Sa fie investitia de la Iernut semnul transformarii treptate a Romgaz intr-o companie energetica?
Fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, declara ieri, cu ocazia lansarii Programului de tara “Punct si de la capat pe piata gazelor naturale in zece pasi”, ca una din prioritatile sectorului energetic este “definirea mixului energetic in Romania”, dar mai ales care va fi rolul gazelor naturale in sectorul productiei de energie electrica. In context, fostul ministru considera ca unitatile existente (centrala Petrom de la Brazi si centralele apartinand Elcen) , la care se va adauga centrala ce va construita de Romgaz la Iernut sunt deja suficiente pentru configurarea viitoare a sistemului energetic romanesc, pe acest tip de generare a energiei. Nu stim daca in strategia energetica acesta ecuatie este surprinsa in aceleasi paradigme, stim insa ca proiectul centralei de la Iernut este batut in cuie. Asa cum scriam in ultima noastra analiza referitoare la investitia Romgaz, centrala existenta in momentul de fata la Iernut are autorizatie de functionare pana in anul 2020, motiv pentru care noua investitie nu poate intarzia.
Pe de alta parte, Razvan Nicolescu avansa ideea ca Romgaz va trebui sa se transforme cat mai curand intr-o companie energetica, daca ne raportam la rezervele de gaze ale Romaniei, dar mai ales la rolul gazelor naturale in productia de energie pentru urmatorii zeci de ani. Se pare ca acest adevar a fost inteles si de catre conducerea Romgaz, care a anuntat tot ieri ca lucrarile de constructie a noii centrale de la Iernut ar putea incepe peste 4-5 luni si vor dura trei ani, astfel ca centrala ar putea intra in functiune chiar din 2020, conform afirmatiilor lui Virgil Metea, directorul general al companiei.
“Am anuntat de mult ca intentionam sa modernizam centrala de la Iernut. Este un activ important al nostru. Modernizata, centrala va avea un rol foarte important in sistemul energetic. Momentan am semnat contractul si suntem in situatia in care demaram investitia. Vrem sa ne depunem dosarul pentru a atrage fonduri din Planul National de Investitii”, a spus Metea, in cadrul unor declaratii de presa. Potrivit acestuia, de la data inceperii constructiei, lucrarile vor dura trei ani.
“Speram ca in 4-5 luni sa o putem incepe fizic si toata partea formala sa fie indeplinita, inclusiv finalizarea proiectarii”, a adaugat oficialul producatorului de gaze. La finele lunii octombrie, Romgaz a semnat un contract in valoare de 268 de milioane de euro, fara TVA, cu firmele Duro Felguera si Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.
“Una din directiile strategice ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este consolidarea pozitiei pe pietele de furnizare a energiei. Astfel, in domeniul de producere a energiei electrice, realizarea acestui proiect de investitii are ca scop eficientizarea activitatii prin: cresterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, incadrarea in cerintele de mediu (emisii NOx, CO2) si marirea sigurantei de exploatare. Finantarea proiectului se realizeaza din surse proprii si surse din fonduri PNI (Planul National de Investitii), conform HG 1096/2013 actualizata”, se arata in raport.
Obiectul contractului il reprezinta realizarea proiectului “la cheie”, respectiv proiectare, livrare echipamente, executie lucrari si punere in functiune, “Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, mentioneaza Romgaz. Termenul de finalizare a lucrarilor este 36 luni de la data intrarii in vigoare a contractului. Contractul intra in vigoare in 5 zile lucratoare de la data aprobarii dosarului de finantare din fondurile PNI.
Valoarea estimata a contractului (exclusiv TVA) este 268.836.329,82 euro. Romgaz a preluat centrala Iernut in anul 2013 de la Electrocentrale Bucuresti, in contul unei datorii de 653 de milioane de lei.
In acelasi timp, al doilea mare producator de gaze din Romania, compania OMV Petrom, care detine si o centrala electrica pe gaze la Brazi, anticipeaza ca cererea de gaze in Romania va ramane in acest an sub nivelul anului 2015, in timp ce concurenta va fi crescuta, inclusiv din partea gazelor de import, iar pe piata de energie electrica, cererea va fi relativ stabila in 2016 fata de 2015, potrivit estimarilor de piata realizate de OMV Petrom, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pe primele 9 luni.
“Estimam ca, in 2016, cererea de gaze in Romania sa ramana sub nivelul anului 2015, in timp ce concurenta va fi crescuta, inclusiv din partea gazelor de import. Presiunea suplimentara pe preturi si marje este generata si de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligatia producatorilor si a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/cumpara prin intermediul platformelor centralizate pana in anul 2021. Pe piata de energie electrica, preconizam ca cererea va fi relativ stabila in 2016 fata de 2015, cu marje imbunatatite”, se arata in raportul OMV Petrom.