0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Romania confirma: vom deveni un hub energetic de circ si comedie

Posted On 29 august 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, consumul intern de gaze, importa de gaze rusesti, piata de gaze, tranzitul de gaze prin Ucraina

In intelepciunea popular se spune ca  atunci cand te ia gura pe dinainte si nu sti despre ce este vorba in propozitie faci mai mult rau decat ai fi facut daca taceai. Continuarea, “daca taceai filosof ramanea-i,” nu-i asa? Ale noastre creiere luminate care gestioneaza problemele economiei nu vor sa taca nici in ruptul capului. Ba ca vine criza la noi inainte de a lovi lumea dezvoltata, ba ca ramanem fara energie si gaze pentru la iarna, ba ca productia agricola nu satisface necesarul de consum… si asa ma departe. Daca despre toate aceste lucruri isi dau cu parerea ziaristii sau te miri ce analisti inventati la apelul bocancului, nu-I nici o problema, Atunci insa, cand vorbeste o autoritate a statului roman nu poti sa nu-ti pui un semn de intrebare.

Este cat se poate de evident ca puterea politica nu a inteles nimic din economia de piata din Romania, atata cat este ea. Avem companii straine in domeniile cheie ale economiei si chiar firmele cu capital autohton care au inteles cum sa se adapteze unui mediu economic concurential. Pentru statul roman insa, mediul concurential este un fel de poveste, caci decizia este tot la nivel central. Asa gandesc ei guvernantii, nascuti sau nenescuti in vremea regimului totalitar.

La Rosia Montana, despre care nu mai se spune un cuvant, o inalta autoritate a statului roman a declarat in urma cu cativa ani ca indiferent de opozitia organizatiilor de mediu aurul se va extrage cu canadienii de la Gold Corporation. Cotata la bursa din Toronto si nu numai, compania canadiana a castigat numai in baza acestei declaratii bani grei. Ca sa fim corecti, nu compania in sine ci actionarii. In fine, nu intram in amanunte. Cert este ca atunci cand o auoritate a statului roman face o afirmatie cu siguranta ce efectele sunt vizibile in piata. Capitalismul nu iarta nimic.

Dupa toata aceasta introducere facuta de dragul vremurilor cand presa era presa sa ne intoarcem la ceea ce vrem sa spunem de fapt. Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) atrage atentia, intr-un document, ca exista riscul ca, la iarna, sa nu poate fi alimentati toti consumatorii de gaze din Romania, avand in vedere ca exista „suspiciuni rezonabile” ca fluxul de gaze din import prin Ucraina sa fie redus.

„Avand in vedere ca pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe directia Ucraina sa fie redusa, exista riscul neasigurarii cu gaze naturale pentru toti consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusa a celorlalte puncte de interconectare. In aceste conditii, ar putea fi necesara intreruperea unor categorii de consumatori si trecerea unor grupuri termoenergetice la functionarea pe pacura”, se arata intr-un document postat pe site-ul ANRE. Ulterior afirmatiile au fost  mai nuantate, dar sensul a ramas.

Ce e nou in aceasta luare de pozitie a ANRE, fata de anii trecuti. Practic nimic, cu exceptia faptului ca intr-adevar tranzitul de gaze rusesti prin Ucraina ar putea suferi modificari esentiale. Nu i-am auzit pe polonezi sa faca o astfel de afirmatie, pe unguri sau alte tari care depind intr-o mult mai mare masura de importurile de gaze de la rusi. De ce ne-am trezit noi sa creem panica in conditiile in care, de bine de rau, ne asiguram mare parte din consum din productia interna?

Dincolo de situatia geopolitica o asemenea luare de pozitie nu face altceva decat sa puna jar pe focul si asa incins al pietei de gaze din Romania. Consecinta directa va fi o noua escaladare a pretului gazelor din import, respective a crestere a cantitatilor de gaze rusesti in consumul intern din Romania.

Pe de alta parte au fost ani buni in care Romania importa gaze din Rusia la un nivel de circa 30% din intregul consum. Asa se alcatuia si pretul reglementat pentru consumatori prin intermediului celebru cos de consum. Dupa liberalizarea pietei importurile au scazut drastic, au fost ani in care procentul a ajuns undeva la maxim 5%. Blocajul pietei prin interventia statului a schimbat din noua situatia. Colac peste pupaza mai creem si panica prin afirmatii hazardate.

Cat priveste chestiunea cu tranzitul prin Ucraina asistam la o alta prostie. Oare nu stiam de ani de zile ca se va ajunge aici? Ce-am facut ca sa ne protejam? Absolut nimic. Ca ar putea fi intrerupri anumiti consumatori pe perioada iernii nu este nici asta o noutate. In fiecare an s-a luat in considerare aceste lucru pentru ca dincolo de faptul ca avem sau nu gaze din productia interna suntem nevoiti sa importam pentru a mentine echilibrul in reteaua de transport. Inmagazinarea despre care se tot vorbeste nu poate suplini necesarul de gaze din import. A, ca s-ar putea sa nu mai avem suficienta capacitate de import (tranzit) asta-I alta poveste, pe care o stiam de altfel de cativa ani incoace. Ca in povestea drobului de sare ne-am multumit insa cu constatarea. Si ca sa ducem circul pana la capat, sau comedia, ne mai laudam si cu faptul ca vom deveni un hub de gaze in aceasta zona.

Concluzia e simpla: ce-si face omul cu mana lui lucru manual se cheama. Numai panica indusa de autoritati nu ne mai lipsea in aceste moment. Este pentru prima data cand autoritatile din Romania vorbesc de pericolul ca importurile de gaze sa fie periclitate de faptul ca acordurile intre Rusia si Ucraina pentru tranzitul de gaze inceteaza la 31 decembrie 2019.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021
  • BRM lanseaza in noiembrie contractele derivate pe piata de gazeBRM lanseaza in noiembrie contractele derivate pe piata de gaze
  • La gaze nu-i ca la energie. De abia dupa liberalizarea pietei, ANRE a decis sa desemneze cel putin trei furnizori de ultima instanta, prin organizarea unui proces de selectieLa gaze nu-i ca la energie. De abia dupa liberalizarea pietei, ANRE a decis sa desemneze cel putin trei furnizori de ultima instanta, prin organizarea unui proces de selectie
  • Piata de gaze s-a liberalizat, controlul, nu!Piata de gaze s-a liberalizat, controlul, nu!
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Transelectrica a fost amendata de ANRE cu 2,4 milioane de lei. Cui foloseste?

Next Story

Vom fi sau nu vom fi sanctionati de Comisia Europeana pentru aberatiile generate de Ordonanta 114?

Articole pe aceeasi tema

0

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021
, By Redactia

ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020

Posted On 8 aprilie 2021
, By Redactia
0

Energy-Center a avut dreptate: de teama exploziei pretului le energie, ANRE drege busuiocul si indreapta eroarea cu decontarea la 15 minute

Posted On 31 martie 2021
, By Alexandru Moldovan

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov

Posted On 18 aprilie 2021

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.