0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Becurile incandescente vs becurile economice

Posted On 25 februarie 2014
By : Vasile Damian
Comments: 3

Incepand cu 1 septembrie 2009, becurile de uz casnic produse pentru piata europeana trebuie sa respecte anumite cerinte minime in materie de consum energetic. Astfel, becurile incadescente si cele cu halogen care nu respecta aceste cerinte au fost eliminate, treptat, de pe piata UE.

Becurile incandescente de 100 de wati au fost eliminate in 2009, cele de 75 de wati in 2010, cele de 60 de wati in 2011, iar din urmatorul an, 2012, s-a interzis si comercializarea becurilor clasice de 40 si 25 de wati.

1

In consecinta, din lipsa de alternativa, becurile economice fluorescente (CFL – Compact Fluorescent Lamp) sau becurile cu leduri (LED – Light Emitting Diode) incep sa fie din ce in ce mai cautate pe piata in primul rand datorita faptului ca utilizarea acestora reduce consumul de energie si economiseste bani. In acest articol vom incerca sa clarificam avantajele si dezavantajele becurilor economice in comparatie cu becurile incadescente dar vom incerca sa va explicam si cum puteti determina echivalenta intre cele trei tipuri de becuri.

Economiile de energie cresc, costurile scad

Datorita consumului scazut de curent electric pe care il asigura variantele economice, factura la electricitate platita de o familie se reduce cu pana la 15%. Cu alte cuvinte, se economisesc intre 25 si 50 de euro pe an, in functie de dimensiunile locuintei, numarul si tipul de surse de iluminat utilizate.

UE spera ca efectul acestor norme sa aiba ca rezultat economisirea a 40 de miliarde de kilowati pe an pana in 2020 (echivalentul cantitatii de curent electric consumate, in acelasi interval, de 11 milioane de familii), si, cel mai important element, o reducere a volumului emisiilor de CO2 generate anual de 15 milioane de tone.

Pentru inceput va prezentam un grafic ce ilustreaza economiile de energie si consumul corespunzator diverselor tipuri de becuri. Prima coloana se refera la becurile incandescente obisnuite, a doua si a treia coloana, la becurile incandescente imbunatatite din clasele B si C (cu capsule cu halogen integrate), a patra la lampile fluorescente compacte (CFL-uri), iar coloana a cincea, la diodele electroluminiscente (LED-uri).

Grafic 1

Este simplu sa intelegeti din acest grafic de ce becurile incandescente pierd teren inca din start. Totusi, hai sa vedem avantajele si dezavantajele utilizarii becurilor economice, atat CFL cat si LED.

Avantajele becurilor economice

Chiar daca pretul becurilor economice poate parea in prima faza prohibitiv in comparatie cu becurile incandescente, este bine de stiut ca, in timp, acestea aduc cu sine un cost scazut al facturii electrice datorita timpului mare de viata si consumului de energie mai mic. Astfel, durata de viata in medie pentru un bec economic CFL este de 10 – 15 ori mai mare decat a unui bec normal cu incandescenta. Mai mult, un LED poate ajunge la o durata de viata de peste 15 ani daca este exploatat corect (la 7 ore pe zi timp de folosire).

De asemenea, este bine de stiut si faptul ca un bec economic florescent foloseste cu circa 70 – 75% mai putina energie decat unul incandescent. Daca fiecare cetatean roman ar fi schimbat deja un bec incandescent cu unul economic (adica 19 milioane), deja s-au economisit circa 450 milioane de lei si un milion de kilowati pe an de la aparitia acestor impuneri din partea Uniunii Europene.

Poza 2

Dezavantajele becurilor economice

Becurile economice, atat CFL cat si LED au un cost de achizitie initial mare, care poate dezarma in prima faza. Daca un bec incandescent costa intre 1 si 5 lei, un bec economic poate costa intre 10 si 50 de lei in functie de putere si durata de viata. Un calcul simplu spune ca, daca vrem sa schimbam becurile in casa, avem nevoie de aproximativ 15 becuri care, la un pret de 20 de lei bucata, pot costa circa 300 de lei, ceea ce reprezinta o investitite initala mare pentru buzunarul unui cumparator autohton.

De asemenea, sensibilitatea la caldura a becurilor economice le poate reduce durata de viata simtitor. Acesta este motivul pentru care becurile de tip LED au integrate “aripioare” metalice de racire care pot deranja vizual un utilizator mai pretentios. Din fericire, doar LED-urile de peste 5 W necesita aceste “aripioare” (necesare disiparii caldurii) deoarece temperatura optima de functionare este sub 40 de grade C (trebuie sa ramana reci).

Un alt factor deranjant poate fi faptul ca becurile CFL au nevoie de cateva secunde bune pentru ca becul economic sa ajunga la putere maxima (stralucire maxima). Daca va aduceti aminte de vechile “neoane” atunci intelegeti exact comportamentul becurilor CFL la comutare.

Un ultim aspect important ce trebuie luat in calcul la achizitionarea unui bec economic de tip CFL este faptul ca acesta contine aproximativ 5 miligrame de mercur, care este o substanta toxica daca este atinsa sau inhalata. De aceea, se recomanda sa strangeti cioburile unui bec economic CFL cu mare atentie, mai ales daca aveti copii in casa.

Poza 3

Cum cititi informatiile de pe ambalajele becurilor economice

Cele mai importante informatii sunt legate de cantitatea de lumina oferita de diferite becuri aflate in comert. Comparatiile bazate pe puterea masurata in wati nu mai sunt fiabile si pot induce in eroare. Cautati 1300 – 1530 de lumeni pentru echivalentul unui bec cu incandescenta de 100 de wati, 920 – 1060 de lumeni pentru un bec de 75 de wati, 700 – 810 lumeni pentru un bec de 60 wati, 700 – 810 lumeni pentru un bec de 60 wati, 410 – 470 lumeni pentru un bec de 40 wati si 220 – 250 lumeni pentru un bec de 25 wati.

Atentie la eficienta energetica. De exemplu, pentru a furniza aceeasi cantitate de lumina, un bec fluorescent compact din clasa A va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizata de un bec incandescent imbunatatit din clasa C. Puteti economisi multi bani alegand becurile cele mai eficiente.

Numarul de comutari pana la defectare

Aceasta informatie este extrem de importanta in ceea ce priveste becurile fluorescente compacte. Cele standard (cu 3000 – 6000 de comutari aprins/stins) nu trebuie utilizate in spatii in care este posibil sa fie aprinse si stinse des, adica de mai mult de trei ori pe zi, de exemplu in toalete sau pe coridoarele cu senzori de miscare. In aceste conditii, este posibil ca lampile sa nu aiba durata de viata indicata pe ambalaj.

Articole pe aceeasi tema

  • Zoltan Nagy-Bege: pretul mic al energiei electrice blocheaza cresterea eficientei energeticeZoltan Nagy-Bege: pretul mic al energiei electrice blocheaza cresterea eficientei energetice
  • S-a trezit Andrusca de la Economie: Transelectrica si Transgaz nu vor intra in Fondul de investitiiS-a trezit Andrusca de la Economie: Transelectrica si Transgaz nu vor intra in Fondul de investitii
  • Forumul Atomic Roman solicita Comisiei Europene includerea energiei nucleara in Fondul pentru o tranzitie justaForumul Atomic Roman solicita Comisiei Europene includerea energiei nucleara in Fondul pentru o tranzitie justa
  • Mol Romania construieste primul terminal de GPL in BihorMol Romania construieste primul terminal de GPL in Bihor
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cum sa-ti alegi furnizorul de energie electrica, de la 1 ianuarie 2014 ? (II)How to Choose Your Electricity Supplier After January 1, 2014 (II)

Next Story

Riscurile utilizarii centralelor termice pe gaz

3 Comments

  1. Cristian Flor 26 februarie 2014 at 10:47 Reply

    Excelent articol, felicitari. E clar ca viitorul apartine solutiilor de iluminat de tip SSL (LED), iar pe masura ce piata le va absorbi, pretul va scadea. Intre timp fabricantilor de instalatii de iluminat li se ofera tot concursul din partea marilor producatori de LED-uri (ca surse de iluminat) pentru crearea unor noi serii de corpuri de iluminat special destinate a ingloba sursele LED. Sursele de iluminat nu vor mai fi considerate “consumabile” ci vor constitui obiecte de inventar cu amortizare pe cel putin trei ani. Cat despre variantele”retrofit”, poate ar fi o tema pentru un alt articol.

  2. Monmag 7 mai 2015 at 00:46 Reply

    Foarte bun articolul. Cu siguranta becurile cu led au devenit o alternativa mult mai buna chiar daca sunt un pic mai scumpe eu zic ca isi merita banii.

  3. BRATU 20 septembrie 2020 at 14:01 Reply

    Am cumparat in data de 09.02.2019 4 becuri LED E27 de 75 W ST albe de la SC BRICOSTORE ROMANIA SA Calea Giulesti nr.1-3, sector 6 , Bucuresti, in valoare de 76,00 lei cu TVA. Dupa un an si jumatate nu mai functiona nici unul dintre ele, desi durata de viata era trecuta de cinci ani. Cum adica “isi merita banii” cand am avut becuri cu incandrscenta care in aceleasi conditii de functionare m-au tinut intre zece si cincisprezece ani si in plus m-au costat de zece ori mai putin ?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.