0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

De ce nu luam exemplul nemtilor in domeniul cogenerarii ?

Posted On 11 aprilie 2013
By : Redactia
Comment: 0

Cel mai mare motor cu gaz GE Jenbacher va acoperi 40% din necesarul de electricitate şi 20% din necesarul de energie termică al localităţii Rosenheim din Germania

* Cel mai mare motor cu gaz Jenbacher de la GE pune în mişcare un proiect inovator de extindere a cogenerării

* Instalarea motorului J920 FleXtra contribuie la obiectivul Germaniei de a produce prin cogenerare 25% din totalul necesarului energetic al ţării până în anul 2020

* Proiectul ilustrează rolul soluţiilor de energie distribuită de la GE în promovarea securităţii energetice în Europa

Planul de tranziţie energetică al Germaniei „Energiewende” pune accentul pe creşterea eficienţei energetice industriale, prin urmare Ministrul de Stat Bavarez al Mediului şi Sănătăţii, Dr. Marcel Huber, împreună cu alţi lideri din sectoarele public şi privat, au sărbătorit astăzi inaugurarea oficială a centralei de cogenerare municipale Stadtwerke Rosenheim din oraşul Rosenheim.

„Planul de tranziţie energetică „Energiewende” poate fi îndeplinit numai printr-un efort de cooperare, la care să contribuie şi furnizorii municipali. Investiţiile în centrale inovatoare, moderne creează o bază importantă pentru reuşita planului de tranziţie energetică,” a declarat Huber.

Elementul central al proiectului este cel mai mare motor cu gaz Jenbacher de la GE (NYSE: GE), modelul J920 FleXtra de 9,5 megawaţi (MW), certificat ecomagination. Noua soluţie energetică flexibilă de la GE beneficiază de un plus de inovaţie, putere şi eficienţă, astfel încât clienţii să poată face faţă priorităţilor energetice și de protecţie a mediului.

 

Structurile CHP integrate ale Stadtwerke Rosenheim includ şi o instalaţie de incinerare a deşeurilor şi patru motoare Jenabacher instalate în prealabil—trei motoare J620 de 3,35 MW şi o unitate J624 cu turbocompresor în două trepte de 4,4 MW. Unitatea de cogenerare modernizată a companiei de utilităţi (36,1 MW energie electrică şi 43,8 MW energie termică) acoperă în prezent 40% din necesarul de energie electrică şi 20% din necesarul de energie termică al localităţii Rosenheim, care are peste 61.000 de locuitori.

Germania intenţionează să închidă centralele nucleare rămase până în anul 2022. Pentru a înlocui cantitatea imensă de energie electrică de bază produsă de centralele nucleare cu emisii scăzute de carbon, planul de tranziţie energetică al guvernului prevede utilizarea pe scară mai largă a gazelor naturale şi resurselor regenerabile, precum şi a tehnologiilor care asigură eficienţă energetică.

Prin instalarea modelului J920 FleXtra, Stadtwerke Rosenheim îşi adaptează centrala de cogenerare astfel încât să contribuie mai eficient la realizarea obiectivului Germaniei de a produce prin cogenerare 25% din necesarul energetic total al ţării până în anul 2020. Proiectul este un exemplu şi pentru alte ţări care îşi propun să instaleze noi sisteme CHP pentru a-şi îndeplini obiectivele de eficienţă energetică şi protecţia mediului prevăzute la nivelul Uniunii Europene.

Noul J920 FleXtra aduce importante beneficii ecologice oraşului Rosenheim. Sistemul CHP J920 pe bază de gaze naturale asigură energie electrică şi termică (apă caldă) localnicilor şi clienţilor industriali, cu o amprentă de carbon mai restrânsă decât centralele electrice convenţionale, susţinând eforturile Germaniei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în anul 2020. De asemenea, timpul de pornire extrem de scurt al motorului J920 FleXtra îmbunătăţeşte flexibilitatea operaţională a centralei Stadtwerke Rosenheim, contribuind la eliminarea problemelor de intermitenţă, cauzate de adăugarea mai multor resurse eoliene, solare şi regenerabile.

„Noua centrală de cogenerare prevăzută cu tehnologia motorului cu gaz J920 FleXtra de la GE ne va permite să oferim clienţilor industriali şi rezidenţiali energie electrică şi termică fiabilă, eficientă şi mai flexibilă,” a declarat Dr. Götz Brühl, CEO al Stadtwerke Rosenheim.

Modelul J920 FleXtra de la GE asigură cea mai mare eficienţă electrică din clasa de 10 MW şi a fost proiectat să atingă o remarcabilă eficienţă electrică de 48,7% şi o eficienţă de aproximativ 90% în regim de cogenerare. Datorită modelului inovator al turbocompresorului în două trepte, motorul J920 FleXtra va permite centralei Stadtwerke Rosenheim să contribuie la îndeplinirea obiectivului Germaniei de a-şi îmbunătăţi productivitatea energetică – aferentă consumului de energie primară – cu 2,1% pe an.

„Tehnologia flexibilă J920 asigură niveluri ridicate de eficienţă şi fiabilitate, fiind astfel soluţia ideală de energie distribuită cu motor cu gaz de mari dimensiuni pentru aplicaţii industriale şi de stabilizare a reţelei, care permite şi reducerea amprentei de carbon a clienţilor,” a declarat Karl Wetzlmayer, Director General motoare cu gaz pentru producţia de energie — GE Power & Water.

În calitate de principal producător de motoare cu gaz, GE a valorificat cei peste 50 de ani de experienţă în producţia de energie pentru a dezvolta cel mai nou motor Jenbacher. Dezvoltarea motorului J920 FleXtra a însemnat mai mult de jumătate de milion de ore dedicate proiectării, analizei, testării şi verificării produsului. Echipa a folosit instrumente inovatoare de analiză şi diagnosticare, utilizând şi tehnologii şi metodologii create de operaţiunile tehnologice globale ale GE şi de Centrul de Cercetare Globală.

GE şi Stadtwerke Rosenheim au cumulat aproape un deceniu de cooperare şi inovare în domeniul motoarelor cu gaz, prin urmare compania de utilităţi este asociatul ideal pentru prezentarea modelului J920 FleXtra, a adăugat Wetzlmayer.

Despre J920 FleXtra

Utilizarea unui motor J920 FleXtra la o eficienţă electrică de 48,7% — cu peste 1,5% mai mare decât motoarele cu gaz comparabile — asigură capacitatea necesară pentru a produce peste 76 milioane kWh de energie electrică, suficientă pentru a alimenta cu energie mai mult de 18.500 gospodării europene, timp de un an. Folosirea motorului J920 FleXtra permite:

reducerea consumului de gaze naturale cu peste 6,4 milioane kWh pe an.

scăderea emisiilor de CO2 cu aproximativ 1.500 tone pe an, echivalentul unor emisii anuale de CO2 produse de aproximativ 800 de autovehicule pe drumurile europene.

În regimul de cogenerare, motorul J920 FleXtra asigură o eficienţă de aproximativ 90%—faţă de o medie de aproape 50% obţinută prin producţia separată de energie termică şi electrică a unui un cazan pe bază de gaze naturale şi livrarea energiei electrice în reţeaua UE. Pe parcursul unui an, motorul J920 FleXtra permite:

economisirea unei cantităţi de peste 130 milioane kWh de energie primară, echivalentul energiei produse de peste 76.000 barili de petrol.

reducerea emisiilor de CO2 cu peste 7.800 tone, echivalentului emisiilor de CO2 a peste 4.100 de autovehicule pe drumurile europene.

Modelul J920 FleXtra reduce costurile aferente ciclului de viaţă printr-un consum redus de combustibil. Avantajele privind flexibilitatea operaţională se adaugă şi portofoliul actual de turbine cu gaz FlexEfficiency al GE.

Motoarele cu gaz Jenbacher de la GE reprezintă o componentă esenţială a portofoliului de soluţii inovatoare de energie distribuită al companiei, soluţii care permit companiilor şi comunităţilor din întreaga lume să producă energie fiabilă şi eficientă—folosind o gamă variată de combustibili—în cadrul sau în afara reţelei. Portofoliul de energie distribuită al GE include şi turbinele cu gaz aeroderivative de la GE, motoarele cu gaz Waukesha şi soluţii de recuperare a căldurii reziduale Clean Cycle.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

AFEER vine in intampinarea furnizorilor de energie:Platforma OTC in administrarea OPCOM

Next Story

Nabbuco se vrea ruta prioritara pentru gazele din regiunea Caspica

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.