De ce vinde Fondul Proprietatea participatiile la companiile din energie, daca acestea sunt varful de lance al economiei romanesti?
Fondul Proprietatea a vandut ieri participatiile sale in filialele Electrica, valoarea tranzactiei depasind 752 de milioane de lei, potrivit unui anunt postat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, citat de Agerpres. In acelasi timp, Fondul Proprietatea este pe punctul de a renunta si la participatiile pe care le detine la Hidroelectrica, asteptand momentul cel mai prielnic pentru a-si anunta exit-ul. Ciudat, Fondul ia asemenea decizii la companiile care au cea mai buna performana in sectorul energetic, Electrica fiind liderul pietei de distributie si furnizare energie, Hidroelectrica fiind cel mai performant producator de energie din Romania. In mod normal, un actionar isi vinde participatiile pe varf de cotatie si in ideea in care respectivele companii nu prea au cum sa-si depaseasca performanta in anii ce vin.
Electrica este o companie cotata la bursa, Hidroelectrica urmeaza a fi cotata, cel mai probabil anul viitor. Ce calcule si-au facut cei de la Fondul Proprietatea incat au decis sa programeze exit-uri, intr-un moment in care sectorul energetic in care actioneaza cele doua companii devine din ce in ce mai solicitat? Raspunsul cel mai la indemana este legat de performanta acestor societati asimilata cu dezvoltarea lor pentru anii care urmeaza. Daca la capitolul performanta inca se sta bine, la dezvoltare lucrurile stau exact invers. Si Electrica si Hidroelectrica, ca sa nu mai vorbim despre Nuclearelectrica (unde FP detine actiuni) au nevoie masiva de investitii. Daca statul, ca actionar principal, nu le mai ia banii, cum a facut-o in acest an, respectivele societati vor trebui sa-si investeasca profitul in dezvoltare. Asta, pentru Fondul Proprietatea, echivaleaza cu lipsa de castig.
Nu este o tragedie ca Fondul Proprietatea isi vinde participatiile detinute la anumite companii din sectorul energetic romanesc. In schimb, este un semnal, pe care ar trebui sa-l pricepem in toata profunzimea lui. Vom incerca sa analizam aceste lucruri, inclusiv la conferinta noastra de astazi “ Care este capacitatea reala de producere de energie electrica a Romaniei?” Aparent nu exista nici o legatura intre ele. In realitate aici sta cheia intregii probleme. Prezentam comunicatul Fondului Proprietatea, deocamdata, fara nici un alt comentariu.
“Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator de investitii al Fondul Proprietatea S.A. (‘Fondul’), doreste sa informeze actionarii ca Fondul a vandut astazi participatiile sale in filialele Societatii Energetice ‘Electrica’ S.A. (‘Electrica’). (…). Valoarea totala a tranzactiei se ridica la suma de 752.031.841 RON”, se arata in anunt.
Potrivit documentului, Electrica Furnizare S.A. a fost vanduta catre Electrica si Societatea Filiala de Intretinere si Servicii Energetice ‘Electrica Serv’ S.A. pentru 167,079 milioane de lei, iar Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord catre Electrica si Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A. pentru un pret de vanzare total de de 201,702 milioane de lei.
De asemenea, Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A.a fost vanduta catre Electrica si Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A. pentru un pret de peste 209,744 milioane de lei, in timp ce Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud a fost preluata de catre Electrica si Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A. pentru o suma totala de peste 173,504 milioane de lei.
Fondul Proprietatea si Societatea Energetica ‘Electrica’ au anuntat marti ca au decis extinderea datei limita a Memorandumului de Intelegere privind vanzarea participatiilor pe care Fondul le detine in filialele Electrica pana la 30 noiembrie 2017, iar o zi mai tarziu, respectiv miercuri, 1 noiembrie, a anuntat vanzarea participatiilor. In data de 14 iulie, Electrica a incheiat un Memorandum de Intelegere cu Fondul Proprietatea in vederea achizitionarii participatiilor pe care Fondul le detine in filialele Electrica, respectiv SDEE Distributie Muntenia Nord, SDEE Distributie Transilvania Sud, SDEE Distributie Transilvania si Electrica Furnizare.
Valoarea agregata a tranzactiei este, conform unui comunicat remis la acea data Bursei de Valori Bucuresti, in cuantum de 752.031.841 lei.
“Actiunile vor fi dobandite de Electrica impreuna cu toate drepturile atasate acestora in conformitate cu legislatia aplicabila, incluzand dreptul de a primi dividende, cu exceptia dividendelor aferente anului financiar incheiat la 31 decembrie 2016, care raman a fi incasate de Fond, astfel cum a fost deja aprobat in Adunarile Generale ale Actionarilor Filialelor din data de 17 mai 2017”, se mentiona in comunicat.
Partile intentioneaza sa semneze documentatia contractuala aferenta tranzactiei preconizate dupa obtinerea aprobarilor necesare corporative si din partea actionarilor, la nivelul Electrica si al Filialelor, pana in data de 31 octombrie 2017, se mentiona in comunicat.
Fondul Proprietatea detine cate 21,99% din SDEE Distributie Muntenia Nord, SDEE Distributie Transilvania Sud si 22% din SDEE Distributie Transilvania si Electrica Furnizare.
La mijlocul lunii mai, Franklin Templeton Investment, administratorul Fondului Proprietatea, anunta ca a demarat o procedura competitiva ce poate conduce la posibile vanzari ale participatiilor Fondului in filialele Electrica si ca procesul de marketing si vanzare va fi coordonat de Ithuba Capital AG, ce actioneaza ca unic consultant financiar in legatura cu tranzactia preconizata.
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Electrica SA a aprobat in data de 10 noiembrie 2015 mandatarea Consiliului de Administratie al Electrica SA pentru a incepe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achizitionarea de catre Electrica a intregii participatii detinute de FP la capitalul social al filialelor sale.