Electrica iese din amortire: va contesta in instanta amenda Consiliului Concurentei si considera ca achzitia de contoare reprezinta costuri marginale
„Tarifele la electricitate ar trebui sa scada, dupa ce o investigatie a Consiliului Concurentei a relevat faptul ca mai multe companii din energie s-au inteles intre ele, cauzand prejudicii consumatorilor. Mai multe companii au fost pagubite. Au participat si oameni din interiorul Electrica, deci intr-un fel s-au furat singuri. Am sanctionat si compania Electrica, intrucat au fost pagubiti clientii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus catre clienti. Am sanctionat compania si, in premiera, vrem ca impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie sa recuperam prejudiciul creat clientilor acestor companii, care au fost pagubite si care au transferat aceasta paguba catre clientii lor”, a declarat saptamana trecuta Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
De la aceasta declaratie a inceput un intreg circ mediatic, concluzia finala fiind aceea ca tarifele la energie electrica ar trebui sa scada cu vreo 20%, dupa marea descoperire a Consiliului Concurentei. Mai prudenti, cei de la ANRE au dat un comunicat in care ni se spune ca dupa ce vor primi toate informatiile de la Consiliul Concurentei vor face o analiza si vor decide cu cat sa scada tarifele de distributie in asa fel incat consumatorii romani sa nu fie pagubiti. Vom vedea rezultatele acestei analize la sfantu` asteapta, cu siguranta. Asa cum am scris la vremea respectiva, chiar daca achizitionarea de contoare de catre societatile de distributie a fost la preturi mai mari decat cele reale, impactul in factura finala era oricum unul nesemnificativ. Dar nu asta este important.
Compania Electrica, cotata si la bursa de la Bucuresti dar si la bursa de la Londra, si in care statul roman nu mai este actionar majoritar, ar fi trebuit sa iasa ca arsa dupa aceste declaratii, macar de grija investitorilor ei. Nu a facut-o, decat foarte discret, in ianuarie, cand Consiliul Concurentei a anuntat sanctiunile amintite si a facut-o ieri, la fel de discret, dar la cateva zile dupa tot circul mediatic, printr-un comunicat care in final nu spune mare lucru.
Electrica va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei de a amenda compania, in urma investigatiei privind achizitia de contoare, precizand totodata ca aceste costuri sunt marginale raportat la veniturile din activitatea de distributie a energiei, potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, AGERPRES.
“Electrica informeaza ca a primit decizia cu privire la investigatia pe care Consiliul Concurentei a derulat-o si care priveste, in opinia Consiliului Concurentei, incalcari ale legislatiei in domeniul concurentei de catre unele societati furnizoare de contoare si echipamente de masurare a energiei electrice, in perioada 27.11.2008 – 30.09.2015. Totodata, Electrica aminteste ca a adus la cunostinta tuturor partilor interesate, inca din data de 5 ianuarie 2018, faptul ca va contesta in instanta, prin toate mijloacele legale disponibile, amenda aplicata de Consiliul Concurentei, pentru protejarea intereselor sale legitime si ale actionarilor”, au aratat oficialii distribuitorului de energie.
Referitor la declaratiile facute cu ocazia unei conferinte organizate de Consiliul Concurentei, privind eventuale corectii ale tarifelor de distributie a energiei electrice care ar putea fi efectuate de catre ANRE, reprezentantii Electrica sustin ca modalitatea de recuperare a prejudiciilor in cazul unor intelegeri anticoncurentiale dovedite, conform legii, este reglementata prin legislatia in vigoare, urmand a fi eventual stabilita de instantele de judecata competente.
‘Precizam faptul ca ponderea costului cu achizitiile de contoare electrice recunoscute in tariful de distributie a energiei electrice este marginal raportat la veniturile din activitatea de distributie. Electrica a aplicat si continua sa aplice o politica de toleranta zero fata de orice incalcari ale legilor in vigoare, inclusiv ale legislatiei concurentei’, se mai arata in comunicatul Electrica.
In urma cu o saptamana, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca va recomanda ANRE scaderea tarifelor la electricitate, dupa ce o investigatie a autoritatii a relevat faptul ca mai multe companii din energie s-au inteles intre ele, cauzand prejudicii consumatorilor.
‘Mai multe companii au fost pagubite. Au participat si oameni din interiorul Electrica, deci intr-un fel s-au furat singuri. Am sanctionat si compania Electrica, intrucat au fost pagubiti clientii ei. Tarifele acestea umflate s-au dus catre clienti. Am sanctionat compania si, in premiera, vrem ca impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie sa recuperam prejudiciul creat clientilor acestor companii, care au fost pagubite si care au transferat aceasta paguba catre clientii lor’, a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, intrucat este vorba de licitatii care s-au intins pe o perioada de mai multi ani.
‘Vorbim de ani buni in care preturile au fost exagerate. Aici rolul-cheie il va avea ANRE, pentru ca este menirea lor sa calculeze pretul corect. Ii vom sprijini cu datele pe care le-am obtinut in cursul investigatiei’, a mai aratat presedintele Concurentei. El a precizat ca modul cel mai simplu in care se poate recupera prejudiciul este scaderea tarifelor de distributie, lucru, pe care, de altfel, il va recomanda celor de la ANRE.
Cum ramane insa cu scaderea facturii cu 20% ?