Studiu Signify: iluminatul cu LED, fara investitii mari de capital, poate genera economii de 75 de milioane de euro la bugetul statului
O tranzitie completa la iluminatul cu LED in doar trei sectoare ale iluminatului public poate reduce costurile energetice cu pana la 75 de milioane de euro in fiecare an, la nivel national. Scaderea consumului energetic anual cu 1.484 GWh s-ar putea traduce in diminuarea amprentei de carbon cu peste 250.000 de tone – echivalentul cantitatii pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi in decursul unui an. Toate aceste informatii sunt atestate de studiul desfașurat de Signify (fostul Philips Lighting, Euronext: LIGHT), liderul mondial in iluminat.
Derulat la inceputul anului 2021, studiul evalueaza piata de iluminat din 11 state est-europene – Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Acesta analizeaza potentialul beneficiilor in trei domenii specifice de aplicare: iluminatul rutier și stradal, unitatile din sectorul medical și segmentul educational.
„Odata cu creșterea populatiei și a urbanizarii, cererea pentru serviciile de iluminat este in creștere. Implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent și a sistemelor conectate genereaza economii energetice și ofera beneficii pe toate planurile – economie, cetateni și mediu. Pe fondul preocuparii pentru sustenabilitate, aș dori sa atrag atentia și asupra modernizarii cladirilor și a infrastructurii, unde componenta de iluminat trebuie sa detina un loc important. Cred ca acum, in contextul Green Deal și PNRR, este un moment decisiv pentru Romania”, declara Razvan Copoiu, CEO Signify Romania și Europa de Sud-Est.
Tranzitia la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru ca nu necesita investitii mari de capital, se poate face intr-un interval scurt, asigura o recuperare rapida a investitiei și costuri reduse de intretinere. In 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electrica se datora iluminatului stradal conventional (lampi fluorescente, cu sodiu sau incandescenta). In urma trecerii treptate la solutiile digitale, acesta a scazut la 13% in 2018 și se estimeaza ca, pana in 2030, prin continuarea procesului de „LED-ificare” și a utilizarii tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.
Dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier și stradal din Romania, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja inlocuite cu tehnologia LED, in timp ce in segmentul cladirilor din sistemul de sanatate exista peste 640 de mii de corpuri de iluminat conventionale care trebuie actualizate. In sistemul educational, pe langa reducerea costurilor, iluminatul școlilor cu becuri LED inseamna o imbunatatire a conditiilor de invatare și a confortului ocular pentru elevi. Din aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din școlile și universitatile din tara, doar 8% au fost inlocuite cu becuri LED.
Signify crede in potentialul tehnologiei LED de a aduce un impact pozitiv asupra economiei, mediului și societatii romanești. Sustenabilitatea este deja adanc inradacinata in ADN-ul companiei – din 2020, Signify are amprenta neutra de carbon pentru toate operatiunile sale și utilizeaza energie 100% regenerabila. Mai mult decat atat, compania a evitat generarea deșeurilor in facilitatile de productie și a redus treptat plasticul din ambalajele produselor sale, urmand ca pana la finalul lui 2021 sa il elimine complet.