0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Curtea Constitutionala a pus frana, partial, corporatismului de cumetrie din companiile statului

Posted On 13 februarie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Curtea Constitutionala, guvernanta corporativa, Hidroelectrica, management privat, numiri politice la companiile de stat, OG 109, Romgaz, Transelectrica

In luna decembrie a anului trecut, Camera Deputatilor a decis ca managerii companiilor de stat sa fie numiti politic. Pur si simplu. Ce guvernanta corporativa, ce criterii de competenta sau performanta manageriala? Astea sunt inventii ale Occidentului, care dauneaza grav corporatismului de cumetrie dambovitean afectat profund de prevederile Ordonantei 109/2011, care prevedea selectia unor manageri la companiile de stat pe criterii de competenta.

Am scris la vremea respectiva ca, in situatia in care PSD-ALDE ar fi avut o rezerva de cadre, asa cum era pe vremea comunismului, nu era nici o problema sa gaseasca oameni buni la toate. „Din pacate, coalitia nu are rezerve de cadre nici macar pentru o firma mixta de adunat cainii si matele (pisicile) de cartier, daramite sa mai gestioneze ditamai companii ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si lista continua si cu alte societati care nu includ domeniul energetic”. Am si exemplificat cu pupilele, sau cum s-o mai numi, plantate deja prin consiliile de administratie, de supraveghere, AGA etc, ce deja au fost facute pana sa se ajunga la modificarea OG 109. Cand nu esti in stare sa numesti un ministru profesionist si secretari de stat competenti, ce sa te mai astepti la cei de sub ei.

In fine, competenta nu face parte din bagajul de valori a coalitiei PSD-ALDE, motiv pentru care deputatii (o alta categorie de profesionisti) au dat liber la numiri politice in managementul a zeci de mari companii de stat. Toate aceste societati fac parte din proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a depus la Parlament.

La inceputul anului, parlamentari ai coalitiei de guvernamant cereau sa fie scutite de obligatia de a-si alege management corporativ doar societatile Rasirom,Romtehnica si Administratia Nationale de Meteorologie. Rasirom face parte, sau apartine SRI, Romtehnica tine de Ministerul Apararii, Administratia de Meteorologie de amandoua. Dar nu ele sunt problema, caci, functionari nedusi la biserica din alte companii ale statului au inceput sa comenteze la luarea unor decizii de la varf, adica de la nivel de minister. Si atunci ce s-au gandit colectivistii PSD-ALDE? Sa fie totul sub noi.

Legea privind guvernanta corporativa este una cruciala, deoarece incurajeaza managementul profesionist si independent politic, precum si cresterea transparentei in companiile de stat, avand drept obiectiv final imbunatatirea performantei acestora si cresterea economica generala a tarii. In trecut, Romania a suferit din cauza rezultatelor managementului conectat la clasa politica, care a generat pierderi substantiale pentru diferite companii si industrii. Dar, prioritatile de azi sunt altele.

Iata ca, in nici un caz din motivele amintite de noi mai sus, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ieri ca este neconstitutionala legea care modifica articolul 1 alineatul (3) din OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

„Am admis aceasta sesizare (…) in principal pentru incalcarea principiului bicameralismului. Legea pleca de la initiator cu vreo trei exceptii de la aplicarea OUG, intr-o Camera s-au mai adaugat vreo 30 si in alta Camera s-a triplat numarul fara ca sa fie trecute toate acestea prin ambele Camere. Pe de alta parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstitutional potrivit caruia Guvernul, la randul lui, poate sa adauge cate alte intreprinderi vrea ca sa le excepteze de la prevederile legii corporative”, a anuntat presedintele Curtii, Valer Dorneanu, la finalul sedintei, citat de Agerpres.

Atentie, nicaieri nu se vorbeste despre profesionalism, performanta, competenta si tot ce tine de un management corporatist, ci doar de galceava iscata in Parlament odata cu politizarea managementului marilor companii de stat. Este totusi un pas inainte, daca ne referim la decizia de ieri a Curtii Constitutionale, aproape la fel de politizata ca intreaga societate romaneasca.

Obiectia de neconstitutionalitate a fost formulata de 64 deputati liberali. In decembrie, Parlamentul a aprobat o lege prin care circa 100 de companii de stat urmau sa fie exceptate de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa. Altfel spus, managerii acestora urmau a fi selectati dupa criterii politice.

In privinta listei cu societatile de stat exceptate de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa, a existat multa nehotarare din partea parlamentarilor. Initial, proiectul de lege viza doar Administratia Nationala de Meteorologie, care urma sa fie adaugata la cele doua exceptii prevazute deja in OUG 109/2011: Regia Autonoma „Rasirom” si Compania Nationala „Romtehnica”.

In luna iunie, senatorii au aprobat sa sa introduca, intr-un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, o lunga lista cu societati si regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist. Apoi, in comisii, deputatii au mai introdus un amendament care va permite Guvernului sa decida singur daca va aplica legislatia privind guvernanta corporativa intr-o companie sau alta. In cele din urma, forma care a ajunge in Plenul Camerei Decizionale este cu zeci de exceptii, plus posibilitatea ca Executivul sa decida prin hotarare pentru eventuale companii ramase in afara listei.

Printre companiile exceptate, dintre care unele sunt listate pe bursa, se numara unele dintre cele mai valoroase intreprinderi de stat din Romania: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Transelectrica, Administratia Porturilor Maritime SA Constantasi CE Oltenia.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Transelectrica este in grafic cu investitiile privind racordarea centralei de la Iernut la sistemul energetic nationalTranselectrica este in grafic cu investitiile privind racordarea centralei de la Iernut la sistemul energetic national
  • Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?Ce ar putea castiga Romgaz si Hidroelectrica din serviciul de furnizare pentru consumatorii casnici?
  • Campionii energiei: Gala premiilor Energy-Center, editia a treiaCampionii energiei: Gala premiilor Energy-Center, editia a treia
  • Cata energie electrica poate produce Romania in 2020, la modul real?Cata energie electrica poate produce Romania in 2020, la modul real?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Tranzactiile stabilite pe pietele la termen de energie electrica administrate de OPCOM – bilant la 31 ianuarie 2018

Next Story

Taxarea activitatilor de exploatare a gazelor naturale a transformat Romania intr-un „hub” nedorit din care statul nu stie cum sa castige corect

Articole pe aceeasi tema

1

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021
, By Redactia
0

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021
, By Redactia

Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.