Dupa razboi, multi eroi se arata: Consiliul Concurentei explica cum statul lua cu japca energie de la Hidroelectrica, dar nu spune de ce nu a luat pozitie la vremea respectiva
Cand vrea si cand nu simte presiunea politica asupra lui, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spune lucrurilor pe nume. Si este cat se poate de explicit: “Pretul energiei electrice platite pana acum de populatie a fost prea mic iar de la 1 ianuarie, odata cu liberalizarea, furnizorii trebuie sa cumpere la preturi mai mari electricitatea pentru consumatorii casnici,” a declarat, miercuri, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
El a comparat situatia cu cea de pe piata gazelor anterioara liberalizarii, unde pretul reglementat era mai mare decat cel concurential, ceea ce a permis dublarea, anul trecut, a numarului de consumatori care activeaza in piata libera. Fara sa fim malitiosi avem o intrebare simpla la adresa Consiliului Concurentei: de ce nu a luat pozitie atunci cand toate aberatiile despre care vorbeste se petreceau? Ce spune acum, dupa trecerea furtunii, spune bine. Cui ii mai foloseste?
“In schimb, la electricitate, statul lua curent cu japca de la Hidroelectrica si spunea: nu-ti dau pretul cu care ai putea sa vinzi pe bursa, ci ma uit eu la costurile tale, iti dau 5% peste costuri si cu asta, basta. Deci mai ieftin de atat nu se putea. Statul dadea apoi furnizorilor aceasta electricitate mura-n gura ieftina, de la Hidroelectrica, iar acum acestia trebuie sa o ia din piata si n-o vor mai lua la un pret atat de mic”, a spus Chiritoiu.
In opinia sa, chiar si asa, nu este corect ca furnizorii sa-si treaca automat consumatorii la cel mai mare pret al lor, adica la cel de serviciu universal.
“Toata lumea stie ca nu se muta milioane de oameni, instant, de la 1 ianuarie. Toti stim ca putini se vor muta, va dura pana se muta multa lume. Multi vor ramane acolo unde sunt. Inteleg ca nu le poti da curent atat de ieftin ca atunci cand statul punea Hidroelectrica sa ti-l vanda la un pret mic, dar nu-i trece pe consumatorii tai la cel mai scump tarif, cel de serviciu universal, care este gandit pentru situatii exceptionale, cand furnizorul meu da faliment si eu raman in aer”, a aratat seful Concurentei.
Potrivit acestuia, declarativ, furnizorii au acceptat aceasta logica.
“Vedem ce se intampla. Si eu astept cu interes, cand facem o evaluare probabil prin februarie, sunt foarte curios sa vad ce s-a intamplat. Ei au spus ca vor da o reducere de la tariful universal pana la cea mai mica oferta a lor. Aceasta reducere trebuie sa fie neconditionata, nu sa spuneti: “o dam daca ramaneti clientul nostru”. Omul trebuie sa fie liber sa faca ce vrea, daca nu e multumit de tine si a gasit alta oferta, sa plece. Nu trebuie sa fie un instrument de iobagizare a clientului”, a continuat Chiritoiu.
El a aratat ca ANRE nu are o baza legala sa oblige furnizorii sa ofere clientilor cele mai mici preturi, dar ca acestia s-au angajat benevol, iar, daca se va dovedi ca nu se tin de cuvant, Ministerul Energiei este pregatit sa dea o ordonanta pentru a putea crea acea baza legala de care are nevoie ANRE.
Chiritoiu considera ca este foarte important ca autoritatile sa se implice in campania de informare a consumatorilor si a salutat initiativa ANRE de a difuza un mesaj de interes public la televizor.
Aceasta deoarece companiile nu sunt prea interesate sa-si informeze clientii ca pot renunta oricand la serviciile lor.
“Nici eu daca as fi o companie… Bun, ma obliga statul, nu trebuie sa incalc legea, dar nici nu am prea mult entuziasm sa le explic clientilor mei ce bine e la competitori. Asa ca trebuie sa dublam campania facuta de furnizori cu una facuta de stat”, a mai aratat el.
O piata liberalizata de energie functioneaza corect daca oamenii de muta usor de la un furnizor la altul, a adaugat Chiritoiu.