Inteligent Energy: Bucurestenii nu ar trebui sa accepte, dupa liberalizare, decat oferte de gaze cu discounturi de 5,5-21% fata de nivelul actual de pret
Furnizorii de gaze gaze naturale au inceput sa transmita oferte de pret clientilor pentru perioada de dupa liberalizarea pietei, preconizata a avea loc la data de 1 iulie 2020. O prima oferta pe care eu am primit-o de la furnizorul meu in luna aprilie 2020 prezenta o crestere a pretului fata de 2019 cu 163% in cazul unei garsoniere pe care o detin in Bucuresti si unde am un consum anual de 500 kWh. Nemultumit de aceasta oferta, am sesizat furnizorul si am tras si un semnal de alarma public privind astfel de practici printr-un articol publicat pe blogul Asociatiei Energia Inteligenta. Drept urmare, in luna mai, acelasi furnizor mi-a facut o alta oferta, mult mai buna, prin care imi propunea de data aceasta un pret inferior cu 0,8% fata de cel platit in 2019. Cred ca este foarte important sa continui sa scriu despre acest subiect, pentru a va incuraja sa fiti perseverenti.
Pandemia lasa urme, la fel si neatentia la ofertele de gaze primite de la furnizori
Ne aflam intr-un context in care multi consumatori casnici, cu ochii la pandemie si la ce se mai intampla prin vietile lor, sa ajunga in situatia ca dupa 1 iulie 2020, post-liberalizare, sa constate ca au un pret la gaze foarte mare, mai ales in conditiile crizei care va urma acestei pandemii COVID-19. Legislatia pregatitoare liberalizarii pietei de gaze, care ar fi avut rolul de a sprijini consumatorii casnici, fie lipseste (mentionez lipsa unei institutii pentru solutionarea litigiilor de pe piata de gaze (SAL), ca entitate juridica autonoma, neguvernamentala, apolitica, de interes public, a carei activitate sa fie medierea conflictelor de pe piata de gaze conform Directivei 2013/11/UE), fie este in favoarea furnizorilor (art 4, din Ordinul ANRE 27/2020 : “daca clientii casnici nu au incheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face in continuare, dar la pretul aferent ofertei comunicate clientului”).
A treia oferta va fi cea mai buna
Astfel, ceea ce va incurajez pe toti sa faceti este sa cereti si o a doua si o a treia oferta de gaze de la furnizorii vostri. Ceea ce eu cred este ca va exista si o a treia oferta de gaze de la furnizorii nostri, cel mai probabil in luna iunie 2020. Pretul aferent acesteia poate fi mult mai mic, dar asta doar daca va exista o reactie din partea consumatorilor, care sa isi arate atat la nivel individual nemultumirea fata de preturile oferite de furnizori, cat si sa adere la o reactie la nivelul opiniei publice privind ofertele necompetitive.
Focus pe ofertele din Bucuresti
Voi face o analiza a potentialelor nivelurilor de pret care ar trebui sa fie discutate in mod corect la nivelul municipiului Bucuresti. M-am oprit asupra Capitalei, deoarece de aici am plecat cu analiza din aprilie, dar voi incerca acelasi tip de analize si pe alte orase si regiuni din Romania, deoarece in diverse zone ale tari exista diferiti operatori de distributie, fiecare cu un alt tarif de distributie si astfel pretul final variaza cu aceste tarife diferentiate.
In Bucuresti, exista trei mari categorii de consumatori casnici:
Localizati in apartamente si care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, cu un consum relativ constant la nivel de luna si care se situeaza la circa 100 kWh;
Localizati in apartamente cu o suprafata medie de 50 mp si care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde si incalzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vara de circa 200 kWh si un consum in lunile de iarna care se situeaza la circa 1100 kWh;
Localizati in case individuale cu o suprafata medie de 100 mp si care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde si incalzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vara de circa 200 kWh si un consum in lunile de iarna care se situeaza la circa 4000 kWh.
Analizand pretul cu care se vand gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/), constatam ca pretul gazelor tranzactionate este de aproximativ 0,05 lei/kWh pentru lunile de vara si de circa 0,074 lei/kWh pentru gazele care se livreaza in iarna 2020/2021.
Mai departe, foarte intelegator, consider ca furnizorul achizitioneaza gaze de pe bursa la aceste preturi, rezultand un cost diferentiat al gazelor achizitionate pentru consumatori vara/iarna, la care se adauga costurile cu servicii de transport, servicii de distributie si o marja comerciala de 2%.
Pentru primul caz, gazele naturale folosite la preparare hrana ar trebui sa aiba un Pret Corect La Gaze care sa nu depaseasca valoarea de 0,10179 lei/kWh.
Pentru cazul in care gazele naturale sunt utilizate intr-un apartament (preparare hrana, apa calda si incalzire), un Pret Corect La Gaze ar trebui sa nu depaseasca valoarea de 0,11352 lei/kWh.
Mai departe, pentru situatia in care gazele naturale sunt folosite intr-o casa (preparare hrana, apa calda si incalzire) un Pret Corect La Gaze ar trebui sa nu depaseasca valoarea de 117,12 lei/kWh.
In loc de concluzie
Astfel, daca luam in calcul costul estimativ cu gazele (conform cotatiilor existente in prezent pe platforma de tranzactionare a gazelor naturale, administrate de Bursa Romana de Marfuri (BRM), a tarifelor pentru servicii si a marjei comerciale a furnizorului), un Pret Corect al hidrocarburilor livrate in Bucuresti pentru consumatorii casnici, pentru gazele ce vor fi furnizate dupa data de 1 iulie 2020 ar trebui sa varieze intre 0,10179 si 0,11712 lei/kWh. Aceste valori presupun discounturi minime, intre 5,5-21% fata de nivelul oferit mie in luna mai si care a fost de 0,12352 lei/KWh.
Reactiile consumatorilor in fata furnizorilor sunt singurele modalitati de a-i determina pe acestia sa faca noi oferte pana la nivelul in care consumatorul poate obtine un Pret Corect La Gaze. Asociatia Energia Inteligenta va continua Campania Pret Corect La Gaze inceputa inca din anul 2015 si in perioada urmatoare va urmari ofertele de pret puse pe piata si va face recomandari consumatorilor de gaze atat prin analize scrise, cat si prin webinarii organizate pe platforme media.
Impreuna putem ajunge la un Pret Corect La Gaze.