finalizarea lucrarilor la o centrala importanta in Sistemul Energetic National, la costuri corecte.

„Denuntarea contractelor cu vechii parteneri ai Hidroelectrica nu este un scop in sine in procedura insolventei, dar urmareste optimizarea costurilor investitiilor societatii si practicarea unor preturi rezonabile, comparabile cu cele ale investitiilor similare la nivel european. Am fi acceptat sa achitam 50 milioane de Euro pentru prelungirea cu inca un ciclu de viata a CHE Gogosu, dar 70 milioane Euro este un cost mult prea mare si nejustificat in cazul unei capacitati de productie de numai 54 MW. La un atare cost ajungem la 1.3 milioane de Euro/MW retehnologizat , echivalentul costului unui MW nou construit , care include si costul lucrarilor de constructii cu o pondere de aproape 70%. Costul de 1,3 milioane /MW apare cu atat mai mare daca il raportam la costul cu care a fost retehnologizata centrala Lotru, respectiv 89 milioane euro la o putere instalata de 510 MW, de unde rezulta un cost de 174 mii Euro/ MW rethnologizat.

Timp de 15 ani toate retehnologizarile mari la Hidroelectrica s-au dat cu incredintare directa si aceluiasi consortiu de firme Voith – Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta priceputi la retehnologizari. Sa-i lasam si pe altii sa se afirme. Toate lucrarile de retehnologizare pe viitor vor fi atribuite prin licitatii internationale. Ne dorim proceduri de achizitie transparente si competitive. Acesta este motivul pentru care în ianuarie 2013 am reluat de la zero licitatia cu valoare estimata de 136 milioane Euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida, cu o putere instalata de 210 MW” a declarat Remus Borza, reprezentantul EURO INSOL, Administratorul Judiciar al Hidroelectrica.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Greenpeace cu ochii pe termocentralele din Romania cu impact asupra mediuluiGreenpeace cu ochii pe termocentralele din Romania cu impact asupra mediului
  • Enel X Romania a investit 500.000 de euro pentru instalarea a trei sisteme de panouri fotovoltaice in judetul AradEnel X Romania a investit 500.000 de euro pentru instalarea a trei sisteme de panouri fotovoltaice in judetul Arad
  • Comisia Europeana cade la pace cu Gazprom in privinta concurentei pe pietele din Europa Centrala si de EstComisia Europeana cade la pace cu Gazprom in privinta concurentei pe pietele din Europa Centrala si de Est
  • <!--:ro-->Exclusiv: Care este pretul real al energiei electrice in Romania si cat il poate influenta bursa?<!--:--><!--:en-->Exclusive: What Is the Actual Price of Electricity in Romania and How Much Can the Exchange Influence It?<!--:-->Exclusiv: Care este pretul real al energiei electrice in Romania si cat il poate influenta bursa?Exclusive: What Is the Actual Price of Electricity in Romania and How Much Can the Exchange Influence It?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Autoritatile taie pofta de „canibalizare”a energiei verzi

Next Story

Trei, Doamne, si toti trei pe un singur minister: Vosganian, Nita si Grapini

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.