Cine ilumineaza Capitala Romaniei?
Iluminatul public al Bucurestiului a intrat, din acest an, sub zodia concurentei reale. Dupa ce ani la rand o singura companie de furnizare a dominat exclusiv iluminatul public in Capitala (Luxten Lighiting), sub administratia lui Gabriela Firea s-a incercat preluarea acestui serviciu de catre nou infiintata Companie Municipala pentru Iluminatul Public in Bucuresti,. In paralel, o alta companie municipal, Energetica, a incercat si ea sa negocieze cu Luxten, care era in asociere cu Enel, furnizarea de energie electrica pentru iluminatul public pentru 2019, dar negocierile s-au blocat. Vorbim in acest caz de o cantitate consistenta de energie pe care Primaria Capitalei o solicita pentru iluminat, respectiv in jur de 7000 de MW/luna in perioada de vara si pana la 9000 de MW in perioada de iarna.
Cele doua companii municipale nu aveau cum sa asigure acest serviciu complex pentru simplu motiv ca nu aveau nici specialisti in achizitia de energie din piata concurentiala si nici fondurile necesare pentru a constitui garantiile, asigurarea mentenantei sau interventiile necesare. De altfel, intr-o combinatie cu Enel, cei de la Luxten au ajuns (din aceleasi motive) sa asigure doar facturarea energiei, restul operatiunilor fiind asigurate exclusive de catre Enel. Probabil, nemultumita de preturile oferite de catre Enel, Primaria Capitalei a renuntat la ideea de a-si implica propriile companii in asigurarea iluminatului public si a scos la licitatie acest serviciu, fara prea multa publicitate. Surpriza, in cursa organizata de Primarie (multi furnizori de electricitate si-ar dori un asemenea client) castigator a fost o companie cu capital suta la suta romanesc, respective Getica 95.
Interesanta ascensiunea acestei companii in piata de furnizare de energie electrica din Romania, in conditiile in care nu are in spate nici un fel de partener cu un capital strain si nici vreun sprijin politic.
Mai mult decat atat, discretia cu care Getica 95 actioneaza in piata de furnizare de energie electrica este una absolut surprinzatoare. Mai relevant este ascensiunea acestei firme in randul furnizorilor de energie, ultimele date facute publice de catre ANRE arata ca Getica 95 a depasit Tinmar Energy si ameninta in clasament pozitia lui Met Romania, ca sa amintim doar doi dintre principalii competitori din piata concurentiala. Desigur nu are sens sa facem comparatie cu furnizorii de ultima instanta, care inregistreaza pozitii dominante in privinta furnizarii catre clientii casnici dar au problem din ce in ce mai mari pe segmentul concurential.
Dupa aparitia OUG 114 s-a spus ca cei mai afectati de taxa de 2% pe cifra de afaceri si instituirea unei piete reglementate pentru consumatorii casnici va face ca furnizorii de energie din piata concurentiala vor da faliment pe capete. Iata ca pana acum nu am asistat la un asemenea scenariu. Nu-l excludem, desigur. In paralel cu OUG 114, sau mai curand spus implicit dupa aparitia acestui act normative, pretul energiei a crescut spectaculos. A depasit recordul atins in iarna lui 2017, de la 680 lei/MWh la 750 lei/Mwh. 2017 a fost momentul in care cel putin 4 mari furnizori au intrat in insolventa sau si-au anuntat posibilul faliment. Cei care au ramas insa s-au calit cat se poate de bine. Un asemenea exemplu este si Getica 95.
Vom incerca sa cunoastem mai bine strategia acestei companii de furnizare de energie electrica cu capital suta la suta romanesc, cu atat mai mult cat pe segmentul concurential Getica 95 are o expunere majora, sau aproape totala. Ce inseamna asta? Ca nu are decat foarte putini clienti casnici care sa fie sub regimul reglementat. Or, in cazul consumatorilor industriali, care sunt alimentati cu energie din piata concurentiala lucrurile au devenit extrem de complexe, dupa aparitia OUG 114 si dupa explozia pretului energiei. Am aflat ca, cel putin pana in momentul de fata, Getica 95 nu si-a modificat pretul la energia livrata in ciuda a ceea ce se intampla in piata concurentiala. Asta inseamna ca are un portofoliu extrem de bine organizat, sau ca isi asuma anumite pierderi. Depinde de cat va tine sau cum se va modifica OUG 114, lucru valabil pentru toti furnizorii importanti de energie electrica din Romania.
In piata concurentiala a furnizorilor de energie electrica din Romania au mai ramas cateva companii cu capital exclusiv romanesc. Getica 95 domina din acest punct de vedere si are o ascensiune oarecum contrara cu ceea ce se intampla la nivel decizional, legislativ. Merita vazut cum concepe businessul aceasta firma de furnizare care concureaza practic, in conditii de competitie inegala, cu marii furnizori ce au in spate si reteaua de distributie si adesea chiar sprijinul nemijlocit al statului roman, care sub aceasta masca incearca sa demonstreze ca protejeaza consumatorii romani.
Piata de energie electrica din Romania se confrunta in momentul de fata nu numai cu o lupta acerba intre furnizori pentru atragerea clientilor finali, cat mai ales cu o criza acuta de energie. Incercam sa identificam companiile romanesti care pot face fata acestei competitii, nu dintr-un fals patriotism, ci dintr-o conjunctura in care aceste companii continua sa fie tratate de catre autoritati ca “mana a doua”. Getica 95 rezista, Tinmar rezista si cam atat. Va mai amintiti de cele care au disparut? Vom reveni.