0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie

Am putea ajunge la deconectarea prosumatorilor, ca în Polonia? ”De 3 ori da”

Posted On 24 mai 2023
By : Redactia
Comment: 0
Tag: consumul de energie, energie fotovoltaica, energie regenerabila, prosumatori, retele de energie

Recent, Polonia a declarat alertă energetică, din cauza unui exces de regenerabile. Riscăm să ajungem și noi în aceeași situație? Răspunsurile specialiștilor din piață înclină spre ”da”.

Radu Pirică

Cum a ajuns Polonia să declare alertă energetică

PSE, operatorul de rețea din Polonia, a declarat în aprilie alertă în sistemul energetic pentru a doua oară în istoria țării. Pentru a evita supraîncărcarea rețelei, PSE a decis să deconecteze temporar din sistemul energetic național toate capacitățile solare și eoliene. Combinația dintre vremea însorită și vântul puternic a făcut ca regenerabilele – mai ales fotovoltaicele – să ajungă la 2/3 din necesarul de energie al Poloniei. Nici măcar exportând energie nu s-a putut rezolva problema acestui excedent.

La fel ca în Polonia, și în România are loc o creștere spectaculoasă a capacităților regenerabile. Ministrul Energiei vorbea de 10 GW din solar și eolian până în 2027, față de sub 4,5 GW, cât sunt la ora actuală. Doar la prosumatori ar fi, în acest moment, în jur de 660 de MW putere instalată – la 1 ianuarie 2023 erau numai 423 MW iar la începutul anului trecut, doar 85 MW.

Polonia, Ungaria și România riscă să aibă prea multă energie verde

Problema din Polonia – care ar putea apărea și în România – ține de echilibrarea rețelei de energie, procesul prin care producția de energie la orice moment acoperă consumul. Pare că nu ar fi ceva complicat, dar dificultatea din vine faptul că energia este dificil și costisitor de stocat.

Rolul tot mai mare al regenerabilelor introduce un element de impredictibilitate: de pildă, uneori există energie în exces, din cauză că bat soarele sau vântul, iar sistemul nu are nevoie de ea, deoarece nu există cerere. Așa s-a întâmplat în aprilie, în Polonia. Dar și Ungaria risca să se confrunte cu probleme de echilibrare a rețelei. După ce anul trecut se ajunsese la 10.000 de cereri de la prosumatori lunar, autoritățile au decis să oprească racordarea la rețea și să o reia doar când primesc fonduri europene pentru modernizarea sistemului energetic.

Ca urmare, întrebarea este dacă și noi riscăm să ajungem (și dacă da, când) la situația în care să fim nevoiți să deconectăm temporar de la sistemul energetic național capacitățile solare și eoliene? Am formulat această întrebare în cadrul 2023 Romanian Solar Summit.

Rețeaua nu ține pasul cu producția

”Da, de 3 ori da”, ne-a răspuns Adrian Paraschiv, Country Manager Photomate. ”Dacă ne uităm la Transelectrica pe site, în zile când bate vântul, e soare și funcționează și hidro, putem să ajungem la 50% producție de energie regenerabilă în România. Dar rețeaua de transport și distribuție trebuie să țină pasul cu producția de energie.”

De exemplu, în momentul redactării acestui articol, în jur de 70% din producția de energie din România era din surse regenerabile. Iar excedentul ajungea la aproape 10% din consum. Nu e de mirare că pe piața de energie din România s-a ajuns, pentru prima dată în istoria sa, la prețuri negative, dat fiind dezechilibrul dintre cerere și ofertă.

”Fotovoltaicul are curba de producție ca o cocoașă, cu vârful de producție în mijlocul zilei. Dacă consumul în mijlocul zilei nu există – și el ar trebui să vină nu din rezidențial sau comercial, ci din industria grea, care să beneficieze de acest vârf, când e energie ieftină, – atunci va trebui foarte mult investit în partea de transport și de distribuție. Atâta timp cât nu se investește în aceste segmente vom avea deconectări, vom avea pierderi de producție”, a explicat Adrian Paraschiv.

Hidrogenul verde și stocarea ar putea fi soluții

În aceeași direcție înclină și Mirel Jarnea, Utility Sales Director LONGi. ”Dacă nu începem să mixăm proiectele, să introducem componente cum ar fi hidrogenul, toate vor produce la aceeași oră, iar răspunsul este da”, a răspuns el la întrebarea wall-street.ro

Hidrogenul verde are nevoie, pentru a fi produs, de o sursă de energie regenerabilă. De aceea există discuții, și nu doar la nivelul României, privind producerea sa în perioade când există un potențial de producție din regenerabile, dar nu și consum – de pildă, dacă bate vântul noaptea.

”Cred că ar trebui pusă întrebarea invers: când o să avem primele scheme clare și bine gândite pentru finanțarea sistemelor de stocare, astfel ca într-un an, doi, trei, patru, cinci, să nu ajungem la astfel de lucruri? Încă nu suntem acolo, dar la ce megawați se discută, cu sutele, probabil că o să ajungem acolo”, a răspuns Laurențiu Brumaru, head of B2B EnelX. ”Ar fi bine să ne apucăm de azi ca să ne creăm rețeaua de mâine. Cred că ne uităm un pic prea mult la sistemele de producere și nu dăm aceeași importanță zonei de transport și de distribuție.”

Blocaj, în cel mult 5 ani

Același lucru l-a afirmat și Corneliu Bodea, CEO Adrem și președinte al Centrului Român al Energiei: nu investim suficient în rețele. Practic, nici prosumatorii, nici proiectele fotovoltaice mari nu vor mai putea injecta în rețea, pentru că aceasta nu va mai face față, ea fiind, în mare măsură, la nivelul anilor ’80. ”Mixul de fonduri alocat generării din surse regenerabile este disproporționat față de sumele alocate infrastructurii de transport și distribuție. Dacă nu vom acționa în această zonă, această energie nu va ajunge să fie consumată”, a spus Corneliu Bodea, care estimează că blocajul ar putea apărea pe termen mediu: 3-5 ani.

O soluție ar putea fi impunerea stocării de energie pentru producătorii din surse regenerabile, inclusiv prosumatori. Transelectrica și-ar dori acest lucru, dar în acest moment mingea e în terenul ANRE. Ar mai putea dura ani buni, iar o variantă ar fi cea în care dezvoltatorii ar primi stimulente fiscale dacă investesc în stocarea energiei, ne-a declarat recent Bogdan Toncescu, membru al directoratului Transelectrica și fost CEO al companiei.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Taxa pe soare intre intelegerea politicilor europene in domeniul regenerabilelor si convergenta toxica cu grupuri de interese transpartiniceTaxa pe soare intre intelegerea politicilor europene in domeniul regenerabilelor si convergenta toxica cu grupuri de interese transpartinice
  • Energia electrică din surse regenerabile este ieftină atunci când nu este consumată. Stocarea și prețurile dinamice ar putea schimba paradigmaEnergia electrică din surse regenerabile este ieftină atunci când nu este consumată. Stocarea și prețurile dinamice ar putea schimba paradigma
  • Comunitățile de energie, o șansă dată prosumatorilor, așteaptă să fie legiferateComunitățile de energie, o șansă dată prosumatorilor, așteaptă să fie legiferate
  • Prețul energiei din piața de echilibrare dă fiori reci Ministerului Energiei și transmite un semnal extrem de puternic legat de cum vom gestiona capacitățile regenerabile în viitorPrețul energiei din piața de echilibrare dă fiori reci Ministerului Energiei și transmite un semnal extrem de puternic legat de cum vom gestiona capacitățile regenerabile în viitor
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Preturile la energie si gaze scad, Germania alege sa subventioneze in continuare industria

Next Story

ELCEN a ieșit din insolvență cu o bombă atârnată de gât

Articole pe aceeasi tema

0

Cât de pregătiți suntem pentru a trece la o piață liberă de energie de la 1 iulie?

Posted On 19 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

La un număr de peste 200 de mii de prosumatori, autoritățile au uitat cum să valorifice rolul Comunităților de energie

Posted On 3 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Transelectrica infirmă acuzațiile APCE și afirmă că nu percepe tarife de transport pentru prosumatori

Posted On 2 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cât de pregătiți suntem pentru a trece la o piață liberă de energie de la 1 iulie?

Posted On 19 iunie 2025

Ce a stat la baza penei de curent care a paralizat Peninsula Iberică ?

Posted On 18 iunie 2025

O nouă amenajare hidroenergetică a primit avizul de mediu

Posted On 17 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.