Investitiile in reteaua de distributie, prioritare pentru Electrica
Societatea de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica are programate, pana la finalul actualei perioade de reglementare, respectiv 2018, investitii ce depasesc 715 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor companiei, planul de investitii pe 2015, aprobat de ANRE, prevede un volum de investitii in retea de peste 121 de milioane de euro, in primele 6 luni ale acestui an reusindu-se o majorare a investitiilor in retelele electrice cu mai mult de 21% fata de aceeasi perioada a anului 2014. Investitiile totale pe anul 2015 aprobate de AGA se ridica la 194 milioane de euro.
“Strategia noastra de afaceri se bazeaza pe implementarea unui plan de investitii foarte ambitios, aflat deja in plina desfasurare. Pe de-o parte, este nevoie de investitii importante in segmentul de distributie, iar pe de alta parte avem deja in derulare proiecte de modernizare pentru imbunatatirea eficientei si pentru cresterea calitatii serviciilor. Dincolo de beneficiile evidente pentru clienti si de efectul pozitiv asupra rezultatelor noastre operationale, acest efort se va reflecta si in contributia directa la dezvoltarea economiei romanesti’, a declarat directorul general al Electrica, Ioan Rosca.
Pana in 2018, Electrica urmareste trecerea la tensiunea de 20 kV a aproximativ 3.000 de kilometri de linii de medie tensiune si un numar de 2.400 de posturi de transformare, cu reabilitarea a peste 1.000 de celule in statiile electrice.
In perioada actuala de reglementare (2014 – 2018), se intentioneaza inlocuirea a peste 6.000 de transformatoare de medie tensiune cu transformatoare cu pierderi reduse, precum si inlocuirea unui numar de 80 de transformatoare de 110 kV cu transformatoare cu pierderi reduse cu puteri cuprinse intre 10 – 40 MVA.
Reabilitarea a circa 4.000 de kilometri de retea de joasa tensiune este prevazuta in urmatorii trei ani.
De asemenea, Electrica are in plan descentralizarea retelei de joasa tensiune, prin realizarea a 800 de kilometri de retea noua de medie tensiune si montarea a peste 4.000 de posturi de transformare mici (10 – 40 kVA) si montarea in instalatii a peste 500.000 contoare inteligente cu integrarea acestora in sistemele de telegestiune, pana in 2018.
Tot pana in 2018 este planificata finalizarea implementarii unui sistem integrat de management al activelor (Asset Management) prin integrarea a 437 statii de transformare, 26.000 de posturi de transformare, peste 50.000 de kilometri retea de medie si inalta tensiune si a peste 85.000 kilometri de retea de joasa tensiune.
Societatea de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice. Pozitia de top este sustinuta atat de rezultatele economice, cat si de o experienta in domeniu de aproape 120 ani. Electrica are o arie de cuprindere nationala – cu organizare zonala pentru segmentul de distributie in trei filiale: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru segmentul de furnizare, precum si pentru intretinere si servicii energetice.
Electrica a investit peste doua milioane de euro in modernizarea Statiei 110/20 kV Liesti, una dintre cele 27 de statii de 110 kV din cadrul sucursalei SDEE Galati, un nod foarte important pentru Sistemul Energetic National, a declarat, marti, directorului general al unitatii galatene, Cezar Cristian.
“Electrica investeste puternic pentru ca vrea sa fie lider in ceea ce priveste distributia si furnizarea energiei electrice. Investitiile in statie au fost in jur de 2 milioane de euro. Aproape jumatate din acesti bani sunt fonduri nerambursabile”, a spus Cezar Cristian.
Potrivit acestuia, prin intermediul Statiei Liesti se realizeaza tranzitul de energie electrica intre judetele Braila, Vrancea si Galati, precum si alimentarea cu energie electrica a zonei respective. In plus, in apropiere se afla doua parcuri eoliene, de 70 MW si, respectiv, 48 MW.
Cu ajutorul investitiilor, echipamentele de generatie ’70 au fost inlocuite cu cele de generatie 2013-2014, echipamentul primar fiind Siemens. In prezent, statia este aproape complet automatizata.
“Trendul este de crestere a consumului, in apropiere fiind si o fabrica de zahar. Cu ajutorul retehnologizarii, in primul rand s-a redus foarte mult numarul deranjamentelor, se reduce numarul intreruperilor, pentru ca tehnologia era la nivelul anilor ’70”, a precizat directorul SDEE Galati.
Inceputa in august 2013, modernizarea Statiei Liesti a presupus lucrari de inlocuire a echipamentelor uzate cu echipamente moderne care sa reduca substantial numarul de intreruperi, sa creasca eficienta prin reducerea pierderilor de energie electrica, dar si sa diminueze cheltuielile de exploatare si mentenanta.
Investitia a fost cofinantata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Economiei.
Valoarea totala a lucrarilor de modernizare a depasit doua milioane de euro (8.929.484,91 lei), din care 940.000 de euro (4.153.553,39) lei a insemnat asistenta financiara nerambursabila.
Lucrarile au fost finalizate pe 9 iulie 2015, data pana la care toate echipamentele au fost puse in functiune. S-a obtinut, astfel, o crestere a gradului de siguranta in alimentarea cu energie electrica si asigurarea continuitatii in alimentarea zonei, scaderea costurilor de intretinere si mentenanta, asigurarea securitatii instalatiilor de energie electrica.
Pana la finalul actualei perioade de reglementare, respectiv 2018, Electrica are programate investitii ce depasesc 715 milioane de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, planul de investitii pe 2015, aprobat de ANRE, prevede un volum de investitii in retea de peste 121 de milioane de euro, in primele sase luni ale acestui an reusindu-se o majorare a investitiilor in retelele electrice cu mai mult de 21% fata de aceeasi perioada a anului 2014. Investitiile totale aprobate de AGA pentru 2015 se apropie de 200 de milioane de euro.
Societatea de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania, precum si unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul serviciilor energetice. Electrica are o arie de cuprindere nationala – cu organizare zonala pentru segmentul de distributie in trei filiale: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord si pe cuprinsul intregii tari pentru segmentul de furnizare, precum si pentru intretinere si servicii energetice.