0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020
Fabrica la Cristian a nemtilor de la Schaeffler incepe productia in masa a motoarelor electrice

Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor stabileste astazi Halloween-ul gazelor

Posted On 3 octombrie 2017
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputtilor, conferintele Energy-Center, Ordonanta 64/2016, piata gazelor naturale, pretul gazelor

Astazi este o zi cruciala pentru piata gazelor naturale din Romania. Ordonanta 64/2016, care urma sa aduca modificari consistente in legea energiei si gazelor , va suporta „imbunatatirile” discutate pe parcursul catorva luni de catre Comisia pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. Cu alte cuvinte, astazi va fi votata forma finala a Ordonantei, din care s-a retinut in principal: tranzactiile cu gaze vor fi incheiate pe o singura platforma (OPCOM), obligativitatea producatorilor de a vinde gaze pe bursa se ridica la un procent de 70% (restul pe contracte bilaterale), inmagazinarea nu va mai fi obligatorie, iar contractele de racordare la retea vor putea fi incheiate si de catre autoritatile locale, degrevand astfel Ministerul Energiei de o povara pe care nu o putea suporta. Desigur, modificarile aduse legii energie si gazelor sunt insa mult mai multe.

In asteptarea votului final de la Comisia pentru Industrii si Servicii, pe marginea modificarilor aduse Ordonantei 64/2016, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a si facut un pas inapoi in ceea ce priveste pretul reglementat al gazelor naturale, anuntand ca acesta nu va mai creste cu 6%, din luna octombrie, si ca de abia de la 1 noiembrie vom afla care va fi cresterea finala. Decizia Comitetului de Reglementare al ANRE privind amanarea cresterii pretului are insa conotatii aproape exclusiv politice. Vom demonstra acest lucru dupa sedinta de maine de la Comisia pentru Industrii.

Dincolo insa de schimbarile anuntate mai sus ne simtim datori sa facem o incursiune in timp, respectiv in urma cu un an, cand publicatia noastra a incercat sa desluseasca efectele in piata ale Ordonantei 64/2016, care, la vremea respectiva incerca sa raspunda unor necesitati imediate ale pietei, dar mai ales sa evite infringmentul la care eram amenintati de catre Comisia Europeana. Ce-am gandit noi atunci pare a fi de domeniul fanteziei prin comparatie cu ceea se va vota maine. Asadar, pana sa aflam forma finala a modificarilor aduse Ordonantei 64 va prezentam un text scris exact in urma cu un an, dupa conferinta Energy-Center .

„Transparenta, concurenta si nediscriminare pe piata gazelor naturale, concepte care se gasesc in tratatele, regulamentele si directivele europene, cuvinte care se regasesc in legislatia romaneasca, vorbe care se gasesc pe buzele tuturor, dar cu o aplicabilitatea cvasiinexistenta in Romania. In spatele acestor cuvinte opacitatea, oligopolurile si discriminarea, sunt elementele care inca domina piata romaneasca de gaze.

Asociatia Energia Inteligenta a organizat, in data de 25 octombrie 2016, in colaborare cu publicatia Energy-Center, prima masa rotunda, cu participarea presedintelui ANRE si a Secretarului de Stat pe Gaze din Ministerul Energiei, Aristotel Jude, avand ca tema analiza Ordonantei 64/2016. Ne-am propus dezbateri reale, pe fondul aplicarii efective si eficiente a asigurarii transparentei, concurentei si nediscriminarii pe piata gazelor, respectiv discutii privind aplicarea Ordonantei de Urgenta  nr. 64/2016, pentru modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

Ordonanta de urgenta este in opinia mea, primul act normativ de la inceperea procesului de liberalizare a pietei de gaze, care, departe de a fi perfect, venea si determina transformarea cuvintelor  – transparenta, concurenta, nediscriminare – in concepte care sa poata fi aplicate, masurate si verificate, cu ajutorul unor proceduri, instructiuni si metodologii.

Ordonanta trateaza fundamentele libertatii pietei, care pot sa schimbe radical comportamentul in piata. Se creaza premisele verificarii comportamentului jucatorilor si dezvaluirea adevaratelor lor intentii, concomitent cu verificarea faptelor de catre oricine si oricand.

Astfel, apare posibilitatea distrugerii mitului:

 

– sacrificiului unor firme de furnizare gaze, pentru ”binele poporului roman”;

– vegherii institutiilor asupra ”binelui populatiei”

In fapt aceasta Ordonanta vorbeste de lucruri care ar fi trebuit sa se realizeze ad-hoc in ultimii 16 ani pe piata de gaze naturale si nu impuse printr-o lege:

– sa se faca dovada achizitionarii gazelor naturale pentru populatie in conditii de minimizare a costului resurselor alocate (apreciez ca in ultimii ani nu intotdeauna s-au minimizat costurile pentru achizitia gazelor pentru populatie, acesta fiind unul din elementele care a dus la escaladarea pretului);

– sa se faca dovada achizitionarii gazelor naturale pentru populatie, prin proceduri care sa asigure posibilitatea oricarui furnizor de a participa la procesul de selectie pentru a se obtine pretul corect (limitarea participarii unor furnizori in procesul de achizitie a gazelor a facut ca pretul gazelor achizitionate-vandute, sa nu fie intotdeauna cel corect);

– sa se faca dovada ca sunt asigurate conditiile de concurenta pe piata (gazele achizitionate in ultimii ani s-au bazat adesea pe existenta unei singure relatii comerciale, fara a exista intentia consultarii altor oferte si cu atat mai putin a fara a exista fapte privind achizitia gazelor pe baza unor proceduri de cerere si oferta concurentiale);

– sa se faca dovada achizitionarii gazelor naturale prin proceduri care sa asigure transparenta (activitatea de furnizare gaze este lipsita de orice proceduri – bune practici – care sa arate intentia de a asigura vanzarea – cumpararea transparenta a gazelor si care sa permita ulterior verificarea daca faptele au coincis cu intentiile);

– sa se faca dovada ca sunt asigurate conditii de acces transparent la piata (activitatea de furnizare gaze se realizeaza cu precadere in baza unor contracte bilaterale, fara a prezenta publicului larg conditiile de acces la ofertele de vanzare, modul in care furnizorul se asigura ca intreprinde toate masurile pentru a obtine un pret corect, ca nu foloseste preturi de dumping, ca exista o conexiune intre clauzele contractului si pret sau discouturile acordate etc.);

– sa se faca dovada ca sunt asigurate conditii de acces nediscriminatoriu la piata (activitatea de furnizare gaze din Romania nu a permis tuturor actorilor sa aiba posibilitatea de a avea acces la ofertele de gaze, existand numeroase bariere selective si care restrangeau masiv in fapt concurenta si dezvoltarea pietei).

Am subliniat cateva cuvinte cheie din aceasta ordonanta de urgenta, cuvinte care sunt evitate de anumiti actori din piata de gaze, care au inteles ca lipsa lor dintr-un context clar face din termenii transparenta, concurenta si nediscriminare, doar niste cuvinte goale pe care le pot invarti prin vorbe, in fata oricui, fara nicio posibilitate de repros. Ordonanta inlocuieste cuvintele cu obligatii, fapt ce a starnit panica in randul unor actori de pe piata de gaze, care isi vad amenintate pozitiile. Apreciez, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, ca reactia lor a fost deosebit de vehementa, probabil realizand mult lobby pentru a nu se aproba aceasta Ordonanta de Urgenta.

Apreciez ca boicotarea de catre unii din marii jucatori a discutiilor, despre aplicarea si ulterior verificarea gradului de transparenta, concurenta si nediscriminare, la Masa Rotunda organizata de Asociatia Energia Inteligenta si publicatia Energy-Center, este edificatoare in acest sens.

Asa cum s-a intamplat si cu alte ocazii similare din trecut,  este probabil ca in curand sa apara si alte investigatii dinspre Comisia Europeana, in urma unor sesizari de la firme ”binevoitoare” din Romania, mergandu-se chiar pana la formularea temei blocarii exportului de gaze.

Suspect este si faptul ca Parlamentul a decis sa treaca la legiferarea Ordonantei de Urgenta nr. 64/2016, la nici cateva zile de la aprobarea ei si chiar inainte sa apara Hotararea de Guvern care sa stabileasca procentele obligatorii a fi tranzactionate pe piata. Urgenta acestei discutari in Parlament determina temerea mea ca lobby-stii si-au facut treaba bine de aceasta data si exista pericolul extragerii cuvintelor cheie din cadrul OUG, astfel incat aceasta sa ramana la un nivel  generalist si care sa permita continuarea practicilor actuale.

Consider ca principiile acestei Ordonante trebuie aparate de catre toti cei care vor un PretCorectLaGaze,  de catre toti cei care vor sa se termine cu oligopolurile pe piata de gaze, de cei care vor ca sa existe premise reale de scadere a pretului la gaze si nu unele conjuncturale.

In acelasi timp consider ca aceasta Ordonanta, desi necesara, nu este suficienta si se impun alte multe actiuni pentru realizarea unei Piete de gaze liberalizata si functionala, fapt pentru care Asociatia Energia Inteligenta va lansa de Halloween (31 octombrie 2016) initiativa: Punct si de la capat pe piata gazelor naturale in 10 pasi.

Nota: Halloween la origine este o sarbatoare de origine celtica, ziua in care se crede ca granita dintre lumea aceasta si cealalta se slabeste, permitand spiritelor, bune sau rele, sa o traverseze.

Haideti sa invitam impreuna”spiritele” cinstite sa ramana si sa izgonim ”spiritele” rele din sectorul gazelor naturale.” (autor Dumitru Chisalita)

 

Articole pe aceeasi tema

  • Manipulare sau ipocrizie? Consumatorii de gaze din Romania trebuie sa inteleaga ce inseamna liberalizarea pietei de gaze?Manipulare sau ipocrizie? Consumatorii de gaze din Romania trebuie sa inteleaga ce inseamna liberalizarea pietei de gaze?
  • Inainte de liberalizarea pietei de gaze, Autoritatea de reglementare in energie pune frana celor mai performante produse bursiere: contractele futures si cele bilateraleInainte de liberalizarea pietei de gaze, Autoritatea de reglementare in energie pune frana celor mai performante produse bursiere: contractele futures si cele bilaterale
  • Dumitru Chisalita: Normele de aplicare a OUG 114 in domeniul gazelor naturale sunt ilegale, inaplicabile si neoperationaleDumitru Chisalita: Normele de aplicare a OUG 114 in domeniul gazelor naturale sunt ilegale, inaplicabile si neoperationale
  • Intimidare sau calcule gresite la ANRE: pretul gazelor sta, deocamdata, pe locIntimidare sau calcule gresite la ANRE: pretul gazelor sta, deocamdata, pe loc
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Specialistii din industria nucleara europeana la SIEN 2017

Next Story

Presedintele Niculae Havrilet s-a resemnat: Parlamentul poate sa inceapa anchetarea ANRE

Articole pe aceeasi tema

0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa multe ezitari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incepe controale la furnizori privind comportamentul in piata libera

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021

Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar

Posted On 24 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Sa-i multzumitzi cartitzei kgbiste...

Posted On 24 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.