Decizie șoc a CCR: supraimpozitarea producătorilor de energie electrică încalcă Constituția
Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh, contravine Legii fundamentale a țării.
Nu se știe încă dacă decizia Curții Constituționale se va aplica de acum înainte sau va avea ca efect obligarea statului la restituirea sumelor încasate deja din supraimpozitare pentru perioada supusă plafonării. Dacă se va lua în considerare doar perioada trecută, atunci am putea vorbi de o restituire de vreo câteva miliarde de lei, bani strânși între 2022 și 2023 prin contribuția la Fondul de Tranziție Energetică. Important este de menționat că din acest Fond au fost compensați furnizorii de energie și gaze pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori. Mai mult decât atât, furnizorii mai au de recuperat pentru anul în curs, din compensare, peste un milliard de lei.
Ministerul Energiei a avut o primă reacție în urma deciziei Curții Constituționale pe care o redăm mai jos:
″Ministerul Energiei ia act de decizia Curții Constituționale din data de 7 noiembrie 2024, prin care aceasta a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 15 și ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022 sunt neconstituționale. Decizia Curții a relevat faptul că obligația de a contribui la fondul de tranziție energetică impusă anumitor producători de energie electrică ar contraveni principiilor constituționale referitoare la așezarea justa a sarcinilor fiscale și la libertatea economică. Ministerul Energiei subliniază importanța unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înțelege pe deplin implicațiile acesteia asupra reglementărilor și a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic. Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenție toate aspectele juridice și tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituției, dar și pentru a asigura stabilitatea pieței de energie și continuarea protejării consumatorilor finali″.