0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Ar ptea fi gazele din Marea Neagră cheia rezolvării tuturor problemelor noastre energetice și industriale ?

Posted On 12 ianuarie 2025
By : Redactia
Comment: 0
Tag: biocombustibili, comobinate de ingrasaminte, gazele din Marea Neagra, gazul de tranzitei, industrializare

Catalin Dragostin

DE CE E MAI BINE CA ROMÂNIA SA RENUNȚE LA NEPTUN DEEP ? 

Impactul contradictoriu și  negativ asupra României al deschiderii exploatarii rezervelor de gaze Neptun Deep. Strategia gestionării acestei probleme ”de tranziție” 

Se pare că România și românii, au rămas intr-o anume inerție sau blocaj istoric, considerind ”gazele din Marea Neagră” cheia rezolvării tuturor problemelor noastre energetice și industriale. Total fals !

Se pare că refuzăm sau nu putem să privim această problemă intr-o altă paradigmă și mai ales în viitor.

Deschiderea unei noi exploatări de combustibili fosili, gazele naturale din Marea Neagră, în condițiile în care:

  • Trebuie să privim gazele, ”ca și un combustibil de tranziție” (este o formulare cu un anumit grad de ipocrizie, dar, care poate fi exploatat foarte bine de România, pentru că ”ar putea”)
  • Gazele nu mai sunt ”ale noastre” (cel puțin cei 50% din rezervele existente, dar nu sunt sigur nici de astea)
  • România a inchis (si va inchide complet exploatari de cărbuni), dar in schimb, va deschide noi exploatări de gaze (care este tot un combustibil fosil poluant) și paradoxal, chiar va crește consumul de gaze, pentru productia de energie electrică și termică , este o actiune contradictorie, așa cum rezultă și din Strategia Energetică. Aceste acțiuni vor conduce la creșterea emisiilor GES și nicidecum la scăderea lor și in fapt, vor antrena creșteri de costuri economice, scăzind competitivitatea economiei
  • România, , să fim obiectivi și realiști, nu va putea să ”se reindustrializeze”, construind noi combinate de îngrășăminte si petrochimie (după ce OMV-ul le-a ”casat” ca să nu facă concurență lui Borealis), revenind la aceleasi moduri de productie, aceleasi tehnologii și aceleași resurse primare, pentru ca, în decurs de numai 10-15 ani, să revenim la aceeași problemă: n-avem gaze, de unde le luăm și ce facem cu industria de-abia nou construită ? 

În condițiile de mai sus, într-adevăr, trebuie gindită o strategie  in care construcția Economiei Circulare (Bioeconomie-Bioenergie-Alimente-Mediu, adică conceptul SAME: Securitatea Alimentare, Mediu si Energie) șă fie integrată cu ”utilizarea gazului de tranziție”.

Asta ar presupune stabilirea de astăzi (din prezent !) , că, din punct de vedere strategic  politico-economic, gazul natural de tranziție va fi ”inchis”, (ca și minele de cărbuni) din 2035 !

Am demonstrat deja ca România iși poate asigura toată energia de care are nevoie (curata!), fără combustibili fosili (gaze), o mare parte din produsele agricole și alimentare deficitare si își poate construi o intreagă industrie biochimică, în conditiile implementarii pe scară largă a principiilor Economiei Circulare.

Cum se poate face asta ? 

ROMÂNIA TREBUIE SA INSTITUIE ORI TAXA PE CARBON ORI TAXA PE EMISIILE CO2 

Intrucit este prerogativa statului membru al UE (să spunem, dreptul suveran, dar, fără a ”suveraniști”), aceasta trebuie să se aplice noilor exploatări ce se vor deschide, incepind cu anul 2026, conform politicii României de decarbonizare, conform angajamentului nostru in cadrul UE și descurajării cresterii consumului de combustibili fosili.

(este un dezastru și non sens  ecologic, să exploatezi in Marea Neagră, si să transporți gazul 3000 Km ca să-l arzi…UNDE ? TOT IN UNIUNEA EUROPEANĂ !…de parcă România nu ar fi tot în Uniunea Europeană !?). SI PENTRU CE ?…electricitate ? să construim in România (la sursa de gaz) 10,000 MW centrale pe ciclu combinat și să exportăm noi, pe cabluri electrice, electricitatea in Germania….sau, să construim noi combinate petrochimice (lîngă sursa de gaz) si sa exportam produsele respective (pe barje pe Dunare, nu-i așa ?!)…dar, nu, construim 3000 Km ca sa transportam gaze dintr-un loc in altul, inutil și neeconomic…și mai ales poluant !

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/en/sheet/92/general-tax-policy

Taxation is a prerogative of the Member States, the EU having only limited competences

The power to introduce, remove or adjust taxes remains in the hands of the Member States. Provided it complies with EU rules, each Member State is free to choose the tax system it deems most appropriate. Within this framework, the main priorities for EU tax policy include contributions to a carbon neutral continent by 2050. 

De ce trebuie România să facă asta ? 

– România deja are printre cele mai scăzute nivele ale factorului de emisie tCO2/MWh la energie sau alți indicatori în UE, iar o taxa care sa descurajeze deteriorarea acestui indicator este logică și de dorit politic;

– Dacă gazele, oricum nu sunt ”ale noastre”, de ce ar rămine România cu emisiile ? (printre altele, Transgaz emite CO2 și enorm de multa poluare termica cu statiile de comprimare BRUA, dar nu este inregistrat in schemele obligatorii EUETS  !…nu este clar dacă și cine le va plati și pe acestea, care, sunt cca 22 mill EUR/an)

– Poluarea cu CO2 si poluarea termică, afecteaza in mod dramatic și demonstrabil clima in România (inclusiv gazul natural din Marea Neagră, ars in Germania !). Chiar zilele trecute s-a explicat clar la TV, dar, și datele ANM si Ministerului Agriculturii, arată un proces accentual de deșertificare si aridificare a terenurilor agricole din România, cu efecte grave asupra producțiilor agricole și securitîții alimentare

Cum se taxează ? 

– de exemplu o taxă pe Carbon poate fi aplicată combustibililor fosili (CO2), cum e gazul natural, poate cu un ”premium” avind in vedere calitatea deosebită a materiei prime (comparativ cu costurile altor tipuri de gaze)

– Punctul de taxare (foarte important !): teoria economică spune că poate fi aplicat pe oricare segment din intreg lanțul ”up-stream”, ”mid-stream”, ”down-stream”.  Cel mai simplu, din punct de vedere administrativ, este taxarea la nivel ”up-stream”, adică direct  la ”extracție” (și așa se vorbeste ca din 2027 consumatorii rezidențiali de gaz vor trebui sa plătească taxa CO2. În felul acesta rezolvam o problemă complexă administrativ)

– Valoarea Taxei si Indexarea: teoria economică spune ca taxa trebuie sa echivaleze cu costul social al Carbonului emis, care este PV-ul (Present Value) a daunelor de mediu produse in timp de fiecare tonă de CO2 emisă astăzi. Practic, in acest fel se iau in considerare efectele schimbarilor climatice asupra agriculturii (asa cum s-a aratat- aridificarea si desertificarea), starea pădurilor, pajiștilor, nivelului pluviometric și sănătății. Aplicarea taxei trebuie incepută, de exemplu la 1.01.2026, de la, să spunem 12 EUR/t CO2 și crescută gradual pîna la 120 EUR/tCO2 in 2035 (taxa trebuie previzionata, pentru ca toți producătorii si consumatorii sa se pregăteasca din vreme)

  1. In conditiile specifice ale României, țară cu un potential agricol semnificativ, daunele produse de schimarile climatice, echivalate, depășesc cu mult nivelul de 120 EUR/t CO2 ca nivel de taxare. 

– O estimare a valorii taxei și destinația ei

Pentru a avea o idee asupra magnitudinii taxei ți impactul ei, luind in considerare cele de mai sus, putem considera că BRUA cu capacitatea de 4,4 miliarde m3/an va functiona ”la virf”, in 2035

Valoare totala a taxei va fi in jur de 1 miliard EUR/an, iar destinația ei ar putea fi:

  • Redirectionarea unei parti din aceasta taxa, către cei cu venituri mici
  • Finanțarea și dezvoltarea Bioeconomiei Circulare si Bioenergiei, inclusiv producția de biocombustibili avansați și RNG (Renewable Natural Gas) si Biomethan 

În condițiile de mai sus, (în care neapărat România să instituie și să legifereze o astfel de Strategie) , ar fi mult mai economic ca Romgaz să  ofere către OMV participația sa la Neptun Deep, ”să ia banu”  și să iasă din această ”afacere” ! 

…iar Romgaz, poate fi bine-venit pe ”piața” RNG și biomethanului (potențialul României e de 88,3 TWh/an, dublul BRUA, conform Srategiei Energetice, recent finalizată)…care poate fi introdus în BRUA.

(NA. s-ar putea ca OMV să nu vrea să preia participarea, sau, să ofere un preț foarte mic, dar, va avea o dilemă: nu poate oferi un pret prea mic, pentru că există riscul să-i spuna Romgaz ca e OK, ii răscumpăra Romgaz participația OMV la Neptun Deep la pretul echivalent).

Mai mult, Comisia Europeană deja se gîndește, in marea și profunda ei evaluare, ca Olanda si Romania sunt statele care au consumat gaz cel mai mult (exporturile nu se pun?!) iar acum zăcămintele folosite să fie umplute cu CO2 (stocare CO2)…adică dupa ce Austria si Germania iau gazele din Marea Neagră, ne trimit nouă înapoi CO2 să-l stocăm. …un business foarte bun. Deci, din nou, n-ar trebui mai bine Romgaz să iasă ”din afacerea cu OMV” partener ?

Iar cu stocarea de CO2, mai vedem.

În acest fel, România va avea un proiect de țară altfel, o economie altfel și o strategie energetică altfel.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Gazoductu Tuzla-Podișor aproape pregătit să preia gazele din Marea NeagrăGazoductu Tuzla-Podișor aproape pregătit să preia gazele din Marea Neagră
  • Romgaz face curte la AzomuresRomgaz face curte la Azomures
  • OMV este împărat în perimetrele gazeifere din Marea NeagrăOMV este împărat în perimetrele gazeifere din Marea Neagră
  • România se visează din nou hub energeticRomânia se visează din nou hub energetic
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Ministerul Energiei și serviciile de informații cu ochii pe tranzacția E.ON-MVM

Next Story

Liderii industriei fotovoltice transformă Bucureștiul într-un hub al energiei regenerabile la Solar Energy Bucharest Summit

Articole pe aceeasi tema

Gazoductu Tuzla-Podișor aproape pregătit să preia gazele din Marea Neagră

Posted On 26 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Romgaz face curte la Azomures

Posted On 14 martie 2025
, By Redactia
0

OMV este împărat în perimetrele gazeifere din Marea Neagră

Posted On 12 martie 2025
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Ministrul Sebastian Burduja a găsit explicația pentru prețul mare al curentului din România: sârmele europenilor !

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.