Gaurile din piata de gaze a Romaniei
Dumitru Chisalita- Asociatia Energie Inteligenta
Un tata avea un fiu care facea, multe rautati. Mahnit, omul a hotarat sa bata un cui in usa, pentru fiecare fapta nepotrivita a acestuia. In scurt timp, usa era plina de cuie. Baiatul a cazut pe ganduri si a hotarat sa isi schimbe comportamentul, iar pentru fiecare fapta buna sa scoata cate un cui din usa. Intr-o zi a fost scos si ultimul cui. Bucuros, baiatul a alergat la tatal lui sa-i spuna ca a scos toate cuiele., la care tatal a raspuns: ”Da, dar ce facem cu gaurile ramase?” Aceasta este si intrebarea mea, fata de gaurile care vor ramane, dupa eliminarea factorilor perturbatori introdusi pe piata de gaze in ultimii ani?
Romania s-a angajat in anul 2012 intr-un process de liberalizare a pietei de gaze, care avea ca scop, ca in anul 2019, sa aduca piata intr-o faza complet liberalizata. In aceasta perioada diverse abateri de la Road Map-ul de liberalizare, populist puse pe binele consumatorilor, dar in fapt scopul era de mentinere a unor monopoluri care sa genereze venituri peste medie pentru unele societati comerciale.
Liberalizarea pietei de gaze generate de OUG 64 a adus in prima faza o tendinta de cresterea a pretului pe piata de gaze, tendinta naturala determinata de dorinta unor furnizori de a profita de pe urma necunostintelor consumatorilor.
Astfel, imediat dupa liberalizarea pietei de gaze, in aprilie 2017, pretul pe piata din Romania a prezentat tendinte crescatoare. Incepand cu anul 2018, cresterea nivelului de concurenta si transparenta si mai ales succesul unor noi furnizori si clienti deopotriva, care au reusit sa sparga monopolurile intelegerilor neoficiale dintre furnizori, aratau o tendinta de asezare a pretului pe piata din Romania.
Aceasta situatie a culminat cu faptul ca anumiti jucatori traditionali de pe piata de gaze din Romania au inceput sa piarda clienti si mai ales au inceput sa piarda din marjele mari pe care le realizau in Romania, marje nemaintalnite pe piata de gaze in Europa. Astfel, s-a tras un CUI, constituirea Comisiei Parlamentare de analiza a cresterii pretului gazelor pe piata din Romania in toamna lui 2017. Activitatea acestei comisii, una mai mult mediatica, si a actiunilor care au aparut in urma temei lansate de aceasta a determinat modificari in evolutia pretului gazelor pe piata. In graficul de mai jos se poate observa cum interventile publice a diverselor entitati in acea perioada au influentat pretul gazelor tranzactionate.
Rezultatul acestui CUI a fost justificarea cresterii pretului reglementat al gazelor la populatie in urmatoarea perioada, cu cca. 10% , un nivel istoric de crestere a pretului din ultimii 20 de ani.
Au urmat dupa aceea alte CUIE trase in directia consumatorului de gaze, asa cum a fost modificarea legislatiei romanesti privind stabilirea pretului gazelor pentru redeventa dupa Bursa din Viena, care a determinat o tendinta de crestere a pretului gazelor pe piata din Romania. Urmeaza anuntul Ministerului Finantelor de plafonare a pretului gazelor din productia interna in luna iunie 2018 si mai ales prevederile OUG 114.
Asociatia Energia Inteligenta a realizat un scenariu pe care pretul gazelor naturale l-ar fi urmat in absenta tuturor CUIELOR din ultimii ani pe piata romaneasca a gazelor. Cel mai mare castigator ar fi fost CONSUMATORUL.
Culmea acestor rele a fost OUG 114, care a creat cea mai mare ”bulibaseala” de pe piata de gaze din toate timpurile:
- in perioade de excedent de surse fata de consum, vara 2019, preturile gazelor au ajuns la un nivel care nici in timpul crizelor de pe piata de gaze nu s-a inregistrat!
- capacitati de transport care timp de un deceniu nu au prezentat nici un interes, s-au tranzactionat brusc la un nivel de tarif de 7 ori mai mare!
Dar, cea mai mare problema a acestor TAMPENII BATUTE IN USA CONSUMATORULUI este problema GAURILOR pe care le vor lasa.
Cea mai mare gaura este cea nascuta in mentalitatea oamenilor, care daca anterior anului 2019, incepeau sa aiba o usoara incredere in puterea lor de a negocia ceva cu un furnizor de gaze, aceasta a scazut brusc dupa OUG 114.
Asociatia Energia Inteligenta, in cadrul Caravanei Pret Corect la Gaze a masurat incepand cu anul 2015 care era increderea consumatorilor, in a-si negocia propriul contract de gaze. Anterior aparitiei OUG 114, acesta a atins maximul la un nivel de 20%. Masuratorile recente realizate de Asociatie, arata ca in prezent, doar 5% din consumatorii ar mai incerca sa-si negocieze un contract de gaze.
Urmele adanci lasate de cuiele OUG 114, in usile consumatorilor, vor fi greu de depasit.
In acelasi timp OUG 114 a lasat gauri adanci in randul furnizorilor, care au incasat multe cuie dupa aparitia acestei ordonante, gaurile in bugetele unor furnizori fiind foarte adanci. Aceasta a indus un comportament deloc creativ in randul acestora si reluarea sau imprumutarea practicilor care erau inainte de aparitia OUG 64 / 2016 – intelegerile neoficiale asupra pretului si ofertelor din piata. Furnizori noi, cu moralitati ridicate, care nici nu percepeau acest mod de lucru si care isi fundamentau strategia de afaceri pe creativitate comerciala, au preluat repede naravul ”lupilor batrani din piata romaneasca” de gaze – marja mare, face buzunarul gros.
Distrugerea increderii in avantajele libertatii de negociere, dovada ca un contract semnat nu face doi bani pe piata din Romania, interventionismul, lipsa institutiilor care sa previna si sa proteje elementele necesare functionarii unei piete, sunt cele mai mari gauri care le va lasa aceasta OUG 114, la eliminarea ei, facand astazi sa fie in fapt mai rau sa se elimine OUG 114, decat sa se pastreze.