ANRE a aruncat buzduganul. Proiectul de Ordin care urmeaza faca lumina dupa aparitia Ordonantei 114/2018 a fost pus in dezbatere publica
Faptul ca toate companiile din sectorul energiei electrice si gazelor naturale vor plati taxa de 2% din cifra de afaceri catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu este nici o surpriza atata vreme cat acest lucru a fost deja stipulat in Ordonanta. Faptul ca aceasta taxa se va plati retroactiv este insa cu totul altceva. La discutiile pe care operatorii din energie si gaze le-au avut cu reprezentantii ANRE, singura speranta a acestora era sa convinga autoritatea ca taxa de 2% sa fie platita din 2019, eventual trimestrial, si in nici un caz retroactiv, respectiv si pe anul 2018. Iluzia s-a spulberat rapid insa si nu pentru ca asa ar fi vrut cei de la ANRE, ci pentru ca asa vrea guvernul, care are nevoie disperata de bani. Cu alte cuvinte, Autoritatea de reglementare, care prin lege si prin directivele europene este o autoritate independenta se dovedeste in realitate o sluga plecata a guvernului si a geniului ce-l coordoneaza, Darius Valcov.
Nu putem face, in acest articol, o analiza complexa a proiectului de Ordin pus in dezbatere de catre ANRE, caci tocmai a fost publicat (la ora cand scriem aceste randuri). Cert este ca problema surprinsa mai sus, cea care tine de retroactivitate, va genera o serie de procese din care Autoritatea are putine sanse sa iasa basma curata. Sigur, veti spune ca in Romania orice este posibil. Sa nu uitam insa ca inca mai facem parte din Uniunea Europeana si reglementarile europene sunt valabile pe tot teritoriul Uniunii, mai ales ca si tara noastra a votat pentru ele. Sa nu uitam acest amanunt. Paradoxal, ieri, primul ministru Viorica Dancila vorbea in Parlamentul European despre prioritatile Romaniei pe durata exercitarii presedintiei rotative, de sase luni. Una dintre aceste prioritati este tocmai contributia noastra la indeplinirea obiectivului pietei energetice unice europene.
Ar mai fi de mentionat, ca in conditiile prevazute de proiectul de Ordin al ANRE, companiile mari de distributie si furnizare (indeosebi cele cu capital strain) sunt cele care pierd cel mai putin, sau chiar deloc. Sa nu uitam ca Autoritatea recunoaste acestor companii anumite costuri (nu intram in amanunte acum) si ulterior compenseaza respectivele costuri aparute. Lucru care nu se intampla si in cazul furnizorilor autohtoni (care nu sunt in FUI) cu atat mai putin traderilor de energie electrica. Si atunci pentru cine a fost facuta Ordonanta 114 si ce urmareste ANRE sa reglementeze in pietele de energie electrica si gaze naturale?
Asadar, companiile din sectorul de gaze si energie electrica vor plati taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Ordonanta 114, in acest an, pe baza cifrei de afaceri estimate pentru 2018, care se transmite Autoritatii pana la data de 20 februarie, se arata in proiectul de ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), supus dezbaterii publice.
Documentul arata ca toate companiile din sectorul de gaze si energie electrica ce au licente de la ANRE trebuie sa depuna la Autoritate estimarea referitoarea la volumul cifrei de afaceri pe anul precedent, la care se aplica aceasta taxa, pana la data de 20 februarie anul curent.
“Titularii de licente vor comunica ANRE, prin scrisoare oficiala semnata de reprezentantul legal sau de o persoana imputernicita de acesta, pana la data de 20 februarie, valoarea cifrei de afaceri estimate a fi realizata in anul precedent din activitatile ce fac obiectul licentelor detinute. In cazul in care titularii de licente nu respecta termenul prevazut la alin. (1), ANRE calculeaza contributia datorata pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finantelor Publice”, se arata in ordinul publicat de ANRE.Ulterior, plata se poate face trimestrial, in patru transe, daca valoarea acesteia depaseste 5.000 de lei.
In aceeasi metodologie, se reitereaza faptul ca pentru producatorii de energie termica, taxa este de doar 0,1% din cifra de afaceri. Aceasta discriminare nu va salva in nici un caz producatorii de energie termica, asa cum se asteapta ANRE si guvernul. In fapt, majoritatea dintre ei sunt deja in prag de faliment si in cel mai bun caz in insolventa.
Proiectul este in dezbatere publica pret de zece zile.
Interesant este ca inclusiv firmele care obtin licenta in acest an vor trebui sa achite taxa de 2% din cifra de afaceri pe care o estimeaza pentru 2019. Adica, nu bine am obtinut licenta ca si trebuie sa achit birul pe o cifra de afaceri iluzorie, caci nu poate anticipa nimeni cum va evolua piata de energie si gaze in acest an, dupa toate modificarile legislative introduse odata cu Ordonanta 114/2018. Sa vedem cine va mai avea curajul sa ceara licenta de furnizare/trading pentru pietele de energie electrica si gaze naturale in aceste conditii. Vom asista insa la fenomenul invers, respectiv disparitia din piata a multor furnizori si traderi de energie si gaze. Iata ce precizeaza ANRE (un fragment):
Art. 17. – (1) Titularul de licența din domeniul energiei electrice sau domeniul energiei electrice și termice in cogenerare care a obținut licența in anul curent achita ANRE o contribuție baneasca in valoare de 2% din cifra de afaceri pe care acesta a estimat ca o va realiza, prin prestarea activitaților ce fac obiectul licenței acordate, in anul acordarii acesteia.
(2) La solicitarea de acordare a unei licențe in domeniul gazelor naturale in anul curent, solicitantul este obligat sa transmita ANRE cifra de afaceri pe care acesta estimeaza ca o va realiza in anul respectiv. Ulterior acordarii licenței, acesta achita ANRE o contribuție baneasca care este egala cu 2% din cifra de afaceri estimata transmisa.