De ce I s-a pus pata domnului Dacian Ciolos pe energia nucleara?
Romania si-a definit ca prioritate in strategia energetica constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, chiar daca Uniunea Europeana ezita inca in a incuraja investitiile in noi capacitati nucleare. Dupa esuarea negocierilor cu chinezii de la China Nuclear Power, o noua raza de speranta a aparut luna trecuta, cand Guvernul Romaniei si cel al Statelor Unite ale Americii au semnat un Acord pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, existand si posibilitatea unei finantari din partea americana. Fara sa ne facem iluzii prea multe, cu siguranta este un pas inainte.
Paradoxal, desi pozitia oficiala a Romaniei este cat se poate de clara in ceea ce priveste constructia Unitatilor 3 si 4, au aparut politicieni romani care se pun de-a curmezisul acestei investitii. Intre ei se afla si domnul Dacian Ciolos, europarlamentar roman dar si pretendent la functia de prim ministru. Nici mai mult, nici mai putin domnul Ciolos a votat saptamana trecuta in Parlamentul European un amendament la rezolutia privind pactul Green Deal, care se opune proiectelor de dezvoltare a energiei nucleare. Parlamentarii Renew Europe au votat in unanimitate impotriva dezvoltarii proiectelor nucleare, iar domnul Ciolos, in calitate de sef al grupului parlamentar Renew, nu a facut exceptie. Intrebarea este pe cine reprezinta Dacian Ciolos in Parlamentul European: Romania, Renew, Franta sau pe altcineva?Stie oare domnul Ciolos ce inseamna pentru Romania inca doua unitati nucleare? Poate stie mai bine Franta, careia Dacian Ciolos ii este foarte fidel, dar care nu prea are nici o treaba cu investitia in Unitatile 3 si 4. A pierdut trenul, caci tehnologia CANDU este a canadienilor.
Pe 2 decembrie, Nuclearelectrica a aniversat 24 de ani de la punerea in functiune a Unitatii 1 de la Cernavoda, fapt care a pus Romania pe harta tarilor care utilizeaza energia atomului in scopul obtinerii de energie electrica. Spre deosebire de toate statele din fostul bloc comunist, Romania a reusit sa aiba acces la tehnologia nucleara din Vest si, in acelasi timp, sa implice o serie de companii autohtone in complicatul proces de realizare a centralei nucleare de la Cernavoda. Eforturille au fost imense si, probabil, realizarea Unitatii 1 a durat mai mult decat in orice alta tara din lume care utilizeaza tehnologia nucleara.
Intre timp am reusit sa mai adaugam o unitate la Cernavoda si profesionalismul nuclearistilor romani a demonstrat performante care ne situeaza pe primele locuri in lume din punctul de vedere al sigurantei, randamentului etc. Romania are in continuare ambitii in domeniul nuclear si vrea cu orice pret sa investeasca si in Unitatile 3 si 4, pentru simplu motiv ca sistemul energetic national are nevoie de ele.
A aparut insa o problema la nivel european, in ceea ce priveste viitorul energetic al Uniunii, in sensul in care decarbonizarea si reducerea emisiilor de CO2 au devenit prioritare. Green Deal-ul obliga tarile europene sa-si recalibreze sistemele energetice, accentul fiind pus exclusiv pe energia verde. Desi, din punctul de vedere al emisiilor de CO2 energia nucleara apare ca cea mai “curata” forma de generare de energie, Comisia Europeana nu incurajeaza deloc investitiile in nuclear. Discutiile sunt aprinse, pentru simplu motiv ca mare parte din tarile dezvoltate ale UE se bazeaza pe energia nucleara si investitiile in domeniu nu au fost stopate.
Putem discuta mult pe aceasta tema, dar sa ne intoarcem la Dacian Ciolos si la pozitia lui fata de dezvoltarea energiei nucleare in Romania. S-a consultat cu cineva din guvernul Romaniei sau din partidul din care face parte inainte sa spuna “Nu” dezvoltarii energiei nucleare? Este adevarat, aici intram intr-un domeniu putin mai complicat decat cel pe care il stapaneste domnul Ciolos, adica productia de cartofi, de rosii de sfecla si asa mai departe. Problema este ca Dacian Ciolos se viseaza viitor prim ministru. Macar si pentru atat ar avea nevoie de ceva mai multa responsabilitate.
Excelenta abordare!