Atacata subtil, Hidroelectrica poate ramane Perla Coroanei doar daca pregateste din vreme aparitia unui holding in piata de energie
In urma cu un an, Consiliul Concurentei anunta o investigatie la Hidroelectrica pe motivul ca aceasta face abuz de pozitie dominanta in piata de energie electrica. Totul pleca de la o crestere a pretului energiei in piata pentru ziua urmatoare, pe fondul unui consum modest de circa 6500-7000 de MW. Consiliul Concurentei s-ar fi sesizat la reclamatiile unor furnizori de energie care isi vedeau amenintate veniturile inclusiv dintr-un joc incorect al Hidroelectrica in piata, respectiv pe platformele OPCOM. Cel putin asa sustineau furnizorii. Adica, Hidroelectrica vindea mai multa energie in piata de echilibrare, unde pretul este foarte mare, si mai putin pe celelalte piete. Evident, lipsa energiei la ofertare duce la cresterea cererii si apoi la cresterea pretului.
De un an incoace nu s-a mai auzit nimic despre ancheta Consiliului Concurentei, in ciuda faptului ca zilele trecute pretul energiei in piata Spot era cat pe ce sa bata recordul atins in iarna anului 2017, cand s-a apropiat de 700 de lei/MWh. Si nu s-a prea panicat nimeni. Pana la jumatatea lunii august 2019, Hidroelectrica a pompat zilnic in sistemul energetic national circa jumatate din totalul productiei de energie iar pretul in piata Spot nu cobora pe medie sub 250 de lei/MWh. Ulterior, cand nivelul de hidraulicitate a scazut dramatic (situatie din ce in ce mai alarmanta in momentul de fata) Hidroelectrica si-a injumatatit productia si chiar mai mult. Rareori trece de nivelul de 1500 MWh, la un consum constatnt de peste 7000 de MW. Consecinta: importam la greu energie electrica.
De ce am amintit insa despre investigatia Consiliului Concurentei declansata in urma cu un an? Pentru simplu fapt ca la vremea respectiva Hidroelectrica nu era obligate sa vanda jumatate din cantitatea de energie produsa la prêt reglementat, stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Nu spunem ca Hidroelectrica, mai bine zis comportamentul in piata al companiei, a fost usa de biserica. Dar, si vom incerca sa aflam, daca in momentul de fata Hidroelectrica isi indeplineste obligatia de a asigura rezerva de sistem si de abia apoi urmeaza sa-si onoreze contractele la termen mai ramane ceva energie si pentru speculatii? Sau, foarte posibil, Hidroelectrica se va vedea in postura de comparator net de energie pentru a-si indeplini obligatiile contractuale. Greu de aflat aceste lucruri.
Cert este ca fanionul companiilor din energie sta din ce in ce mai presant la mana cerului. Daca ploua curand s-ar putea sa uitam totul. Daca nu, situatia economica a Hidroelectrica nu va mai semana deloc cu cea de anul trecut, cand a fost atins recordul istoric al profitului.
Pe acest fond Hidroelectrica continua sa fie pusa la zid de catre alti competitori din piata. Se spune, de pilda, ca Enel si CEZ au pus la cale vanzarea activelor din Romania si pentru faptul ca Hidroelectrica se comporta incorect in piata, sau pentru ca produce cea mai ieftina energie si nimeni nu poate concura cu energia hidro. Discutabile si aceste lucruri, la care conducerea Hidroelectrica nu are deocamdata nici o reactie. Pe de alta parte, actionarul majoritar al companiei, adica statul roman, nu are nici o pozitie atunci cand Hidroelectrica este pusa la zid. Are insa reactive Fondul Proprietatea, actionarul minoritar, care boicoteaza orice investitie de mare valoare a Hidroelectrica.
Am spus intr-un articol precedent ca, in situatia vanzarii unor active de catre Enel si CEZ, Hidroelectrica ar putea fi cel mai bun comparator, in sensul in care compania si-ar asfalta drumul spre a deveni un adevarat holding. De abia atunci am putea concura in pietele europene de energie electrica. Se gandeste cineva la aceasta perspective inainte de a arata cu degetul catre profiturile Hidroelectrica?