0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei
Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Rafinăria Petromidia a revenit la capacitate optimă de operare
Statul mai pompează 435 de milioane de lei in CE Oltenia
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte

De ce I s-a pus pata domnului Dacian Ciolos pe energia nucleara?

Posted On 3 decembrie 2020
By : Redactia
Comments: 2
Tag: Dacian Ciolos, energie nucleara, Green Deal, Parlamentul european, unitatile 3 si 4 de la Cernavoda

Romania si-a definit ca prioritate in strategia energetica constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, chiar daca Uniunea Europeana ezita inca in a incuraja investitiile in noi capacitati nucleare. Dupa esuarea negocierilor cu chinezii de la China Nuclear Power, o noua raza de speranta a aparut luna trecuta, cand Guvernul Romaniei si cel al Statelor Unite ale Americii au semnat un Acord pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, existand si posibilitatea unei finantari din partea americana. Fara sa ne facem iluzii prea multe, cu siguranta este un pas inainte.

Paradoxal, desi pozitia oficiala a Romaniei este cat se poate de clara in ceea ce priveste constructia Unitatilor 3 si 4, au aparut politicieni romani care se pun de-a curmezisul acestei investitii. Intre ei se afla si domnul Dacian Ciolos, europarlamentar roman dar si pretendent la functia de prim ministru. Nici mai mult, nici mai putin domnul Ciolos a votat saptamana trecuta in Parlamentul European un amendament la rezolutia privind pactul Green Deal, care se opune proiectelor de dezvoltare a energiei nucleare. Parlamentarii Renew Europe au votat in unanimitate impotriva dezvoltarii proiectelor nucleare, iar domnul Ciolos, in calitate de sef al grupului parlamentar Renew, nu a facut exceptie. Intrebarea este pe cine reprezinta Dacian Ciolos in Parlamentul European: Romania, Renew, Franta sau pe altcineva?Stie oare domnul Ciolos ce inseamna pentru Romania inca doua unitati nucleare? Poate stie mai bine Franta, careia Dacian Ciolos ii este foarte fidel, dar care nu prea are nici o treaba cu investitia in Unitatile 3 si 4. A pierdut trenul, caci tehnologia CANDU este a canadienilor.

Pe 2 decembrie, Nuclearelectrica a aniversat 24 de ani de la punerea in functiune a Unitatii 1 de la Cernavoda, fapt care a pus Romania pe harta tarilor care utilizeaza energia atomului in scopul obtinerii de energie electrica. Spre deosebire de toate statele din fostul bloc comunist, Romania a reusit sa aiba acces la tehnologia nucleara din Vest si, in acelasi timp, sa implice o serie de companii autohtone in complicatul proces de realizare a centralei nucleare de la Cernavoda. Eforturille au fost imense si, probabil, realizarea Unitatii 1 a durat mai mult decat in orice alta tara din lume care utilizeaza tehnologia nucleara.

Intre timp am reusit sa mai adaugam o unitate la Cernavoda si profesionalismul nuclearistilor romani a demonstrat performante care ne situeaza pe primele locuri in lume din punctul de vedere al sigurantei, randamentului etc. Romania are in continuare ambitii in domeniul nuclear si vrea cu orice pret sa investeasca si in Unitatile 3 si 4, pentru simplu motiv ca sistemul energetic national are nevoie de ele.

A aparut insa o problema la nivel european, in ceea ce priveste viitorul energetic al Uniunii, in sensul in care decarbonizarea si reducerea emisiilor de CO2 au devenit prioritare. Green Deal-ul obliga tarile europene sa-si recalibreze sistemele energetice, accentul fiind pus exclusiv pe energia verde. Desi, din punctul de vedere al emisiilor de CO2 energia nucleara apare ca cea mai “curata” forma de generare de energie, Comisia Europeana nu incurajeaza deloc investitiile in nuclear. Discutiile sunt aprinse, pentru simplu motiv ca mare parte din tarile dezvoltate ale UE se bazeaza pe energia nucleara si investitiile in domeniu nu au fost stopate.

Putem discuta mult pe aceasta tema, dar sa ne intoarcem la Dacian Ciolos si la pozitia lui fata de dezvoltarea energiei nucleare in Romania. S-a consultat cu cineva din guvernul Romaniei sau din partidul din care face parte inainte sa spuna “Nu” dezvoltarii energiei nucleare? Este adevarat, aici intram intr-un domeniu putin mai complicat decat cel pe care il stapaneste domnul Ciolos, adica productia de cartofi, de rosii de sfecla si asa mai departe. Problema este ca Dacian Ciolos se viseaza viitor prim ministru. Macar si pentru atat ar avea nevoie de ceva mai multa responsabilitate.

Articole pe aceeasi tema

  • Se fac primii pasi pe lungul drum al demararii proiectului la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. De unde luam 15 miliarde de euro?Se fac primii pasi pe lungul drum al demararii proiectului la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. De unde luam 15 miliarde de euro?
  • Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?
  • Proiectul NuScale prinde viataProiectul NuScale prinde viata
  • Călătoria energiei – de la producție până la contor.  Roluri în piața de energie: producătorul, transportatorul, distribuitorul, furnizorul, consumatorulCălătoria energiei – de la producție până la contor. Roluri în piața de energie: producătorul, transportatorul, distribuitorul, furnizorul, consumatorul
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Din nou despre racordarea gratuita la reteaua de gaze: Cooperativa munca in zadar si saracia perpetua a Romanilor

Next Story

Electrica mizeaza pe gaze pentru a-si echilibra productia de electricitate

Articole pe aceeasi tema

0

Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia

Proiectul NuScale prinde viata

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia
1

Călătoria energiei – de la producție până la contor. Roluri în piața de energie: producătorul, transportatorul, distribuitorul, furnizorul, consumatorul

Posted On 28 octombrie 2022
, By Redactia

2 Comments

  1. Adrian Goicea 4 decembrie 2020 at 14:04 Reply

    Excelenta abordare!

  2. dragostin catalin 4 noiembrie 2021 at 23:23 Reply

    Nu cred ca se pune problema ca e sau nu de acord Ciolos, Virgil Popescu sau oricare dintre politicienii Romaniei, care, oricum sunt lipsiti d eorice competenta in domeniu.
    Marea problema, la care nu s-a raspuns vreodata, in mod economic si stiintific este urmatoarea: are nevoie sau nu Romania, in continuare de energie nucleara ? fie ea Candu, sau PWR, sau SMR ?
    As spune ca, in conditiile actuale, in care sistemul energetic romanesc s-a degradat grav, energia nucleara nu mai posibil a fi dezvoltata in Romania, dar, este chiar prohibitiva, si voi incerca sa argumentez:
    1. toate simularile decente de “least cost system planning” arata ca 2 grupuri nucleare “nu intra” in aceasta planificare. Motivele decisive sunt:
    1.1. sunt necesari 8 miliarde USD pentru 1400 MW, din care primii 700, TEORETIC, ar fi disponibili dupa 2031. INTREBARE: DAR PINA ATUNCI CE FACEM ? …caci noi am fi avut nevoie de min. 700 MW IERI !!
    1.2. cei 8 miliarde, pentru 1400 MW, devin usor peste 10 miliarde la orice mica intirziere, si, sunt mari dubii ca ROmania este in stare sa realizeze un astfel de program !? (ce exemplu de proiect major avme, macar 1, facut in timp, la termen si in buget ?…nici unul !…deci, riscuri uriase
    2. cel mai decent lucru este sa extindem durata de viata a celor 2 unitati pe care le avem si asta sa fie “THE END”
    Romania are nevoie de o alta paradigma a dezvoltarii energiei si securitatii alimentarii cu energie.
    Echivalentul electric al celor 2 grupuri nucleare poate fi atins, cu costuri mult mai mici, facind lucruri necesare si de bun simt, adica:
    – rezolvarea, de ex. a arderii a 20 mill t/an lemn de foc in sobe cu randamnet de 20-30%. Daca am face ca in Germania, Austria sau tarile nordice cenrtrale de cogenerare pentru sate si orasele, imbunatatind conditiile oamenilor, vom avea si caldura si energia electrica a 2 reactoare nucleare CANDU, la un coat de 1/10 din cele 8 miliarde USD
    – rezolvarea, de ex., a problemei deseurilor menajere/gropi de gunoi,(ca tot suntem in infringement) in scopuri energetice: asta ar aduce mult peste productia a 2 reactoare nucleare, fara sa mai vorbim de costuri de investitie cu mult mai mici si beneficii cu mult mai mari.
    Cele d emai sus sunt doar niste exemple mici care demonstreaza de ce “energia nucleara” nu poate sa intre intr-o “planificare decenta a sistmului energetic romanesc actual !
    Motivele sunt cu mult mai multe , mai grave si “mai economice”

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

ANRE a trimis spre decontare, in baza plafonarii, peste 11 miliarde de lei

Posted On 7 februarie 2023

Studiu Deloitte: Tranziția spre economia verde poate crea 300 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2050 și poate contribui la diminuarea decalajului de dezvoltare dintre regiuni și continente

Posted On 7 februarie 2023

Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova

Posted On 7 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.