O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii
Am avut fericirea de a participa, săptămâna trecută, la un eveniment care ne-a reconfirmat ideea că în România nu este totul pierdut. Adesea ne complacem în a arăta răul întâlnit la fiecare pas, dar prea rar, mult prea rar vedem binele care încă mai există. Oamenii rămași frumoși, natura în toată splendoarea ei, bunătatea, solidaritatea și încăpățânarea de a nu ceda vremurilor. Suntem sub vremi nu de când o spune cronicarul, ci de când existăm ca specie. Dar ”vremurile” cu suișurile și cu coborâșurile lor nu ne-au îngenuncheat, deși nu de puține ori am fost tentați să renunțăm. Viitorul le aparține celor care cred în frumusețea visurilor lor (Eleanor Roosevelt). Dumitru Chisăliță, fondatorul și președintele Asociației Energie Inteligentă, crede în frumusețea viselor și mai mult decăt atât le transformă în realitate. Nu singur, desigur. A reușit să găsească oameni care la rândul lor au convingerea că visurile pot deveni realitate. Nu e loc de poezie într-o publicație economică cum este Energy-Center.ro. De data asta însă nu știm și nu putem să scriem altfel. În rândurile de mai jos veți înțelege la ce ne referim. Dincolo însă de fapta în sine de a monta panouri solare la puținele stâne rămase în Munții Căpățânii și de a aduce o lumină generată în ultimă instanță de către soarele înspre care ciobanii români își îndreptau privirea în fiecare dimineață de mii de ani încoace, gândul unor semeni îndreptat spre acești oameni ai muntelui valorează chiar mai mult decât lumina însăși. ”Vrem să conservăm ceea ce mai avem frumos în sufletul românesc”, a fost deviza în urma căreia acțiunea din Munții Căpățânii a prins contur. Ce simplu ar fi dacă și în alte domenii am face la fel.
PS Un gând deosebit și admirație totală pentru membrii clubului Off Road, care s-au oferit voluntari pentru a ne da nouă, jurnaliștilor, posibilitatea de a participa la acest eveniment. Despre ei vom scrie cu siguranță cât de curând.
Zece stâne situate în Munții Căpățânii au acum curent electric prin proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” derulat de Asociația Energia Inteligentă. Stânele strămoșești Căpățânii, Ursu Vârf, Ursu Canton, Ursulețu, Balota, Milescu, Cășăria, Dârju, Cocora 1 și Cocora 2 au primit o nouă viață, cu energie curată.
Lansat în luna iunie a acestui an de către Asociația Energia Inteligentă, proiectul „România Tradițională cu Energie Curata” are doua mari obiective – păstrarea tradițiilor romanești concomitent cu susținerea tehnologilor moderne care să permită producerea de energie curată.
Păstoritul Carpatic a permis de-a lungul timpului crearea de comunități umane care au în centrul lor această ocupație și formarea unor puternice legături sociale între practicanți, devenind un factor care a generat identitate locală, regională și națională. Pajiștile din munții României, cu floră furajeră de calitate este rezultatul unui proces de pășunare constantă pe parcursul secolelor. Însă ceea ce s-a obținut cu efort de-a lungul timpului, poate să dispară în câteva decenii prin subpășunare, fenomen care favorizează “resălbăticirea“ pășunilor prin apariția vegetației ierboase nedorite și a vegetației lemnoase care va duce la împădurire.
Potrivit unei estimări a Asociației Energia Inteligentă, peste 60% din sălașele de pe culmile munților au fost părăsite și astfel a fost pus în pericol păstoritul, probabil cea mai definitorie tradiție a poporului român. Lipsa căilor de acces și condițiile grele de trai în aceste zone au făcut ca cei care locuiesc și își desfășoară activitatea în aceste locuri să renunțe la această îndeletnicire străveche, definitorie pentru poporul român.
Proiectul „România Tradițională cu Energie Curată” va aduce o contribuție semnificativă la păstrarea identității naționale folosind energie curată. Refacerea căilor de acces, peste 60 de km de drum pe zona de creastă, către stânele din Munții Căpățânii, singurul masiv muntos în care sălașurile montane de păstorit sunt încă populate de către oameni și instalarea de panouri fotovoltaice în stâne vor face ca cei care încă practică păstoritul în aceste zone să își poată continua activitatea și valorifica produsele. Totodată, refacerea drumurilor din zonă va facilita accesul vizitatorilor și, treptat, va reînvia activitățile turistice.
„Renunțăm foarte ușor la tradiții și în același timp respingem și noile tehnologii, adică respingem noul în general. Este foarte important sa înțelegem până nu e prea târziu că trebuie să păstrăm tradițiile, la fel cum trebuie să înțelegem că tehnologiile noi sunt în avantajul nostru pentru că venim cu energie curată prin care îmbinăm noul cu vechiul” a declarat Dumitru Chisălița, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.
„Ne ajută foarte mult panourile pentru ca avem iluminat, putem folosi mulgătoarea, vom avea o muncă mai ușoara acum ca avem curent la stână. Nu speram niciodată că va ajunge curentul aici” a spus Anișoara Hiriza, proprietar de stână de vite.
„Eu vin aici din anii 70, vară de vară și ne-am descurcat cum am putut, cu lumânări, cu felinare, cu lămpi. Acum ca avem curent electric va fi mult mai ușor” a declarat Ion Crăciunescu, proprietar de stână de oi.
Schimbarea pe care o dorim pentru România trebuie să înceapă cu oameni, cu programe de informare și de creștere a gradului de conștientizare asupra importanței păstrării tradițiilor și a adaptării la schimbările pe care viitorul ni le va aduce. Astfel vor putea fi înțelese și acceptate noile forme de energie, care pot asigura securitatea energetică a României și în același timp contribuie la protejarea climatică.” a adăugat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.
Astfel, asociat proiectului pilot derulat în Munții Căpățânii, proiectul România Tradițională cu Energie Curată, își propune să deruleze si o campanie puternică de informare în diferite zone din România, asupra importanței acceptării de noi forme de energie, o energie mai curată și la fel de sigură ca cea cu care oamenii s-au obișnuit.
Proiectul pilot de instalare a surselor de energie curată în stâne, parte din „România Tradițională cu Energie Curată” a fost posibil cu sprijinul prietenilor Asociației Energia Inteligentă, Salvamont Vâlcea, Comunității 4×4 Vrancea și Federației Patronale Petrol și Gaze fără de care nu ar fi fost posibilă deplasarea în munți, în special în contextul organizării infotrip-ului din Munții Căpățânii, adresat reprezentanților mass-media, pentru ca ei să vadă și să simtă frumusețea locurilor dar și traiul dificil din stânele montane și astfel, utilitatea demersului nostru. Proiectul s-a bucurat de asemenea de sprijin din partea partenerilor media care susțin Asociația Energia Inteligentă în popularizarea acestui proiect – InvesTenergy, News Energy, Focus Energetic, Energy Center, The Diplomat Bucharest, Financial Intelligence, Spot Media, Economistul, Club Economic și România Durabilă.