Ariston Thermo: Sfaturi pentru incalzirea locuintei
Potrivit Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, instalarea unei centrale termice aduce cu sine o serie de avantaje majore, precum confortul si libertatea de a adapta temperatura la propriile nevoi, dar mai ales o reducere semnificativa a costurilor comparativ cu sistemul centralizat de incalzire, ce poate ajunge, in functie de oras, pana la cca. 2.000 lei anual.
„Dincolo de confort si de dorinta de a avea independenta, cei mai multi romani care au optat pentru instalarea unui sistem propriu de incalzire au facut acest pas deoarece si-au dorit o reducere a cheltuielilor pentru incalzire si producere de apa calda menajera”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania.
De asemenea, acesta a subliniat ca romanii inteleg tot mai mult avantajele unei centrale termice in situatiile in care sunt bransatati la un sistem centralizat de incalzire ineficient, care poate sista furnizarea de agent termic si apa calda, din cauze diverse precum defectiuni sau restante de plata.
Conform cifrelor raportate de ANRSC, in acest moment, Bucuresti este orasul care insumeaza peste 40% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire din Romania. Astfel, in cazul in care RADET nu ar mai putea furniza agent termic, peste 560.000 de locuinte din Capitala ar ramane fara caldura si apa calda.
In ceea ce priveste costurile, acesta a mai afirmat, de asemenea, ca in functie de oras, romanii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz, pot face economii majore. Astfel, cu o centrala termica in condensare, in Constanta, facturile anuale pentru apa calda si incalzire aferente unui apartament de doua camere ajung la cca. 1.640 lei si pot fi cu 2.000 de lei mai mici comparativ cu cele generate de CET. In Iasi diferenta este de cca. 1.200 lei, anual, in timp ce in Timisoara, este de cca 1.000 lei.
„In cazul Capitalei, unde pana in acest moment Primaria a subventionat, din fonduri proprii, costul de facturare al gigacaloriei catre populatie, diferenta dintre pretul platit la RADET si costul generat de o centrala termica in condensare, nu este unul foarte mare – aproximativ 200 lei. Cu toate acestea, am observat ca multi bucuresteni se gandesc la instalarea unei centrale termice pentru a beneficia de confort”, a mai spus Draguleanu.
Cum sa reduci costurile de incalzire cu centrala termica
Dincolo de avantajul de a fi economica si de a oferi un confort ridicat, o exploatare corecta a centralei termice pe timp de iarna, alaturi de operatiunile de revizie si verificarea tehnica periodica, contribuie semnificativ la reducerea costurilor lunare pentru incalzirea locuintei.
„Indiferent de modelul de centrala detinut, primul pas pentru eficientizarea costurilor si obtinerea confortului dorit este programarea optima a sistemului, cu ajutorul cronotermostatelor, la o temperatura constanta de circa 210 C”, a afirmat Catalin Draguleanu.
Potrvit declaratiilor sale, prin intermediul accesoriilor de termoreglare, utilizatorii detin un control complet al sistemului de incalzire si pot seta temperatura in functie de timpul petrecut in locuinta, obtinand astfel un confort sporit si adaptat nevoilor fiecarui individ. De asemenea, proprietarii de centrale termice sunt indemnati sa asigure o izolare eficienta a geamurilor, usilor si chiar a peretilor, dar sa nu omita nici verificarea radiatoarelor, astfel incat acestea sa nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de caldura.
Dincolo de masurile practice pe care le poate face orice utilizator, reprezentantul Ariston Thermo Romania subliniaza si importanta efectuarii verificarii tehnice periodice obligatorii la timp si a activitatilor de mentenanta.
„Verificarea tehnica periodica efectuata la timp este esentiala pentru asigurarea unei durate de viata cat mai mare a centralei. In plus, aceasta procedura ajuta la mentinerea unor conditii corecte de funtionare si previne uzura pieselor, aspect care, in timp, conduce la cresterea consumului de gaz si, implicit, a costurilor”, a mai spus reprezentantul companiei.
In plus, cele peste 250 centre de service autorizate de Ariston Thermo Romania pot oferi, la nivel national, suport specializat in ceea ce priveste mentinerea conditiilor initiale de instalare, reglarea instalatiei de ardere in scopul realizarii unei arderi complete, dar si verificarea dispozitivelor de control, reglare si siguranta.
„Centrele de service detin un rol foarte important pentru clientii nostri, intrucat acestea sunt puse la dispozitia utilizatorilor pentru a le oferi numerose servicii de mentenanta, atat in timpul garantiei, cat si dupa expirarea acesteia”, a completat Catalin Draguleanu.