Crestere salariilor la Hidroelectrica urmeaza principiul unde-i profit trebuie sa fie si bunastare. S-a mai intamplat asa si inainte de insolventa
A facut mare valva in presa decizia Directoratului de la Hidroelectrica de a propune Consiliului de Supraveghere ca prin proiectul de buget pe 2018, salariile conducerii, dar nu numai, sa creasca cu sume care in unele cazuri sunt duble fata de prezent. Astfel, potrivit notei de fundamentare a bugetului pe 2018, cheltuielile pentru salariile Directoratului cresc cu 108,2%, iar pentru Consiliul de Supraveghere cu 88,2%. In acelasi timp, dupa principiul toata lumea sa traiasca, se propune cresterea salariilor la nivelul intregii companii, cheltuielile de natura salariala in 2018 fiind estimate la 363,1 milioane lei, in creștere fata e anul trecut cu 43,3%, respectiv cu aproximativ 109,7 milioane lei, fiind formate din cresterea fondului de salarii cu 93,4 milioane lei și a bonusurilor cu 16,3 milioane lei. Intre altele fie spus salariul de baza mediu lunar va creste cu peste 37% si va fi cam de 4.326 lei.
Am atrage atentia ca pana sa se ajunga la salariul mediu net din 2012 (inainte de intrarea in insolventa, care era de vreo 1.600 de euro mai este de facut un efort, nu prea mare, ce-i drept.
Hidroelectrica este o companie de stat, dupa rezultatele obtinute de la iesirea din insolventa fiind de fapt cea mai performanta companie la care statul detine pachetul majoritar de actiuni. Pe de alta parte Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de aproximativ 1,6 miliarde lei, anul trecut, dar anticipeaza o scadere a acestuia la 937,16 milioane lei in acest an, de 1,7 ori mai puţin faţa de anul 2017. Apare asadar o mica contradictie fata de propunerea privind cresterea salariilor, dar si daca tinem seama de nivelul investitiilor programate, sau a unei posibile secete prelungite care ar putea sa duca la scaderea productiei.
Sa nu punem insa raul in fata si sa ne amintim ca la Hidroelectrica s-a trait bine in toti anii de dupa infiintarea societatii. A mai strans cureaua Remus Borza, in perioada insolventei, dar minunea nu tinea mult. Si daca tot am amintit de Remus Borza trebuie sa precizam ca dupa ce a fost numit administrator judiciar, onorariul cerut Adunarii Creditorilor a fost de 3,2 milioane euro/an (fara TVA). Se pare ca a obtinut vreo 2,2 milioane de euro, dar cert este ca inainte de plecarea de la Hidroelectrica, Remus Borza castiga nu mai putin de 220.000 de lei/luna. Asadar, “onorariul” propus in bugetul pentru 2018, pentru un membru al directoratului, de 68.166 lei brut/luna este departe de performantele din perioada insolventei. Ce sa mai zicem de un membru al Consiliului de Supraveghere, care ar urma sa incaseze 31.976 lei brut/luna? Am facut o gluma, desigur, dar cifrele sunt intr-adevar putin socante pentru o companie de stat, fie ea si cea mai performanta.
Prin acest proiect de buget pentru 2018, Hidroelectrica nu face altceva decat sa se intoarca la vremurile demult apuse, cand in sistemul energetic absolut nici o companie nu se lafaia in bani asa cum o facea Hidroelectrica. Si am vazut unde a ajuns, caci o crestere a cheltuielilor cu salariile de o asemenea anvergura este riscanta din multe puncte de vedere si poate declansa multe alte supape de cheltuire a banilor realizati din vanzarea de energie electrica. Mai mult, Hidroelectrica sta in mare masura la mana ploii si daca are apa vinde energie, daca nu, nu. In schimb, energia contractata spre vanzare deja trebuie procurata de undeva. S-a mai intamplat cand Hidroelectrica nu si-a putut onora contractele si a fost nevoita sa cumpere energie electrica scumpa pentru a fi in grafic cu obligatiile.
Am mai aminti, spre comparatie cu ceea ce se propune acum in privinta salariilor de la Hidroelectrica, faptul ca in 2012, la declansarea insolventei, salariul mediu al unui angajat de la Hidroelectrica era de peste 1.600 euro/luna, iar daca dam crezare afirmatiilor domnului Remus Borza, care devenise administrator judiciar, un sofer castiga brut 9.900 de lei, echivalentul a vreo 2.200 de euro la vremea respectiva. Oare inspre asta se indreapta din nou aceasta companie? Asa s-a ajuns ulterior la concedieri, reduceri de personal chiar si acolo unde nu era cazul, intarzierea sau neefectuarea lucrarilor de mentenanta, lipsa de investitii etc. Nu credem ca este cazul acum, cand Hidroelectrica sta pe o gramada de bani si poate sa-si asigure investitiile din surse proprii fara nici o problema. Dar, caci intotdeauna exista un dar, viitorul poate aduce multe surprize.