Cine a câștigat din listarea la bursă a companiilor energetice românești ?
Liberal convins, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat ieri că susține listarea la bursă a companiilor din energie pentru că acest lucru ajută piața de capital. Intrebarea retorică, desigur, în afară de piața de capital precedentele listări au mai ajutat pe cineva? Răspunsul este cât se poate de simplu, da au profitat de listări cei care au avut inițiativa să cumpere acțiuni (mai ales Fondurile de investiții), precum și statul roman, care a încasat din dividende sume la care nu se aștepta. Adițional a crescut transparența companiilor energetice, care prin listarea la bursă au fost obligate să devină mult mai transparente decât înaintea procesului.
Ce au câștigat companiile, în condițiile în care piața de capital este un instrument mult mai facil pentru a obține finanțare pentru investiții, prin comparație cu apelul la împrumuturile bancare? Și în acest caz răspunsul este simplu, căci cu mici excepții nici o companie energetică listată nu a făcut apel la facilitățile pe care le oferă Bursa pentru dezvoltarea lor. Interesant că la împlinirea unei cifre rotunde de la listare aproape fiecare companie energetică a ținut să marcheze momentul ”istoric”, mai puțin beneficiile pe care le-ar fi putut obține. Transgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica sunt companii cu acționar majoritar statul roman. Electrica este și ea listată la Bursă, dar statul deține o participație de 49%.
Toate, se presupune că au fost listări de succes și în mare parte este adevărat. Dar, succesul nu trebuia să se vadă ulterior în activitatea acestor companii? Distribuțiile de energie electrică au fost privatizate (vândute) unor companii străine (cu excepția Electrica) cărora nu le-a trecut niciodată prin cap să le listeze la Bursa de la București. Oare de ce? Pentru că banii din investiții, din dezvoltare veneau de la compania mama și erau gestionați mult mai discret. Având în vedere doar aceste câteva considerente l-am întreba pe domnul ministru Burduja ce avantaj ar aduce companiilor listate, sau nou listate la Bursa? . Pentru că, în teorie este simplu să afirme că mecanismele de piață sunt cele mai eficiente. Iată ce declara ieri domnul ministru:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi-a exprimat susţinerea pentru listarea companiilor din sectorul energetic, atât listări noi, precum Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), sau listări de pachete adiţionale pentru cele care deja se regăsesc pe Bursa de Valori Bucureşti.
“Mă bucur să susţin piaţa de capital. O voi face întotdeauna. Susţin listarea companiilor din energie, listări noi, poate pentru companii de tipul SAPE, sau listări de pachete adiţionale pentru companiile care deja se regăsesc pe Bursa de Valori Bucureşti, Aceasta este poziţia mea. De ce? Din două motive. Piaţa de capital are nevoie de resurse adiţionale, deci are nevoie să-şi crească oferta. Aşa cum a fost listarea Hidroelectrica, putem avea şi alte listări de succes. Şi pe partea de cerere românii pot să fie în număr tot mai mare investitori pe Bursa de Valori Bucureşti, pentru că aşa îşi vor multiplica economiile, vor avea un instrument de investiţii mult mai deştept decât a-şi ţine banii la bancă sau la saltea”, a explicat ministrul Energiei la Forumul Pieţei de Capital, eveniment organizat de Financial Intelligence.
El a reiterat că, în 2021, în octombrie, a iniţiat, ca deputat, un proiect de lege care prevedea simplificarea impozitării pentru câştigurile bursiere, iar de la 10% procentul a fost coborât la 1%, respectiv 3%, în funcţie de perioada deţinerii, cu reţinere la sursă.
“Acest proiect de lege, ulterior adoptat, a încurajat zeci, sute de mii de români să se uite la Bursa de Valori Bucureşti şi o bună parte dintre ei chiar au devenit investitori activi de tip retail. Mă bucur să constat că astăzi avem o piaţă de capital solidă, o piaţă de capital care la începutul mandatului meu de ministru al Energiei a prilejuit şi listarea Hidroelectrica, cea mai de succes listare din întreaga lume. Hidroelectrica, o companie fanion a sectorului energetic românesc, cu capital majoritar de stat. Iată, o listare care demonstrează că şi o companie de stat pe Bursa de Valori Bucureşti, pentru că a fost listată doar la Bucureşti, poate să facă performanţă, să aibă credibilitate, să atragă investiţii”, a subliniat Sebastian Burduja.
Dar, companiile listate cu ce s-au ales?