0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua
Scurt si la obiect: profitul Gazprom in 2021 a fost de 29 miliarde de dolari

Inteligent Energy: Bucurestenii nu ar trebui sa accepte, dupa liberalizare, decat oferte de gaze cu discounturi de 5,5-21% fata de nivelul actual de pret

Posted On 11 mai 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: asociatia energie inteligenta, consumatori de gaze, furnizori de gaze, oferte de gaze, piata concurentiala, pret corect la gaze

Furnizorii de gaze gaze naturale au inceput sa transmita oferte de pret clientilor pentru perioada de dupa liberalizarea pietei, preconizata a avea loc la data de 1 iulie 2020. O prima oferta pe care eu am primit-o de la furnizorul meu in luna aprilie 2020 prezenta o crestere a pretului fata de 2019 cu 163% in cazul unei garsoniere pe care o detin in Bucuresti si unde am un consum anual de 500 kWh. Nemultumit de aceasta oferta, am sesizat furnizorul si am tras si un semnal de alarma public privind astfel de practici printr-un articol publicat pe blogul Asociatiei Energia Inteligenta. Drept urmare, in luna mai, acelasi furnizor mi-a facut o alta oferta, mult mai buna, prin care imi propunea de data aceasta un pret inferior cu 0,8% fata de cel platit in 2019. Cred ca este foarte important sa continui sa scriu despre acest subiect, pentru a va incuraja sa fiti perseverenti.

Pandemia lasa urme, la fel si neatentia la ofertele de gaze primite de la furnizori

Ne aflam intr-un context in care multi consumatori casnici, cu ochii la pandemie si la ce se mai intampla prin vietile lor, sa ajunga in situatia ca dupa 1 iulie 2020, post-liberalizare, sa constate ca au un pret la gaze foarte mare, mai ales in conditiile crizei care va urma acestei pandemii COVID-19. Legislatia pregatitoare liberalizarii pietei de gaze, care ar fi avut rolul de a sprijini consumatorii casnici, fie lipseste (mentionez lipsa unei institutii pentru solutionarea litigiilor de pe piata de gaze (SAL), ca entitate juridica autonoma, neguvernamentala, apolitica, de interes public, a carei activitate sa fie medierea conflictelor de pe piata de gaze conform Directivei 2013/11/UE), fie este in favoarea furnizorilor (art 4, din Ordinul ANRE 27/2020 : “daca clientii casnici nu au incheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face in continuare, dar la pretul aferent ofertei comunicate clientului”).

A treia oferta va fi cea mai buna

Astfel, ceea ce va incurajez pe toti sa faceti este sa cereti si o a doua si o a treia oferta de gaze de la furnizorii vostri. Ceea ce eu cred este ca va exista si o a treia oferta de gaze de la furnizorii nostri, cel mai probabil in luna iunie 2020. Pretul aferent acesteia poate fi mult mai mic, dar asta doar daca va exista o reactie din partea consumatorilor, care sa isi arate atat la nivel individual nemultumirea fata de preturile oferite de furnizori, cat si sa adere la o reactie la nivelul opiniei publice privind ofertele necompetitive.

Focus pe ofertele din Bucuresti

Voi face o analiza a potentialelor nivelurilor de pret care ar trebui sa fie discutate in mod corect la nivelul municipiului Bucuresti. M-am oprit asupra Capitalei, deoarece de aici am plecat cu analiza din aprilie, dar voi incerca acelasi tip de analize si pe alte orase si regiuni din Romania, deoarece in diverse zone ale tari exista diferiti operatori de distributie, fiecare cu un alt tarif de distributie si astfel pretul final variaza cu aceste tarife diferentiate.

In Bucuresti, exista trei mari categorii de consumatori casnici:

Localizati in apartamente si care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, cu un consum relativ constant la nivel de luna si care se situeaza la circa 100 kWh;

Localizati in apartamente cu o suprafata medie de 50 mp si care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde si incalzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vara de circa 200 kWh si un consum in lunile de iarna care se situeaza la circa 1100 kWh;

Localizati in case individuale cu o suprafata medie de 100 mp si care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde si incalzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vara de circa 200 kWh si un consum in lunile de iarna care se situeaza la circa 4000 kWh.

Analizand pretul cu care se vand gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/), constatam ca pretul gazelor tranzactionate este de aproximativ 0,05 lei/kWh pentru lunile de vara si de circa 0,074 lei/kWh pentru gazele care se livreaza in iarna 2020/2021.

Mai departe, foarte intelegator, consider ca furnizorul achizitioneaza gaze de pe bursa la aceste preturi, rezultand un cost diferentiat al gazelor achizitionate pentru consumatori vara/iarna, la care se adauga costurile cu servicii de transport, servicii de distributie si o marja comerciala de 2%.

Pentru primul caz, gazele naturale folosite la preparare hrana ar trebui sa aiba un Pret Corect La Gaze care sa nu depaseasca valoarea de 0,10179 lei/kWh.

Pentru cazul in care gazele naturale sunt utilizate intr-un apartament (preparare hrana, apa calda si incalzire), un Pret Corect La Gaze ar trebui sa nu depaseasca valoarea de 0,11352 lei/kWh.

Mai departe, pentru situatia in care gazele naturale sunt folosite intr-o casa (preparare hrana, apa calda si incalzire) un Pret Corect La Gaze ar trebui sa nu depaseasca valoarea de 117,12 lei/kWh.

In loc de concluzie

Astfel, daca luam in calcul costul estimativ cu gazele (conform cotatiilor existente in prezent pe platforma de tranzactionare a gazelor naturale, administrate de Bursa Romana de Marfuri (BRM), a tarifelor pentru servicii si a marjei comerciale a furnizorului), un Pret Corect al hidrocarburilor livrate in Bucuresti pentru consumatorii casnici, pentru gazele ce vor fi furnizate dupa data de 1 iulie 2020 ar trebui sa varieze intre 0,10179 si 0,11712 lei/kWh. Aceste valori presupun discounturi minime, intre 5,5-21% fata de nivelul oferit mie in luna mai si care a fost de 0,12352 lei/KWh.

Reactiile consumatorilor in fata furnizorilor sunt singurele modalitati de a-i determina pe acestia sa faca noi oferte pana la nivelul in care consumatorul poate obtine un Pret Corect La Gaze. Asociatia Energia Inteligenta va continua Campania Pret Corect La Gaze inceputa inca din anul 2015 si in perioada urmatoare va urmari ofertele de pret puse pe piata si va face recomandari consumatorilor de gaze atat prin analize scrise, cat si prin webinarii organizate pe platforme media.

Impreuna putem ajunge la un Pret Corect La Gaze.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Cade economia Romaniei sub povara cresterii pretului la gaze?Cade economia Romaniei sub povara cresterii pretului la gaze?
  • Capcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracteCapcana reglementarilor: Unii furnizori au ”aticipat” că se vor aplica aceleași măsuri de la 1 aprilie 2022 și au mărit prețurile din contracte
  • Plafonarea prețului gazelor naturale mai bună pentru unii furnizori, decât pentru consumatori!Plafonarea prețului gazelor naturale mai bună pentru unii furnizori, decât pentru consumatori!
  • Viitorul suna „bine” : pretul gazelor naturale in zilele friguroase din iarna poate depasi nivelul de 550 lei/MWhViitorul suna „bine” : pretul gazelor naturale in zilele friguroase din iarna poate depasi nivelul de 550 lei/MWh
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Hidroelectrica a mai facut un pas pentru cotarea la bursa. Dentos Europe SPARL a castigat contractul de servicii pentru oferta publica, la pretul de 429.000 euro

Next Story

Unitatea 1 CNE Cernavoda va intra in programul de oprire planificata incepand cu  data de 20 iunie

Articole pe aceeasi tema

1

Sa nu ne amagim: fara gaze din import nu prea avem cum trece iarna (partea I)

Posted On 28 aprilie 2022
, By Dumitru Chisalita

Romania defazata: in plina criza a gazelor autoritatile aproba finantari pentru extinderea retelelor

Posted On 27 aprilie 2022
, By Redactia
0

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Posted On 18 aprilie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica aniverseaza 50 de ani de la punerea in functiune a Centralei de la Portile de fier I

Posted On 17 mai 2022

wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic

Posted On 13 mai 2022

In asteptarea blocadei europene, Rusia sfideaza Occidentul si opreste tranzitul de gaze pe conducta Yamal. Ce urmeaza?

Posted On 13 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.