Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult
La doi ani de la prima retragere a unor licente pentru producerea de energie electrica si termica pentru grupuri energetice cu o putere totala instalata de 875 MW, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie mai face un pas inspe curatarea sistemului energetic. Interesant este ca in noua lista de sacrificiu publicata de catre ANRE nu se regasesc grupuri despre care presedintele institutie anunta in 2019 ca vor iesi din schema de productie. Presedintele ANRE, Dumitru Chirita, anunta la vremea respective ca va ridica licentele de productie a energiei electrice pentru inca 1.100 de MW, intrucat este vorba de centrale care nu mai exista, ci doar figureaza in statisticile oficiale.
„Elcen are peste 650 MW care nu se mai regasesc fizic in piata. Ei trebuie sa iasa din evidente. Acum, avem in statistici 21.000 MW, saptamana viitoare mai ridicam licentele pentru cei 650 MW ai Elcen si pentru alti 450 MW. Deci, vom cobori sub 20.000”, a spus Chirita in data de 15 noiembrie, intr-o conferinta de profil.
El a precizat ca acest proces va continua, iar urmatorii producatori carora li se vor ridica licentele vor fi Electrocentrale Borzesti si Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), care sunt in faliment. In luna august, Dumitru Chirita declara ca acele grupuri care nu mai sunt functionale isi vor pierde licenta, pentru a nu mai aparea in statisticile oficiale privind capacitatea energetica instalata a tarii.
„Romania are teoretic o putere instalata de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalti 8.000 MW sunt, in mare masura, megawati care nu mai exista fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multa vreme”, a spus, atunci, seful ANRE.
Prezentam mai jos comunicatul ANRE
Asa cum s-a angajat public, ANRE continua analiza capacitatilor de producere a energiei electrice si publica, in mod regulat, pe pagina proprie de internet, rapoarte detaliate privind situatia actualizata a puterilor instalate.
In acest context, ANRE apreciaza ca este necesar ca procesul de eliminare din licentele producatorilor a capacitatilor de producere a energiei electrice nefunctionale sa continue pentru a oferi o imagine reala, clara, a surselor de productie disponibile in sistemul energetic national. Mentinerea in licente a capacitatilor de productie care nu mai functioneaza, descurajeaza investitiile noi in producerea de energie electrica in România.
Astfel, in cadrul sedintei Comitetului de reglementare din data de 24.02.2021, Autoritatea a aprobat modificari ale licentelor pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, ce insumeaza o reducere totala a puterii electrice totale instalate de 1.010 MW, dupa cum urmeaza:
– modificarea Licentei nr. 609 pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, acordate societatii VEOLIA ENERGIE PRAHOVA S.R.L. prin Decizia presedintelui ANRE nr. 128 din 30.04.2004, in sensul excluderii din conditiile specifice asociate Licentei nr. 609 a turbo-generatorului TA7, a generatorului G7 aferent acestuia si a cazanului de apa fierbinte CAF 1 din C.E.T. Brazi, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 50 MW;
– modificarea Licentei nr. 1765 pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, acordate societatii ELECTROCENTRALE CONSTANTA SA, prin Decizia presedintelui ANRE nr. 556 din 11.03.2015, in sensul excluderii din conditiile specifice asociate Licentei nr. 1765 a turbo-generatoarele TA1 si TA2 din CET PALAS, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 100 MW;
– modificarea Licentei nr. 1085 pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, acordate operatorului SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA, prin Decizia presedintelui ANRE nr. 1403 din 11.06.2012, in sensul excluderii din conditiile specifice asociate Licentei nr. 1085 a blocului energetic nr. 3 din CTE Turceni si a blocului energetic nr. 8 din CTE Isalnita, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 645 MW, incepând cu data de 01.07.2021;
– modificarea Licentei nr. 558 pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, acordate societatii ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA, prin Decizia presedintelui ANRE nr. 109 din 12.03.2003, in sensul excluderii din conditiile specifice asociate Licentei nr. 558 a turbo-generatorului TA2 din C.E.T. Progresu, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 50 MW;
– modificarea Licentei nr. 589 pentru producerea de energie electrica, acordate societatii ELECTROCENTRALE GALATI S.A. prin Decizia presedintelui ANRE nr. 48 din 09.03.2004, in sensul excluderii din conditiile asociate Licentei nr. 589 a turbo-generatoarele TA4 si TA6 din CET Galati, ceea ce conduce la o reducere a puterii electrice totale instalate cu 165 MW.
Astfel, de la debutul perioadei de analiza, respectiv anul 2018, ANRE a eliminat o capacitate totala de 4.400 MW nefunctionali, de la valoarea de 23.983 MW la 19.583 MW.
ANRE apreciaza ca eliminarea din licenta a capacitatilor nefunctionale ar trebui sa fie insotita de un proces finantat pe cât posibil din fonduri europene, de instalare de noi capacitati, care sa contribuie la indeplinirea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeana (in special in cadrul European Green Deal) de reducere a emisiilor poluante, de crestere a ponderii surselor regenerabile in consumul brut de energie si de crestere a eficientei energetice.
Instalarea de noi capacitati de producere eficiente si performante, va contribui semnificativ la reducerea dependentei fata de importuri, cresterea competitivitatii pe piata interna angro de energie electrica si in final va conduce la reducerea pretului la consumatorul final.