Un adevar elementar: Miracolul iesirii din insolventa a Hidroelectrica a fost Apa
Continuam seria analizelor noastre destinate efectelor procesului de insolventa a Hidroelectrica, cu precizarea ca in lipsa unei hidraulicitati ideale pentru societate (in mod deosebit in 2013), „Perla Coroanei” avea acum o situatie mult mai delicata. Iesirea din insolventa a lasat insa urme adanci, cu repercursiuni asupra intregului sistem energetic, pentru care Guvernul Ponta nu are absolut nici o strategie de viitor.
ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei) trebuia sa anunte inca de saptamana trecuta modificarile aduse Ordinului 33, privind participarea la piata de echilibrare. Nu a facut-o, desi a promis, pentru ca piata de echilibrare a fost mijlocul prin care Autoritatea a lasat loc de intors pentru anumite companii de generare energie, unele cu costuri foarte ridicate, in asa fel incat acestea sa poata supravietui in ciuda constrangerilor din piata libera. Am facut aceasta paranteza, tocmai in ideea in care si Hidroelectrica a beneficiat si ea din plin de existenta pietei de echilibrare, fiind de altfel vioara intai a acesteia.
Sa ne intoarcem insa la ce a lasat in urma insolventa Hidroelectrica, care a durat putin peste un an de zile. Fata nevzauta a insolventei va produce insa efecte cat de curand.
Asadar, la cele sapte intrebari lansate in analiza precedenta (https://energy-center.ro/actualitate/ce-lasa-in-urma-insolventa-hidroelectrica/) se mai adauga cateva. Speram sa primim si un raspuns…
8. Hidroelectrica a pierdut, prin deversare, in lunile mai si iunie, circa 150 MWh, din lipsa de contracte. Cine plateste aceasta pierdere?
9. Politica comerciala de vanzare a energiei electrice la preturi mari pe o piata saturata si in scadere, in lipsa unor contracte pe termen mediu si lung, are o finalitate pozitiva, sau era de preferat incheierea unor contracte la preturi mai mici, dar pe o perioada mai mare?
10. Situatia actuala de pe piata pentru ziua urmatoare (PZU) si chiar de pe piata de echilibrare (PE) , unde se inregistreaza preturi mici la vanzare, are oare vreo legatura cu insolventa Hidroelectrica?
11. Situatia din industria miniera si cea in care se afla marile termocentrale pe carbune, care produc putin sau deloc, au legatura cu insolventa Hidroelectrica?
12. Imaginea pe care o are Hidroelecrica (dupa insolventa), in conditiile scoaterii pe bursa a unui pachet de actiuni va aduce venituri societatii, sau invers?
Deocamdata ne oprim aici cu sirul intrebarilor legate de efectele procesului de insolventa a celei mai mari companii din sectorul energetic romanesc. Revenim insa asupra temei lansate in titlul acestui articol. Iesirea din insolventa a Hidroelectrica a fost catalogata peste tot ca fiind opera administratorului judiciar si, nu in ultimul rand, a guvernului Ponta. Fara apa de care a beneficiat insa Hidroelectrica, nimic nu s-ar fi intamplat, sau situatia societatii ar fi fost mult mai dramatica in ciuda asa zisei restructurari si reorganizari
Apa a fost si este singurul element care a contribuit la succesul si prosperitatea acestei societati si tot Apa o poate face „Regina”, ori „Cenusereasa”. Spunem asta, pentru ca managementul administratorului judiciar nu a schimbat nimic pe fond.
Romania nu a dus lipsa de scenarii dintre cele mai diverse in ultimii ani. De la privatizari si falimente, disponibilizari si pensionari fortate, la libera circulatie a marfurilor si fortei de munca si pana la procese reale sau condamnari dispuse, toate s-au facut sub numele asa zisei integrari europene. Romanii insa, stau sub povara lipsurilor, isi cauta locul intr-o lume mai buna, in care fiecare sa se regaseasca dupa aptitudni si posibilitati, in ideea ca ziua de maine vine cu o sansa. Fara o economie nationala putem visa la infinit la aceste deziderate. Hidroelectrica este inca a noastra, dar important este ce poate face aceasta societate pentru Romania si pentru locuitorii ei si nu pentru cine stie sa profite de ea intr-un mod ticalos. Hidroelectrica nu este o societate in sine, o companie care poate fi condusa in functie de interesele unui actionar sau altul. Ea este si trebuie sa fie o companie strategica a Romaniei. Domnilor guvernanti, luati aminte.
D. CONEL
(nota redactiei: analizele pe marginea insolventei Hidroelectrica sunt primite de la unul dintre cei mai recunoscuti specialisti din sistemul energetic romanesc)
(va urma)