Iulian Iancu, omul care a girat toata legislatia pietei de energie si gaze in ultimii 14 ani, a pierdut presedintia Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor
Dupa 14 ani la conducere, deputatul PSD Iulian Iancu nu mai este Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputatilor. Incepând de ieri, 2 septembrie, comisia de specialitate este condusa de Bumb Sorin-Ioan din Grupul parlamentar al Partidului National Liberal. Suna sec comunicatul, in ciuda faptului ca de activitatea acestei Comisii parlamentare depinde in mare masura viitorul energetic al Romaniei. Ne place, nu ne place, Iulian Iancu “manca pe paine” toate initiativele legislative din domeniu. Am participat la multe dezbateri din Comisia de Industrii si avem toate argumentele sa sustinem afirmatia de mai sus. Tot atat de adevarat este ca tot sub presedintia domnului Iancu au fost aprobate acte normative care au bulversat multe din proiectele investitorilor in domeniul energiei si gazelor. Poate ca, la momentul potrivit, o sa le aratam pe toate.
Ce ni se pare interesant este ca exact in urma cu un an, Iulian Iancu era propus pentru functia de vicepriministru in guvernul Dancila, dupa ce ani la rand (cand PSD era la guvernare) era primul pe lista pentru functia de ministru al energiei. Nu I s-a aratat nici una dintre aceste pozitii in Guvern. Dincolo de polemici, de influenta lui Iulian Iancu in piata energiei si gazelor timp de 14 ani (fara sa luam in considerare pozitia de secretar de stat in guvernul Nastase) consideram ca poate fi relevant sa readucem in amintirea cititorilor nostri singura luare de pozitie a domnului Iancu, dupa multele acuzatii ce I s-a adus. Se intampla in urma cu un an.
“In urma cu cateva zile, Iulian Iancu a ales sa publice pe pagina sa de facebook cateva lamuriri in ceea ce priveste intreaga sa activitate, in conditiile in care a fost nominalizat pentru functia de vicepriministru pe probleme economice. Acuzat in stanga si in dreapta ca ar fi omul de influenta al Gazprom in Romania, Iulian Iancu a incercat in cateva randuri (le vom reda mai jos) sa lamureasca si aceasta problema. De ce asa de tarziu, de ce intr-un moment in care steaua partidului pe care l-a reprezentat de cand a intrat in politica este pe cale de a apune, nu stim. Stim insa ca a blama de la un capat la altul unul dintre putinii specialisti ai energeticii romanesti prezinta un mare risc.
Din punctul nostru de vedere, Iulian Iancu a gresit printr-un servilism poate exagerat fata de partidul care l-a propulsat in toate functiile pe care le-a avut. Indrazneala si cunoasterile lui au fost drastic curmate (a se citi autocenzurate) in momentul in care partidul a ales o cale. A avut totusi initiative de un curaj absolut nebunesc. Infiintarea unor comisii de ancheta parlamentara pe cele mai arzatoare subiecte ale sistemului energetic, de la cazul baietilor destepti din energie si pana la manipularea preturilor in piata libera. Din pacate, nici una dintre aceste anchete nu s-a finalizat pana la capat. Am participat de-a lungul anilor la multe din dezbaterile respectivelor Comisii de ancheta si de fiecare data ne-am intrebat: unde-I finalitatea, in conditiile in care s-au spus lucruri absolute nestiute de nimeni din piata.
Poate ne va spune la un moment dat domnul Iulian Iancu, patimas si chiar dusmanos pe alocuri. Sunt multe lucruri de spus pe marginea activitatii politice a domnului Iancu si altele pe marginea activitatii lui de specialist in energie. Nu o sa intram acum in amanunte. Ceea ce vrem sa spunem este faptul ca energetica romaneasca nu se poate lipsi, fara a pierde ceva semnificativ, de implicarea lui Iulian Iancu. Acum, cand avem tot mai putin oameni specializati in domenii vitale ale economiei a elimina doar in baza unor acuzatii nedovedite pe cineva care a aratat cunoastere prezinta un mare risc. Nu insistam. Prezentam mai jos, pentru ca asa ni se pare corect, punctual de vedere al domnului Iulian Iancu la toate acuzatiile ce i-au fost aduse:
„Multumesc tuturor acelora care mi-au transmis increderea si sustinerea lor in aceasta perioada.
In aceste zile am parcurs cu atentie atat opiniile in favoarea numirii mele in Guvernul Romaniei, cat si pe cele contra.
Doresc sa le raspund acelora care au facut declaratii false si denigratoare in spatiul public la adresa mea si/sau la adresa activitatii mele (in majoritate covarsitoare, aceeasi care au avut atitudini identice in perioada de dezbatere a Legii offshore, specialisti in manipulare si fake news):
Toate demersurile care stau la baza activitatii mele au fost in conformitate cu juramantul de parlamentar, pe care l-am depus cu mana pe Biblie si pe Constitutia Romaniei;
Toata activitatea mea a fost desfasurata in mod transparent (in marea majoritate a cazurilor chiar in prezenta presei), constitutional, iar deciziile au fost intotdeauna luate prin vot in mod democratic.
Mai mult decat atat, dezbaterile cele mai importante precum cele legate de Comisiile de ancheta (Sterling, Baietii destepti din energie, Formarea preturilor in energie), dar si cele referitoare la legile cu impact economico-social foarte mare (Legea Energiei Regenerabile, Legea Energiei Electrice, Legea offshore, Legea minelor, Legea petrolului, Legea turismului, Legea Concurentei, Legea eficientei energetice, Legea BRUA, etc.) au fost dezbatute in mod public.
Toate aceste legi si in mod special cele referitoare la exploatarea, comercializarea si utilizarea resurselor minerale si materiilor prime ale Romaniei (in special gazele naturale) s-au desfasurat avand in vedere interesul Romaniei si doar al Romaniei. Subliniez acest lucru, pentru ca lupta a fost inegala: la lobby-ul celor direct interesati s-au aliniat si parlamentari* si chiar grupuri politice* care au pledat in defavoarea intereselor tarii noastre, de multe ori sub acoperirea manipularii, diversiunii si a interpretarii subiective date de ei legislatiei Europene si a ”pietelor libere”.
Am convingerea ca atacurile la adresa mea vin chiar din directia si in beneficiul Gazprom si al propagandei ruse, care vrea cu orice pret ca Romania sa isi mareasca dependenta de gazul rusesc, actiunile mele impiedicand sistematic acest lucru.
Pe aceasta cale, vreau sa le reamintesc tuturor acelora care aduc in spatiul public acuze lipsite de acoperire ca unii dintre cei care au utilizat aceste manevre in trecut au pierdut in instanta din cauza faptului ca nu exista nici urma de adevar in afirmatiile lor.
Activitatea mea a fost mereu una de echipa, iar deciziile au fost in final ale Parlamentului Romaniei si nu ale mele personal.
Cred cu tarie ca parteneriatele strategice cu tarile occidentale reprezinta cheia pentru evolutia sanatoasa a tarii noastre. Spre deosebire de cei care ma acuza, am luptat si voi continua sa lupt ca Romania sa fie tratata cu demnitate si respectul cuvenit.
Voi ramane consecvent credintelor si convingerilor mele in toate actiunile pe care le voi intreprinde si de acum inainte, indiferent de riscuri si calitatea publica pe care o voi avea.
*Acestora vreau sa le amintesc urmatoarele articole din Tratatul Uniunii Europene:
”- Art. 4, alin.(2) – Uniunea respecta egalitatea statelor membre in raport cu tratatele, precum si identitatea lor nationala, inerenta structurilor fundamentale politice si constitutionale, inclusiv in ceea ce priveste autonomia locala si regionala. Aceasta respecta functiile esentiale ale statului si, in special, pe cele care au ca obiect asigurarea integritatii sale teritoriale, mentinerea ordinii publice si apararea securitatii nationale. In special, securitatea nationala ramane responsabilitatea exclusiva a fiecarui stat membru.” (securitatea energetica este o componenta cheie a securitatii nationale)
si
”Art. 107, alin.(3), lit.b) – (3) Pot fi considerate compatibile cu piata interna:
(b) ajutoarele destinate sa promoveze realizarea unui proiect important de interes european comun sau sa remedieze perturbari grave ale economiei unui stat membru;”
Nu numai ca avem dreptul, dar suntem obligati conform Tratatului sa ne batem pentru a elimina orice perturbare grava care ar putea afecta economia Romaniei, cat si securitatea nationala.”
Cat despre noul presedinte al Comisiei pentru Industrii trebuie sa recunoastem ca nu stim aproape nimic. Nu s-a facut remarcat prin nici o luare de pozitie, prin nici o initiative legislativa, cu atat mai putin in domeniu energetic. Bumb a fost vicepreședintele Comisiei pentru industrii şi servicii din noiembrie 2019. A fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.1 ALBA, in decembrie 2016. Noul președinte al comisei de specialitate a absolvit Universitatea de Petrol și Gaze, fiind licentiat in forajul sondelor și exploatarea zacamintelor de petrol și gaze. O fi fost coleg si cu doamna Dancila?
Sper că trece la pensie.
Omul a avut și calități dar și defecte.. mari.
Să nu dezgropăm … Cunosc situația de aproape.
Apreciez că s-a retras.Sunt puțini cei ce se curăță în timp de defecte.
Cel de sus ne va judeca.