Companiile energetice au la dispozitie o luna pentru a transmite ANRE cifra de afaceri estimata
Companiile din sectorul energetic trebuie sa transmita Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), pana la data de 20 februarie, cifra de afaceri estimata pentru anul precedent pentru activitatile specifice licentelor, pe baza careia se va calcula contributia de 2%, in caz contrar urmand sa plateasca in functie de ultima cifra de afaceri raportata la Ministerul Finantelor, se arata intr-un proiect de ordin lansat in dezbatere publica marti de catre reglementatorul pietei de energie, scrie Agerpres.
Aceasta contributie a fost introdusa de OUG 114/2018, aprobata de Guvern pe data de 21 decembrie 2018.
„Titularii licentelor acordate de ANRE in domeniul energiei electrice şi/sau al gazelor naturale au obligatia de a plati anual ANRE o contributie baneasca egala cu 2% din cifra de afaceri realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate. Titularii licentelor acordate de ANRE in domeniul energiei electrice şi termice in cogenerare au obligatia de a plati anual ANRE o contributie baneasca egala cu 2% din cifra de afaceri realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate pentru componenta energie electrica”, potrivit documentului.
Companiile au termen pana la data de 20 februarie pentru a comunica cifra de afaceri estimata pentru anul precedent din activitatile specifice licentelor. In caz contrar, ele vor plati contributia in functie de ultima cifra de afaceri raportata, adica cea totala.
„Titularii de licente (…) vor comunica ANRE, prin scrisoare oficiala semnata de reprezentantul legal sau de o persoana imputernicita de acesta, (…) pana la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor detinute. In cazul in care titularii de licente nu respecta termenul prevazut la alin. (1), ANRE calculeaza contributia datorata pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finantelor Publice”, arata proiectul mentionat.
In cazul neachitarii la scadenta a facturilor aferente contributiei, respectiv in termen de 20 de zile de la data emiterii acestora, pentru fiecare zi de intarziere la plata se percepe o suma egala cu nivelul dobanzilor şi penalitatilor de intarziere datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare.
In vederea regularizarii contributiei baneşti datorate, titularii de licenta vor transmite la ANRE, cel tarziu pana la data-limita prevazuta de lege pentru depunerea situatiilor financiare anuale la autoritatea de administrare fiscala din Romania cifra de afaceri realizata in anul precedent din activitatile care fac obiectul licentei şi situatiile financiare aferente anului precedent inregistrate la autoritatea de administrare fiscala din Romania.
Regularizarea contributiei baneşti consta in facturarea diferentei dintre valoarea contributiei facturate initial, la inceputul anului, şi valoarea contributiei determinate pe baza cifrei de afaceri realizate.
Titularul de licenta are obligatia de a raspunde notificarilor emise de catre ANRE referitoare la corectitudinea şi completitudinea datelor in termen de maximum 10 zile lucratoare de la primirea notificarii. In cazul netransmiterii datelor solicitate in termenul prevazut sau al transmiterii eronate a acestora in urma primirii notificarii, ANRE va regulariza contributia datorata pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finantelor Publice.
Regularizarea contributiei baneşti se va desfaşura in perioada 1 iunie – 31 decembrie a anului curent. ANRE aşteapta propuneri şi observatii in termen de 10 zile de la publicarea proiectului.