Rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti au facut din Rompetrol Rafinare cel mai mare exportator de produse petroliere al Romaniei
Rompetrol Rafinare, membra a Grupului KMG International, a inregistrat in primul trimestru din 2018 o crestere cu circa 27% a materiilor prime procesate in cele doua rafinarii – Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, pe fondul continuarii programelor de optimizare si imbunatatire a costurilor de procesare, logistice si distributie.
Rezultatele au fost influentate de volatilitatea si evolutia cotatiilor internationale ale materiei prime si ale produselor petroliere, care s-au apreciat fata de perioada similara din 2017 cu circa 25% in cazul titeiului, respectiv 16% pentru benzina Euro 5 si 23% pentru motorina Euro 5. In acelasi timp, rezultatul net consolidat obtinut in T1 2018 a fost afectat de schimbarea politicii contabile la finele anului trecut, de la modelul de cost la modelul reevaluarii, pentru grupa cladiri din cadrul imobilizarilor corporale.
Astfel, cifra de afaceri bruta consemnata de Rompetrol Rafinare s-a ridicat in T1 2018 la peste 1,2 miliarde USD, in crestere cu 47% fata de nivelul atins in T1 2017, rezultatul operational (EBITDA) fiind la nivelul celui din T1 2017.
Exporturile realizate in perioada ianuarie – martie de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare s-au cifrat la 515 milioane USD, nivel dublu fata de cel obtinut in T1 2017. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, exporturile in 2017 ridicându-se la 1,34 miliarde USD.
Compania a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, cu un aport de peste 330 milioane USD in T1 2018. Valoarea contributiei la bugetul de stat a atins un nivel total de 13,7 miliarde USD in perioada 2007 – 2017.
Pentru acest an, Rompetrol Rafinare SA si-a propus atingerea unei cifre brute de afaceri de 3,78 miliarde USD, a unui rezultat operational (EBITDA) de aproximativ 146 milioane USD si a unui profit net de 35,2 milioane USD. De asemenea, compania intentioneaza sa realizeze in acest an investitii de circa 57 milioane USD (78% in rafinaria Petromidia Navodari, 10% in rafinaria Vega Ploiesti si 12% in cadrul diviziei de petrochimie de pe platforma Midia).
Principalii actionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct si indirect) si Statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).
Cifra de afaceri bruta atinsa de segmentul de rafinare s-a ridicat la peste un miliard USD in T1 2018, in crestere cu 50% fata de T1 2017, aceasta fiind influentata de cresterea volumului materiilor procesate/vândute si de volatilitatea cotatiilor internationale ale produselor petroliere.
Petromidia Navodari a prelucrat in primul trimestru al anului o cantitate de 1,52 milioane tone de materii prime (+27%) si a atins un grad de utilizare a capacitatii de rafinare de 98,5% (+25%). In acelasi timp, rafinaria Vega Ploiesti a inregistrat o crestere cu 26% a materiilor prime prelucrate, pâna la un nivel de peste 76.600 tone si un grad de utilizare de 93% (+19%).
Vega Ploiesti este cea mai longeviva unitate de procesare din România, aceasta implinind in acest an 113 ani de când s-a luat decizia infiintarii sale (martie 1905), a constructiei propriu zise (mai 1905), dar si a punerii sale in functiune (decembrie 1905). Cu o capacitate iniţiala de prelucrare de 200.000 tone ţiţei/an, rafinaria a intrat efectiv in productie in februarie 1906 când a livrat primul transport de produse petroliere.
In prezent, unitatea din Ploiesti functioneaza in sinergie cu rafinaria Petromidia – cea mai mare din România si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. Astfel, Petromidia ii asigura integral rafinariei din Ploiesti materiile prime necesare obtinerii unor produse speciale cu o valoare adaugata ridicata (bitum, solventi, hexan, combustibili pentru incalzire).
Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au fost influentate pozitiv de conditiile de piata favorabile (marja de rafinare 44,5 USD/tona), precum si de continuarea programelor incepute in 2014 privind optimizarea proceselor de productie (cresterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) si a consumului de energie, dar si eficientizarea costurilor de operare.
Vânzarile totale de carburanti s-au ridicat in primul trimestru la peste 1,16 milioane tone, in crestere cu 35% fata de cantitatea comercializata in perioada similara din 2017. Evolutia a fost sustinuta de majorarea cu 78% a cantitatilor livrate atât catre statiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria si Georgia, dar si catre partenerii din regiunea Marii Negre.
Pentru acest an, Petromidia si-a propus sa prelucreze o cantitate totala de 5,44 milioane tone de materii prime pe fondul unor lucrari specifice activitatilor de rafinare a titeiului (decocsare, regenerare si inlocuire catalizatori), dupa ce aceasta a atins in 2017 un record de 5,66 milioane tone. In acelasi timp, rafinaria Vega intentioneaza sa atinga un nivel de 387 mii tone de materii prime procesate, in crestere cu circa 4% fata de volumul inregistrat anul trecut.
Divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a consemnat in T1 2018 o crestere cu peste 50% a cifrei brute de afaceri in comparatie cu perioada similara din 2017, pâna la un nivel de 61,2 milioane USD.
In perioada ianuarie – martie, instalatiile de polipropilena (PP) si polietilena de joasa densitate (LDPE) au functionat in regim continuu, volumul de materii prime prelucrate fiind de 59.000 tone (+30%). Materia prima pentru PP a fost si este asigurata integral de rafinaria Petromidia, in timp ce pentru LDPE aceasta este importata.
Compania si-a propus repornirea in perioada urmatoare a instalatiei de polietilena de inalta densitate, oprita timp de peste patru ani din cauza volatilitatii ridicate a cotatiilor la materia prima (etilena) si produse finite. In acest sens, s-au inceput in primul trimestru al anului procedurile de revizie si testare a instalatiei (verificare/modernizare echipamente, avizari, etc).
Pentru acest an, divizia de petrochimie si-a propus obtinerea unei cantitati de 205 mii tone de polimeri, din care circa 60% polietilene de joasa si inalta densitate. In 2017, aceasta a produs 147 mii tone de polimeri.
Segmentul de petrochimie este unicul producator de polipropilena si polietilene din România, reusind constant sa-si majoreze cota de piata si pe categorile secundare de produse. Strategia sa de dezvoltare ii asigura o pozitie competitiva pe piata interna dar si pe cea regionala – zona Marii Negre si a Marii Mediterane, Europa Centrala si de Est.
Cifra de afaceri bruta consolidata a segmentului de distributie s-a ridicat la peste 600 milioane USD in T1 2018, in crestere cu 20% fata de rezultatul inregistrat in perioada similara din 2017. In acelasi timp, acesta a reusit imbunatatirea cu 31% a rezultatului operational si cu 27% a profitului net.
Pe fondul majorarii taxelor aplicabile carburantilor si in contextul economic general, cantitatile totale de carburanti comercializate pe plan intern in T1 au fost de 487 mii tone, in usoara scadere fata de volumul din primul trimestru al anului trecut.
La nivel international, cotatiile in USD ale carburantilor s-au majorat in T1 cu aproximativ 16% pentru benzina si cu 23% in cazul motorinei. Aprecierea de aproximativ 11% a leului in fata dolarului american a determinat ca impactul efectiv in moneda nationala a celor 2 cotatii sa fie de aproximativ 4% pentru benzina si 10% pentru motorina.
La acestea se adauga si cresterea in 2017 a accizelor la carburanti (+32 bani/litru), acestea fiind majorate cu aproximativ 19% la benzina si 21% pentru motorina.
Rompetrol Downstream a continuat in primul trimestru al anului extinderea prezentei la nivel national dar si a programului de rebranding al statiilor sale (GPL, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres). In acelasi timp, compania a implementat un nou model de business, alaturi de continuarea actiunilor de reducere a costurilor.
La finele lunii martie, segmentul de distributie al Rompetrol Downstream cuprindea 818 puncte de comercializare carburanti (statii proprii, statii partener, statii mobile, baze interne de 9 si 20 metri cubi), in crestere cu 66 de unitati fata de martie 2017.