Casele care nu au acces la reteaua de distributie de energie primesc bani de la Fondul de Mediu pentru panouri solare
Ministerul Mediului a elaborat proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice. Propunerea Ghidului este o finantare neramburabila de cel mult 25.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare casa izolata, ceea ce reprezinta 100% din valoarea eligibila a proiectului, scrie Focus Energetic.
Suma alocata ar trebui sa ajunga pentru un sistem complet, de la panouri fotovoltaice, la tabloul electric și contor. Mai exact, finantarea se acorda pentru achizitia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel putin 1 kwp, avand ca principale parti componente: panou fotovoltaic, incarcator, baterii (acumulatori), invertor, materiale conexiuni și sigurante, modul comunicatie GPS/contor inteligent de masurare a energiei electrice produse și de inregistrare a functionarii instalatiei, structura de montaj a sistemului și tablou electric de curent continuu-alternativ. Tot din finantarea nerambursabila mai fac parte cheltuielile cu achizitia instalatiei electrice interioare in imobil, montajul și punerea in functiune a sistemului fotovoltaic, a instalatiei electrice exterioare și interioare, care nu pot depași 15% din costurile echipamentelor și instalatiilor electrice, și TVA aferenta cheltuielilor eligibile.
Legal, solicitantul finantarii este unitatea administrativ-teritoriala care a depus dosarul de finantare, dar se refera la gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice. Aceste constructii trebuie sa fie situate la cel putin 2 km fata de reteaua de curent electric, sunt detinute de persoane fizice, au destinatia de locuinte și sunt utilizate permanent.
Pentru organizare, Ghidul impune ca, in trei zile lucratoare de la data publicarii lui, Ministerul Energiei transmite AFM lista potentialilor beneficiari, care va publica lista finala, precum și sumele aferente alocate, pentru care se pot depune cereri de finantare. In același timp, AFM face publica data deschiderii sesiunii de depunere a cererilor de finantare, precum și suma alocata sesiunii.
O primarie poate avea o singura cerere de finantare intr-o sesiune, iar documentele trebuie depuse la consiliul judetean. AFM va centraliza toate cererile și va analiza, din nou, dosarele, care pot fi declarate neeligibile. Impotriva acestor decizii se poate face contestatie. Contractele de finantare sunt valabile pana la 31 decembrie 2021.
In vara, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anuntat intentia de a lansa Programul „Centenarul Luminii”, prin care casele izolate sa fie dotate cu panouri fotovoltaice, pentru ca extinderea retelei electrice pana in acele locuri nu este viabila economic. La acea vreme, oficialul de la Mediu punea problema unei finantari de 100 milioane de euro pentru 26.000 de case.