Pot fi inlocuite centralele pe gaze cu centrale electrice? Avantaje si dezavantaje
Contextul politic actual din regiunea noastra a nascut o serie de dispute legate de dependenta Romaniei fata de gazul furnizat de Rusia. Este bine de stiut ca, indiferent de metoda de solutionare a conflictului din nord-est-ul tarii noastre, nu exista temeri prea mari in ceea ce priveste consumul de gaze pentru utilizatorul casnic. Totusi, este posibil ca in viitorul apropiat, strategia tarii noastre sa se schimbe si, incurajati de guvernanti, sa trebuiasca sa luam in calcul optiunile alternative pentru incalzirea pe gaz.
In fapt, exista tari in Europa care incurajeaza fiscal investitiile in sisteme de incalzire si utilitati bazate pe centrale electrice. Ce inseamna acest pas pentru ca un consumator obisnuit sa se incalzeasca sau sa asigure hrana calda a familiei prin aceasta metoda?
In primul rand, este bine de stiut ca, in ceea ce priveste costurile, incalzirea electrica fata de cea pe gaz, tinand cont de preturile actuale, in medie, cea electrica este mai mare cu 15 – 20%. De asemenea, si aici o sa va facem sa zambiti, poate exista disconfortul gospodinei de a nu regla exact volumul de caldura necesar, pentru ca pe o plita electrica este mult mai dificil de controlat in detrimentul “ochiului de aragaz”.
Pretul unei centrale electrice este aproximativ la fel cu al uneia pe gaz, avand acelasi aport termic, insa, atentie, sunt mult mai fiabile. De asemenea, costurile infrastructurii sunt mult mai mici, mai usor de intretinut, mai ales ca producerea energiei electrice este mult mai variata. Sursele de gaz metan, in afara de faptul ca sunt intens disputate in aceste zile, acestea sunt o sursa epuizabila. Nu intamplator, de exemplu, Budapesta, este unul din orasele incalzite preponderent electric.
Daca despre centralele pe gaz am discutat intr-un articol anterior pe care il puteti gasi facand click aici http://energy-center.ro/utile/riscurile-utilizarii-centralelor-termice-pe-gaz/, vom incerca de aceasta data sa lamurim aspectele placute si neplacute ale utilizarii unei centrale electrice.
Odata facut si verificat calculul pentru puterea necesara, va trebui sa studiati cu atentie puterea calorica oferita de centrala pe care o alegeti pentru nevoile dvs. in cazul centralelor electrice, acestea au corespondenta in kilocalorii si sunt unitatile de masura la care ne vom raporta la achizitionarea unei astfel de centrale. Calculele variaza in functie de necesitati si nu vom interveni in aceasta decizie pentru ca nu putem estima necesitatile pe care le aveti. Totusi, daca nu va descurcati, va rugam sa trimiteti un e-mail pe adresa site-ului nostru pentru un calcul cat mai exact in functie de ce va doriti.
Odata trecut acest pas, care este si cel mai important, este bine de stiut ca o centrala electrica nu scoate fum sau abur si nici nu are nevoie de cos. In plus, este mai sigura in exploatare si mai usor de controlat. Pentru initiati, este necesar sa stie si ca, pana la puteri de 10 kw se asigura racordul si bransarea monofazic casnic. Peste 10 kw este obligatoriu racord trifazic, mai scump dar mai energetic.
Ca si in cazul centralelor pe gaz, trebuiesc gandite solutii de izolare termica, interna – externa pentru eficientizare. De asemenea, inainte de a opta pentru centrala potrivita este bine sa faceti cateva simulari legate de calculul abonamentului diferentiat, cu tarif de noapte/zi diferentiate in functie de necesitati. Aceste calcule enuntate mai sus sunt obligatorii pentru a eficentiza cat mai bine cheltuielile legate de incalzire.
Aceasta alternativa de incalzire este considerata in prezent una scumpa, insa tineti cont ca din 2014, gazele naturale se scumpesc cu 10%, dupa ce, in 2013, pretul acestora a crescut cu noua procente. In acest context, pretul pentru electricitate nu va creste deloc, ba din contra, ANRE promite ca piata nu va suferi schimbari majore.
Conform ultimelor date ANRE, pentru a incalzi o locuinta cu doua camere pe timpul iernii se consuma aproximativ 300 de metri cubi de gaze naturale lunar. Persoanele care au centrale termice platesc peste 300 de lei pe luna. Pentru acelasi tip de apartament, de aproximativ 60 de metri patrati, incalzirea electrica poate costa mai putin cu 50 de lei lunar.
Interesant este si modul de control al unei centrale electrice propus de producatorii acestor tipuri de centrale. Cea mai noua solutie este controlul aparatelor din casa printr-un sistem informatic de tip GPS.
Reducerea facturii la energia electrica se poate realiza si printr-un sistem inteligent instalat pe telefonul mobil. Spre exemplu, daca am uitat un fier de calcat in priza, il putem deconecta de la curentul electric chiar daca ne aflam in afara locuintei.
In plus, putem deschide centrala termica sau aparatul de aer conditionat chiar inainte de a ajunge acasa, iar masina de spalat poate porni si ea comandata de pe telefonul mobil.
buna ziua
exista cumva centrale electrice ce pot functiona si pe gaz, in cazul unei pene de curent? sau ceva de genul sistem “dual”? ierta-mi termenii ne-profesionsti, dar sper ca m-am facut inteleasa
multumesc mult!
@criss. Putin probabil sa existe sisteme duale, obiectele sunt destul de diferite intre ele.
In plus, ideea in sine e gresita – o centrala pe gaz, desi incalzeste agentul termic prin arderea gazului, circula acel agent prin instalatia dvs. cu ajutorul unei pompe… electrice.
Prin urmare, daca aveti o pana de curent, n-o sa functioneze nici centrala pe gaz.
In orice caz, daca va tenteaza ideea incalzirii electrice, ar trebui sa va orientati mai degraba catre altceva decat o centrala electrica – eventual niste panouri radiante, care macar va scutesc de problema instalatiei cu lichid, coturi, robineti, calorifere etc., sunt mai usor de ajustat, permit incalzirea incaperilor in mod independent etc.
Ar mai trebui sa va faceti niste calcule mai detaliate. Numerele citate de autor ca venind de la ANRE (incalzirea electrica a unui apartament ar costa 250 lei/luna, fata de peste 300 cu gaze) sunt, in opinia mea, foarte departe de realitate. Incalzirea electrica este, inca, mult mai scumpa.
Pingback: Adio, centrale pe gaz! Cu ce ar putea fi înlocuite acestea. Sunt mai ușor de folosit și mai economice | InfoBuzz - blog
Romania sa nu mai primeasca de la GAZPROM NIMIC CA ASA AU CUMPARAT RUSII EUROPA.SI ACUM SE SUFERA CONSECINTE .