ANRE si ACER pun umarul la revizuirea metodologiei de pret in piata de energie
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), împreună cu autorităţile de reglementare din statele membre ale UE, urmează să discute şi să aprobe revizuirea metodologiei care guvernează majorarea automată a limitei de preţ pe pieţele unice de energie electrică pentru ziua următoare (PZU) şi intrazilnice (PI) din Europa, având în vedere preţurile ridicate pe pieţele de energie electrică din ultima perioadă.
Potrivit unui comunicat de presa scopul revizuirii metodologiei este de a limita creşterea preţului maxim pe pieţele spot, permiţând consumatorilor şi participanţilor la piaţă să se adapteze treptat şi mai bine la situaţia deficitului de energie de pe piaţă.
“Având în vedere preţurile ridicate pe pieţele de energie electrică din ultima perioadă, ANRE, împreună cu autorităţile de reglementare din statele membre ale UE, sub egida ACER, urmează să discute şi să aprobe revizuirea metodologiei care guvernează majorarea automată a limitei de preţ pe pieţele unice de energie electrică pentru ziua următoare (PZU) şi intrazilnice (PI) din Europa. Aceste pieţe au un mecanism automat de ajustare a preţurilor maxime în cazul preţurilor extraordinar de ridicate”, menţionează sursa citată.
Conform autorităţii, în data de 3 octombrie 2022, ACER organizează un workshop public, în sistem online, în care prezintă părţilor interesate propunerile operatorilor nominalizaţi ai pieţei de energie electrică privind revizuirea regulilor care definesc preţurile maxime şi minime ale pieţelor de energie electrică PZU şi PI (Public consultation).
“În vederea elaborării unui punct de vedere centralizat care să reflecte opiniile participanţilor la piaţa din România şi pentru a-l transmite către ACER, ANRE invită părţile interesate să transmită propuneri şi observaţii pe acest subiect, până la data de 28 septembrie 2022, la adresa de email srpee@anre.ro”, se mai precizează în comunicat.
Conform sursei citate, modificările propuse vor respecta prevederile regulamentului privind piaţa internă a energiei electrice, precum şi ale celui privind alocarea capacităţilor şi gestionarea congestionării.
Totodată, autorităţile de reglementare şi ACER vor evalua dacă modificările propuse sunt adecvate scopului, având în vedere situaţia excepţională a pieţei şi posibila evoluţie a acesteia.