Transelectrica sparge gheata la Bursa
Oferta secundara pentru vanzarea a 15% din titlurile Transelectrica, pe bursa, va fi lansata, statul tragand nadejde ca ar putea castiga din aceasta in jur de 40 de milioane de euro.
Dupa semiesecul vanzarii unui pachet de actiuni detinut de stat la Petrom, la jumatatea anului trecut, oferta Transelectrica nu pare a se anunta nici ea una de mare succes. Sa nu ne grabim insa, caci, de data asta, guvernul a fixat un pret minim de 14,9 lei/actiune si unul maxim, de 19,2 lei/ actiune, in conditiile in care IPO-ul din 2006 (data primei listari a Transelectrica la BVB) a fost de 16/8 lei/actiune, iar oferta a fost suprsubscrisa de 6 ori.
Conditiile de acuma nu sunt insa deloc similare cu cele din 2006. Transelectrica, societate care detine monopolul natural de transport al energiei electrice din Romania, nu se poate lauda cu rezultate financiare spectaculoase in ultima perioada, profitul estimat pentru 2011 fiind de doar 90,2 milioane lei, la o marja a profitului insa de doar circa 3.
Prin comparatie cu Petrom sau Romgaz, ale caror actiuni detinute de stat vor face si ele obiectului vanzarii la bursa in acest an, Transelectrica sta asadar mult mai slab la acest indicativ. Daca se iau in considerare datoriile societatii, dar mai ales necesarul foarte mare de investitii pentru anii urmatori, am putea spune ca oferta secundara ce va fi lansata saptamana viitoare nu sta sub auspiciile cele mai favorabile.
Si, totusi, Transelectrica, prin pozitia ei pe piata energetica din Romania joaca un rol crucial, ceea ce confera o perspectiva pe termen, cel putin mediu, atractiva pentru investitori.
Intermediarii, reprezentanti ai Transelectrica, ai Ministerului Economiei si ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizării în Industrie (OPSPI) au fost in ultimele doua saptamani in road-show pentru promovarea ofertei in cinci centre financiare europene, respectiv la Varsovia, Frankfurt, Stockholm, Tallinn si Londra.
Oferta secundara va fi intermediata de consortiul format din Banca Comerciala Romana (BCR), Intercapital Invest si Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru aceasta tranzactie.
Ministerul Economiei detine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este detinut de alti actionari. Compania este listată la Bursa de Valori Bucuresti din 2006.