Cum a uitat ministrul Finantelor despre preturile de transfer si a ajuns la taxa de solidaritate de 2%?
Chiar daca nu face obiectul profilului publicatiei noastre, politica fiscala a Guvernului are consecinte profunde asupra sistemului energetic, care are nevoie stringenta de investitii masive in urmatorii ani. Daca vrem sa ne mentinem securitatea energetica, din ce in ce mai vulnerabila, trebuie sa purcedem clar la investitii. Putinii bani ai companiilor energetice catigati anul acesta din cresterea pretului energiei pe bursa au fost insa “sugativati” de guvern, dovada ca Transgaz, Transelectrica (companii profitabile in primul rand prin pozitia de monopol pe care o detin) au ajuns sa se imprumte la banci pentru a-si sustine planurile de investitii. In articolul nostru de ieri am prezentat o pozitie a deputatului Remus Borza, care sugera ca multinationalele prezente pe piata din Romania sa fie obligate sa plateasca impozit in tara in care realizeaza venitul. In consecinta, am castiga din aceasta afacere nu mai putin de vreo 4 miliarde de euro pe an, sustine Remus Borza.
Intre timp, din disperarea de a aduce bani la buget, ministrul finantelor, Ionut Misa, inventeaza tot felul de taxe, din care cea mai socanta pentru mediul de afaceri este taxa de solidaritate de 2%. Poate pentru o firma cu cativa angajati acesti 2% de “solidaritate” ar trece neobservati. Pentru o multinationala, sau o companie mare cu capital autohton, suma nu este insa deloc de neglijat. Si reversul se va vedea tocmai in structura fondurilor destinate investitiilor.
Ca sa vedeti cat de profesionisti sunt politicienii nostri, pe marginea celor discutate mai sus, va aducem in atentie o luare de pozitie a actualului ministru de finante, in vremea in care directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF. Adica, nu mai departe decat in urma cu un an:
“Aproape un miliard de euro au fost scosi din Romania in ultimii cinci ani, iar cu acesti bani s-ar fi putut realiza multe proiecte”, a declarat Ionut Misa, directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, referindu-se la preturile de transfer.
„Numai de la 5 companii care sunt in domeniul petrolului, retailului, tutunului si comertului cu electronice s-au facut ajustari de 87 milioane lei. Doar 5 companii, ganditi-va ce inseamna la nivel national. Directia generala a marilor contribuabili are astazi 1.500 de companii in portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la inceputul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia ca aproape 1 miliard de euro in ultimii 5 ani au fost scosi din Romania. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte in Romania si ar putea aduce beneficii majore romanilor”, a spus Misa.
Potrivit acestuia, o companie din domeniul tutunului a achizitionat tutunul de la o alta subsidiara afiliata dintr-o tara membra la un pret foarte mare, pe care il vindea in Romania la o marja de profit extrem de mica.
„In Romania platea aproape nimic, iar in tara respectiva se duceau toate profiturile. Am reusit sa identificam acest tip de tranzactii si am reusit sa realizam ajustari de 12,3 milioane lei”, a precizat oficialul ANAF.
El explicat, in context, cum sunt scosi din tara banii realizati de retaileri.
„In retail se importa produse cu valoare adaugata din afara tarii si se vand in Romania. Companiile spun ca au creat locuri de munca multe, ‘datorita noua aveti atatea locuri de munca’ dar uita sa precizeze un aspect foarte important. Aceste locuri de munca sunt prost platite. Ar trebui sa ne uitam la faptul ca aceste companii importa bunurile din afara la o valoare mica, le vand ulterior in Romania, iar numai pe diferenta de pret se aplica impozitul pe profit. In Romania raman putini bani. Practic locurile de munca in tarile in care s-au produs acele bunuri sunt bine platite, au plus valoare in tara respectiva si mai putin in Romania. Asta este una dintre cele mai utilizate metode”, a aratat Misa.
De asemenea, reprezentantul Fiscului a mai spus ca sunt companii care au o retea globala si importa diferite bunuri si servicii din celelalte tari la o valoare foarte mare pe care le vand in Romania.
„Sunt companii din domeniul auto care au rata profitului 2% an de an. Este foarte greu sa realizezi o rata a profitului constanta. Este o ciclicitate economica, exista un mediu de business. Ca sa poti sa obtii an de an 2% este o consultanta foarte buna, beneficiaza de experienta foarte buna in aceasta zona, au tehnici foarte bune pe care le utilizeaza”, conform sefului Directiei de Mari Contribuabili.
El a precizat ca Directia de Mari Contribuabili colecteaza aproape 50% din veniturile la buget si administreaza toate companiile mari, cu cifre mari si volume mari.
Dar si uitarea face parte din legile omenesti !