ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a retras licente pentru producerea de energie electrica si termica pentru grupuri energetice cu o putere totala instalata de 875 MW, a anuntat institutia.
„Comitetul de reglementare al ANRE, intrunit in data de 20.11.2019, a luat in discutie si a aprobat modificarea Licentei nr. 558 pentru exploatarea comerciala a capacitatilor de producere a energiei electrice si termice in cogenerare, acordate societatii Electrocentrale Bucuresti SA, in sensul excluderii din Conditiile specifice asociate acestei licente a grupurilor energetice din cadrul Centralei Electrice si Termice (CET) Bucuresti Sud, Centralei Electrice si Termice (CET) Bucuresti Vest si Centralei Electrice si Termice (CET) Progresu, avand o putere electrica totala instalata de 650 MW, dar si modificarea Licentei nr. 106 pentru producerea de energie electrica, precum si a Licentei nr. 107 pentru producerea de energie termica, acordate Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, in sensul excluderii din Conditiile specifice asociate acestei licente a unor grupuri energetice din cadrul CET Halanga, avand o putere electrica totala instalata de 225 MW”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
ANRE precizeaza ca va continua analiza capacitatilor de producere a energiei electrice si publica, in mod regulat, pe pagina proprie de internet, rapoarte detaliate privind situatia actualizata a puterilor instalate.
Presedintele ANRE, Dumitru Chirita, anunta recent ca va ridica licentele de productie a energiei electrice pentru inca 1.100 de MW, intrucat este vorba de centrale care nu mai exista, ci doar figureaza in statisticile oficiale, potrivit Agerpres.
„Elcen are peste 650 MW care nu se mai regasesc fizic in piata. Ei trebuie sa iasa din evidente. Acum, avem in statistici 21.000 MW, saptamana viitoare mai ridicam licentele pentru cei 650 MW ai Elcen si pentru alti 450 MW. Deci, vom cobori sub 20.000”, a spus Chirita in data de 15 noiembrie, intr-o conferinta de profil.
El a precizat ca acest proces va continua, iar urmatorii producatori carora li se vor ridica licentele vor fi Electrocentrale Borzesti si Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN), care sunt in faliment.
In luna august, Dumitru Chirita declara ca acele grupuri care nu mai sunt functionale isi vor pierde licenta, pentru a nu mai aparea in statisticile oficiale privind capacitatea energetica instalata a tarii.
„Romania are teoretic o putere instalata de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalti 8.000 MW sunt, in mare masura, megawati care nu mai exista fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multa vreme”, a spus, atunci, seful ANRE.