0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Energia inseamna pentru omenire, ceea ce inseamna sangele pentru corpul omenesc

Posted On 20 octombrie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: asociatia energie inteligenta, audit energetic, casa eficienta energetic, comfort ambiental al locuintei, liberalizarea pietei de energie

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) lanseaza campania ”Eficienta Energetica Inteligenta” care cuprinde o serie de analize, articole, interviuri și mese rotunde ce vin in sprijinul realizarii unei eficientei energetice eficace. ”Eficienta Energetica Inteligenta” este un demers prin care AEI saluta și sustine programul ”Casa Eficienta Energetic” lansat recent de Ministerul Mediului, Apelor și Padurilor, prin informarea potentialilor beneficiari, și nu numai, asupra performantelor termo-energetice ale cladirilor, auditului energetic și confortului ambiental.

Prezentul articol marcheaza demararea campaniei și vine sa sublinieze importanta energiei, caracterul limitat al resurselor naturale și de aici necesitatea unui consum eficient. Urmatoarele materiale din aceasta serie se vor intitula ”Casa EBE (eco-bio-ecologica), ”Performantele termo-energetice ale cladirii existente”, ”Auditul energetic. Locuinta și sanatatea. Studiu de caz: confortul ambiental”, ”Verificarea parametrilor de confort ambiental al locuintelor prin audit energetic” și vor puncta aspecte legate de evaluarea eficientei energetice a cladirilor și masuri ce pot fi luate pentru eficientizarea acestora.

Resursele energetice trebuie gestionate inteligent.

Dilema epuizarii resurselor versus suportabilitatea costurilor acestora, directe sau indirecte determinate de poluare, dorita a fi tranșata prin liberalizarea pietelor necesita culturalizarea consumatorilor, altfel putem asista la reversul procesului şi creşterea saraciei energetice.

Caracterul limitat al resurselor energetice ridica problema optiunilor energetice viitoare. Formele de energie care participa actualmente la satisfacerea necesitatilor energetice sunt suficiente pentru urmatorii cca. 20-30 de ani.

Pe plan mondial s-a trecut la unificarea pietelor de energie a diferitilor purtatorii de energie şi liberalizarea pietei de energie care sa asigure reglarea cererii şi a ofertei activitatilor directe şi indirecte.

Unificarea ideii de piata de energie şi liberalizarea pietei de energiea avut cascop reducerea necesitatilor de energie, prin reducerea pierderilor şi asimilarea de noi procese tehnologice; creşterea cantitatii de energie extrase din combustibilii fosili prin creşterea randamentului instalatiilor; folosirea surselor de energie regenerabila; eficientizarea activitatilor, creşterea gradului de utilizare a instalatiilor, creşterea productivitatii, reducerea costurilor şi creşterea valorii adaugate a energiei prin impunerea unui mediu concurential pe piete libere sau prin concurenta intre piete.

In ciuda deficientelor, este posibil ca liberalizarea pietei de energie sa determine atingerea dezideratelor de acces in conditii de siguranta şi sustenabilitate a consumatorilor de energie, daca se indeplinesc deopotriva conditii precum vointa politica, dezvoltari tehnologice, cooperare şi colaborare internationala, investitii masive de capital, reengineeringul sectorului energetic in concordanta cu functionarea unui sistem liberalizat, reforma institutionala, promulgarea unui pachet legislativ sub forma unui Cod al Energiei, eliminarea piedicilor puse de unele companii din sectorul energiei, pregatirea unei generatii de ingineri, jurişti şi economişti capabili sa lanseze şi sa conduca viitoarele procese socio-eco-energetice, comunicarea pe scara larga cu consilierea şi invatarea participantilor pe piata a aspectelor toretice şi practice, scotand in evidenta pericolele care ii pandesc pe consumatori şi avantajele pe care le pot fructifica in favoarea lor.

Omul in calitate de cetatean sau manager este preocupat in prezent de mult prea numeroase griji cotidiene care au devenit obsedante şi nu are timp sa se mai informeze suficient.

Este necesara demararea unei campanii de informare pe scara larga, cu explicarea corecta, detaliata şi profesionista a problemelor cu caracter energetic, cu evidentierea oportunitatilor şi pericolelor care ne pandesc din spatele sectorului energetic. Aceasta abordare trebuie sa depaşeasca caracterul populist – sentimental şi sa reuneasca analize cost beneficiu fundamentate care sa determine actinile concrete şi corespunzatoare.

Piata de energie poate fi in favoarea consumatorului, dar acesta trebuie sa fie informat şi pregatit sa actioneze. Acest tel presupune integrarea obiectivelor economice, sociale şi de mediu ambiant. Aceasta nu se poate realiza pana cand oamenii nu inteleg sa-şi imbunatateasca cunoştintele şi nu inteleg ca trebuie sa actioneze in mediul in care traiesc.

Un client educat şi informat poate avea o contributie importanta la dezvoltarea pietei de gaze, dar numai actionand nesentimental şi in interes propriu. Totodata, iși poate ajusta costurile la energie prin alegerea furnizorului potrivit tipului sau de consum, dar și prin masuri de reducere a consumului de tipul celor de eficientizarea energetica a cladirilor.

Clientii trebuie sa faca ceva, nu sa aştepte atingerea domeniului ireversibil. Un client educat şi informat poate avea o contributie importanta la dezvoltarea pietei de energie, doar actionand nesentimental şi in interes propriu. In aceasta actiune trebuie atraşi toti oamenii, mai ales tinerii, pe care sa-i invatam sa pretuiasca energia, sa o negocieze şi urmareasca ca pe un bun de mare valoare. Pentru aceasta sunt necesare campanii de informare prin care sa se spuna ce sa facem in calitate de consumator de gaze sau energie electrica.

Schimbarea vine de la fiecare dintre noi. Eficientizarea consumului de energie poate avea efect benefic asupra bugetului personal prin reducerea costurilor la facturi, dar și asupra mediului. Cu totii trebuie sa actionam in spiritul sustenabilitatii și sa luam, in mod deliberat, cele mai bune decizii pentru noi, dar și pentru mediu. In acest context, programul Casa Eficienta Energetic, lansat recent de Ministerul Mediului este binevenit. Pe plan european exista o preocupare constanta in directia imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor, așadar astfel de masuri erau necesare și in Romania, in special in conditiile in care tara noastra este una dintre cele mai energoface tari din Europa, cu o medie a consumului in zona rezidentiala de 2,35 de ori mai mare decat media europeana.

Asociatia Energia Inteligenta sustine informarea constanta a consumatorilor și iși propune sa vina in sprijinul acestora cu informatii despre furnizorii de energie și despre performantele termo-energetice ale cladirilor, audit energetic și confort ambiental, astfel incat fiecare consumator sa ia cele mai bune decizii de reducere a costurilor și a consumului la energie.

Eliminarea saraciei absolute, stoparea procesului de saracie şi reducerea ei pina la nivelul economico-social şi politic acceptabil, creşterea bunastarii populatiei, accesul la educatie şi ocrotire a sanatatii, ocuparea fortei de munca, creşterea veniturilor reale – toate au o legatura strinsa cu energia si are valente deosebite in era Green Deal.

In cadrul Asociatiei Energia Inteligenta fiinteaza Societatea Auditorilor și Managerilor Energetici din Romania (SAMER), o comunitate de profesioniști din domeniul eficientei energetice, care sustine și se implica activ in dezvoltarea durabila a Romaniei prin creșterea eficientei energetice in sectorul industrial și cel al comunitatilor urbane și rurale.

Articole pe aceeasi tema

  • Liberalizarea pietei de energie: sa se amane primesc?…curentul se poate scumpi cu pana la 26%,sustine Asociatia Energie Inteligenta, care solicita o amanare a liberalizariiLiberalizarea pietei de energie: sa se amane primesc?…curentul se poate scumpi cu pana la 26%,sustine Asociatia Energie Inteligenta, care solicita o amanare a liberalizarii
  • Da-i inainte cu tupeu: dupa esecul evident al programului Casa Verde, ministerul Mediului amageste romanii cu programul Casa Eficienta EnergeticDa-i inainte cu tupeu: dupa esecul evident al programului Casa Verde, ministerul Mediului amageste romanii cu programul Casa Eficienta Energetic
  • Hidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediariHidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediari
  • Romania trebuie sa reduca Saracia Energetica la jumatate pana in 2030, pentru a nu ajunge ca in anul 2050 jumatate din populatia Romaniei sa fie in aceasta posturaRomania trebuie sa reduca Saracia Energetica la jumatate pana in 2030, pentru a nu ajunge ca in anul 2050 jumatate din populatia Romaniei sa fie in aceasta postura
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Hidroelectrica a mai modernizat doua statii de transformare pe sectorul Oltul Superior

Next Story

Cum alegem cea mai buna centrala termica de apartament

Articole pe aceeasi tema

0

Hidroelectrica este la un pas de a putea vinde energie electrica peste granita, dar nu prin intermediari

Posted On 17 februarie 2021
, By Redactia
0

Romania trebuie sa reduca Saracia Energetica la jumatate pana in 2030, pentru a nu ajunge ca in anul 2050 jumatate din populatia Romaniei sa fie in aceasta postura

Posted On 31 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Oferta si discounturile promise de Electrica Furnizare aduc preturi mai mari cu pana la 10% fata de preturile din 2020 si cu pana la 15% mai mari fata de cea mai buna oferta din piata

Posted On 20 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.