0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Un adevar elementar: Miracolul iesirii din insolventa a Hidroelectrica a fost Apa

Posted On 25 iulie 2013
By : Redactia
Comment: 0

Continuam seria analizelor noastre destinate efectelor procesului de insolventa a Hidroelectrica, cu precizarea ca in lipsa unei hidraulicitati ideale pentru societate (in mod deosebit in 2013), „Perla Coroanei” avea acum o situatie mult mai delicata. Iesirea din insolventa a lasat insa urme adanci, cu repercursiuni asupra intregului sistem energetic, pentru care Guvernul Ponta nu are absolut nici o strategie de viitor.

 

ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) trebuia sa anunte inca de saptamana trecuta modificarile aduse Ordinului 33, privind participarea la piata de echilibrare. Nu a facut-o, desi a promis, pentru ca piata de echilibrare a fost mijlocul prin care Autoritatea a lasat loc de intors pentru anumite companii de generare energie, unele cu costuri foarte ridicate, in asa fel incat acestea sa poata supravietui in ciuda constrangerilor din piata libera. Am facut aceasta paranteza, tocmai in ideea in care si Hidroelectrica a beneficiat si ea din plin de existenta pietei de echilibrare, fiind de altfel vioara intai a acesteia.

Sa ne intoarcem insa la ce a lasat in urma insolventa Hidroelectrica, care a durat putin peste un an de zile. Fata nevzauta a insolventei va produce insa efecte cat de curand.

Asadar, la cele sapte intrebari lansate in analiza precedenta (https://energy-center.ro/actualitate/ce-lasa-in-urma-insolventa-hidroelectrica/) se mai adauga cateva. Speram sa primim si un raspuns…

8. Hidroelectrica a pierdut, prin deversare, in lunile mai si iunie, circa 150 MWh, din lipsa de contracte. Cine plateste aceasta pierdere?

9. Politica comerciala de vanzare a energiei electrice la preturi mari pe o piata saturata si in scadere, in lipsa unor contracte pe termen mediu si lung, are o finalitate pozitiva, sau era de preferat incheierea unor contracte la preturi mai mici, dar pe o perioada mai mare?

10. Situatia actuala de pe piata pentru ziua urmatoare (PZU) si chiar de pe piata de echilibrare (PE) , unde se inregistreaza preturi mici la vanzare, are oare vreo legatura cu insolventa Hidroelectrica?

11. Situatia din industria miniera si cea in care se afla marile termocentrale pe carbune, care produc putin sau deloc, au legatura cu insolventa Hidroelectrica?

12. Imaginea pe care o are Hidroelecrica (dupa insolventa), in conditiile scoaterii pe bursa a unui pachet de actiuni va aduce venituri societatii, sau invers?

Deocamdata ne oprim aici cu sirul intrebarilor legate de efectele procesului de insolventa a celei mai mari companii din sectorul energetic romanesc. Revenim insa asupra temei lansate in titlul acestui articol. Iesirea din insolventa a Hidroelectrica a fost catalogata peste tot ca fiind opera administratorului judiciar si, nu in ultimul rand, a guvernului Ponta. Fara apa de care a beneficiat insa Hidroelectrica, nimic nu s-ar fi intamplat, sau situatia societatii ar fi fost mult mai dramatica in ciuda asa zisei restructurari si reorganizari

Apa a fost si este singurul element care a contribuit la succesul si prosperitatea acestei societati si tot Apa o poate face „Regina”, ori „Cenusereasa”. Spunem asta, pentru ca managementul administratorului judiciar nu a schimbat nimic pe fond.

Romania nu a dus lipsa de scenarii dintre cele mai diverse in ultimii ani. De la privatizari si falimente, disponibilizari si pensionari fortate, la libera circulatie a marfurilor si fortei de munca si pana la procese reale sau condamnari dispuse, toate s-au facut sub numele asa zisei integrari europene. Romanii insa, stau sub povara lipsurilor, isi cauta locul intr-o lume mai buna, in care fiecare sa se regaseasca dupa aptitudni si posibilitati, in ideea ca ziua de maine vine cu o sansa. Fara o economie nationala putem visa la infinit la aceste deziderate. Hidroelectrica este inca a noastra, dar important este ce poate face aceasta societate pentru Romania si pentru locuitorii ei si nu pentru cine stie sa profite de ea intr-un mod ticalos. Hidroelectrica nu este o societate in sine, o companie care poate fi condusa in functie de interesele unui actionar sau altul. Ea este si trebuie sa fie o companie strategica a Romaniei. Domnilor guvernanti, luati aminte.

D. CONEL

(nota redactiei: analizele pe marginea insolventei Hidroelectrica sunt primite de la unul dintre cei mai recunoscuti specialisti din sistemul energetic romanesc)

(va urma)

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Fara comentarii: Hidroelectrica a inregistrat un profit de 144 milioane lei la trei luni

Next Story

Laburistii promit inghetarea preturilor la energie in Marea BritanieFreezing Price Promise Unleashes Energy Controversies

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.