Dupa dezbaterea Energy-Center: “Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?”
Prima concluzie in urma conferintei noastre este aceea ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei incearca sa scoata castanele din foc, in situatia in care Comisia Europeana a acceptat ca pana la sfarsitul acestui an sa avem un plan de dereglementare a pietelor de energie si gaze, pe care sa il si respectam. In premiera, la dezbaterea noastra, a fost prezentat actorilor din piata de energie si gaze naturale programul trimis Comisiei Europene, care l-a acceptat de principiu, dar care depinde de modificarile aduse Legii 123 in Parlamentul Romaniei. Termenul limita: sfarsitul lunii decembrie 2019. Nimic nu este insa batut in cuie. Vom reveni pe larg cu declaratiile participantilor la Dezbaterea organizata de Energy-Center, cu sprijinul Centrului Roman al Energiei (CRE). Pana atunci cateva provocari:
Claudiu Dumbraveanu, director general al directiei generale de piata de energie si preturi din cadrul ANRE:
“Suntem in ceasul al doisprezecelea si trebuie sa fortam oarecum sa apara aceasta noua modificare a Legii 123, implicit o noua abordare a reglementarilor induse de OUG 114. Daca pana in 26 decembrie nu modificam legislatia si nu ne conformam directivelor europene, nimeni nu ne va mai crede ca suntem deschisi la dialog.
Anca Dragu, Director general adjunct E.ON Romania:
“Sustinem dereglementare pietelor de energie si gaze dar procesul trebuie sa fie gradual. OUG 114 a venit fara nici o consultare cu actorii din piata, pentru a evita un soc al cresterii preturilor la energie si gaze.
Niculae Havrilet, membru in Consiliu de Administratie Romgaz
OUG 114 a facut ca riscurile producatorilor de gaze si energie sa fie cele mai mari si in final acest lucru se vede in investitiile pe care acestia si le-au propus, dar ulterior au fost nevoiti sa le revalueze. Mai important este ca efectul acestor reglementari legate de pretul gazelor se acumuleaza tot la consumatorii finali”.
Radu Constantin, Hidroelectrica
“Obiectivul Hidroelectrica este sa asigure stabilitatea Sistemului Energetic National. In urma OUG 114, compania a fost obligate sa-si reface toate calculele pentru o noua perioada de tranzactionare. Hidroelectrica a fost obligate sa vanda energie la 111 lei in piata reglementata, ceea ce a pus o mare presiune pe cash-flow-ul companiei.”
Daniel Apostol, Federatia Patronala de Petrol si Gaze
“Care a fost scopul OUG 114, declarat de catre Guvern? Sa asigure protectia consumatorilor romani, respectiv a celor vulnerabili. Dupa noua luni de la intrarea in vigoare a Ordonantei constatam ca acest scop este departe de a fi atins. Pretul la energie si gaze a crescut si se apropie iarna. In realitate pretul la aceste utilitati are mai curand legatura nu cu productia proprie ci cu productia din alta parte.”