La implinirea a 5 de la listarea pe bursa, Romgaz anunta ca are bani suficienti pentru a-si indeplini obiectivele de dezvoltare. Concluzia: statul mai poate cere ?
Compania Romgaz a marcat ieri aniversarea a cinci ani de la listarea pe bursa, cea mai mare oferta publica initiala derulata in Romania pana in 2013. A fost o perioada in care statul roman, actionarul majoritar al companiilor din sistemul energetic national, a inteles ca listarea la bursa nu este doar un eveniment de imagine, ci mai curand o oportunitate de a atrage capital in companiile romanesti. Apoi a uitat. In cazul Romgaz, cel ma mare producator de gaze din Romania, listarea a adus investitorilor o crestere a nivelului actiunilor de 60%, la o capitalizare bursiera de 13 miliarde lei, respectiv 3 miliarde euro. Pentru o companie care detine putin peste jumatate din rezervele de gaze al Romaniei, aportul investitorilor internationali la oferta a fost de 60%, in timp ce aproximativ 40% din valorile mobiliare oferite au fost achizitionate de institutii si persoane fizice din Romania. Listarea Romgaz ar fi trebuit urmata insa de o expansiune a companiei si pe alte piete din jurul tarii noastre, inclusiv participarea mult mai consistenta la proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagra.
In mod normal, dupa cinci ani de la listare, rezultatele economice ale Romgaz ar fi trebuit sa faca din aceasta companie un lider al pietei de gaze in zona balcanica, atat din punctul de vedere al resurselor de gaze de care dispune cat mai ales al cash-flow-ului investitional. In acelasi timp, prin preluarea centralei electrice de la Iernut si prin investitia aflata in curs de realizare, Romgaz si-a deschis oportunitatea de a fi un jucator important inclusiv pe piata de energie electrica din Romania. Si, se pare, ca asta si isi propune: sa ramana un investitor exclusiv in piata interna. Poate ca lucrurile ar fi stat altfel daca actionarul majoritar, statul roman,nu ravnea la profitul Romgaz, de la listare incoace. Mai recent, foamea de bani a guvernului Dancila s-a manifestat in toata splendoarea ei, cand s-a decis ca Romgaz sa plateasca dividende suplimentare de peste 500 de milioane de lei.
„Acordarea de dividende suplimentare nu afecteaza semnificativ activitatea Romgaz, care beneficiaza de cash operational suficient, insa, pentru proiectele noi de investitii, este posibila accesarea de credite de la banci sau emiterea unor obligatiuni, a recunoscut, Adrian Volintiru, directorul general al producatorului de gaze. Nu este ridicol, ca atunci cand dispui de bani sa accesezi credite bancare? Nu si in conceptia guvernului, sau a Ministerului Energiei, actionarul majoritar. „Ne gandim si analizam tot timpul costul capitalului propriu investit. In masura in care avem investitii noi, atunci este posibil sa accesam si alte surse, ma refer aici la atragerea unor investitori in aceste proiecte, emisiune de obligatiuni, credite bancare si alte instrumente ca sa putem diversifica portofoliul”, a afirmat Volintiru, cu ocazia aniversarii a cinci ani de la listarea companiei la bursa.
Ce poate sa spuna un manager in conditiile in care actionarul majoritar ii dicteaza cum sa isi gestioneze veniturile, sau mai curand cum sa directioneze veniturile catre pusculita mereu goala a guvernului?
Carevasazica, daca Romgaz intentioneaza sa investeasca in noi proiecte de dezvoltare, si se pare ca vrea s-o faca, poate sa treaca cu vederea ca are venituri suficiente ca sa finanteze aceste investitii, caci are suficienta credibilitate sa angajeze credite bancare, ori sa faca emisiuni de obligatiuni etc. Intrebat de jurnalisti daca Romgaz se gandeste sa atraga bani din alta parte pentru ca statul ii ia propriile rezerve, el a raspuns: „Nu are nicio legatura. Intrebarea este directa. Romgaz beneficiaza de cash operational ca sa nu aiba nevoie sa se imprumute de pe alte piete. Ca sa raspund concret: in momentul in care am plati aceste dividende, daca ne vedeti alergand pe la banci, inseamna ca ati avut dreptate”.
Ulterior, Volintiru a explicat ca solicitarea ministerului de a acorda dividende suplimentare nu afecteaza semnificativ activitatea companiei. „Chiar si daca nu am da aceste dividende, oricum am fi putut sa ne imprumutam pentru noile proiecte”, a completat el.
Fara comentarii. Unul dintre proiectele majore de investitii ale Romgaz este cel legat de un nou grup energetic, pe gaze, la termocentrala de la Mintia. Domnul Adrian Volintiru a declarat pentru Energy-Center.ro ca studiul de prefezabilitate a fost deja intocmit si ca este foarte probabil ca la jumatatea anului viitor sa fie demarata investitia in aceasta centala electrica, care ar aduce practic Romgaz pe picior de egalitate cu OMV Petrom, in ceea ce priveste productia de energie electrica. De asemenea, mai sunt luate in calcul investitiile in achizitionarea de parcuri eoliene, astfel incat Romgaz sa devina un actor semnificativ si in piata de energie electrica. Deja este, daca luam in considerare ca in programul de iarna stabilit de guvern, centrala de la Iernut este angajata sa produca constant minimum 200 de MW, in conditiile in care disponibilitatea reala este de circa 300 de MW.
Peste cateva zile, Romgaz va prezenta si rezultatele financiare la noua luni, ocazie cu care vom avea argumente sa revenim asupra problemelor ridicate mai sus. Pana atunci avem insa o intrebare de bun simt: cum poate un actionar (statul roman) sa ia dividende in avans pentru anul in curs in conditiile in care un simplu SRL trebuie sa astepte pana in luna aprilie a anului viitor ca sa isi ridice dividendele? Cine si in ce conditii respecta legea?