Marea relizare a guvernului: a aprobat bugetul Complexului Energetic Hunedoara, pe 2017, cu 4 luni inainte de sfarsitul anului
A devenit deja o practica ca bugetele companiilor energetice la care statul roman este actionar majoritar sa fie aprobate ceva inainte de sfarsitul anului in curs. Consecintele se vad de la o posta, pentru ca fiecare societate se misca doar in limitele pe care i le permite bugetul precedent, indiferent de evolutia ei din punct de vedere economic. Vestea buna este ca producatorii de energie electrica au schimbat macazul in acest an, trecand de la pierderi la profit (unii dintre ei) sau la reducerea semnificativa a pierderilor, cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara, un mort inviat ocazional. Spunem ocazional pentru ca pretul energiei electrice a explodat in iarna si nu s-a potolit nici dupa aceea iar Romania a intrat brusc intr-o hora pe care nu o anticipa nimeni in urma cu cativa ani: isi produce cu mare greutate energia de care are nevoie, context in care cei doi mari producatori pe baza de carbune si-au scos capul la suprafata. Este vorba de Complexurile energetice Oltenia si Hunedoara, la care se alatura si alte centrale ramase inca in functiune printr-un miraj.
In aceste conditii ne intrebam de ce este nemultumit primul ministru si ministrul energiei de pretul mare al energiei din piata pentru ziua urmatoare, cand acest pret a adus o gura de oxigen producatorilor, inclusiv celor mentionati mai sus. Din pacate, suportabilitatea consumatorilor si eficienta economiei vor avea de suferit mult in scurt timp, caci pretul energiei se va reflecta direct in businessul romanesc si in competitivitatea industriala sau de orice alta natura. Nu mai este mult pana atunci. Pe de alta parte, beneficiile producatorilor generate de un pret ridicat al curentului ar trebui deja sa se vada in structura lor de productie. Piata libera nu iarta pe nimeni si daca azi este o conjunctura favorabila celor ce produc energia electrica s-ar putea ca peste cateva luni lucrurile sa se schimbe, adica pretul energiei sa scada. Exista un deficit de energie electrica in zona balcanilor, dar nu pentru multa vreme, caci tarile vecine au deja in aplicare proiecte de investitii majore in noi unitati de generare? Are si Romania asa ceva?
La aceste lucruri ar trebui sa se gandeasca actionarul majoritar al companiilor energetice romanesti, adica statul roman, si nu la cum sa-si planteze clientele politica in structurile de conducere ale acestora, cu oameni care nu au nici o legatura cu domeniu. Va veni insa si momentul in care aceasta plantatie de diletanti isi va arata roadele. De abia atunci vom intelege cat de scumpa poate fi energia electrica in Romania, fie ca o producem fie ca o cumparam din alta parte.
Sa savuram insa clipa, caci Ministerul Energiei ne anunta glorios ca oaia neagra a sistemului energetic, Complexul Energetic Hunedoara isi va reduce pierderile cu 80% in acest an. Atentie, le va reduce, in nici un caz nu va avea si profit. Pai, in aceste conditii, care-i vestea buna? Probabil cea legata de faptul ca CE Hunedoara ar mai avea o sansa inainte de faliment. Nici vorba de asa ceva. Reducerea pierderilor se datoreaza unei situatii de conjunctura generata, inca odata, de pretul mare al energiei electrice si de anumite reglementari care permit producatorilor un comportament in piata libera nu tocmai concurential. Dar, Ministerul Energiei habar nu are despre asa ceva.
Se impune sa facem o distinctie in cazul Complexului Energetic Oltenia, unde de la pierderi s-a trecut la profit dar banii incep sa fie valorificati eficient in sensul in care se modernizeaza grupurile existente si se dezvolta activitatea de minerit. La CE Hunedoara nici nu poate fi vorba de asa ceva. Iata ce spune comunicatul Ministerului Energiei:
” Guvernul Romaniei a adoptat, printr-o Hotarare, bugetul de venituri si cheltuieli al Complexului Energetic Hunedoara pe anul 2017, estimand pierderi in scadere cu 80% (169 milioane lei) fata de cele inregistrate in 2016 (858 milioane lei).
Veniturile totale ale societatii pentru acest an sunt estimate la 664,7 milioane lei, iar cheltuielile la 833,9 milioane lei. Acestea au avut in vedere inclusiv ajutorul de stat in valoare de 198,8 milioane lei, acordat pentru facilitarea inchiderii minelor necompetitive Lonea si Lupeni pentru anul 2017.” Vedeti in aceste cifre seci vreo perspectiva favorabila societatii? Exista vreo sansa de redresare a ei sau de plata a celor peste un miliard de lei datorii?
”Diminuarea pierderii inregistrate de Complexul Energetic Hunedoara in acest an se datoreaza in principal schimbarii modalitatii de vanzare a energiei, de pe piata reglementata pe piata libera. In plus, la nivelul societatii au fost luate masuri de reorganizare si restructurare, efectele acestora urmand sa se simta si in anii urmatori. ” Carevasazica, actionarul majoritar recunoaste ca “schimbarea modalitatii de vanzare a energiei” este cauza principala a reducerii pierderilor. Are asta vreo legatura cu eficientizarea companiei sau cu cresterea performantei?
In viziunea ministerului raspunsul este pozitiv: “La preluarea mandatului, trei companii unde Ministerul Energiei este actionar majoritar aveau pierderi semnificative. Dupa prima jumatate a anului 2017, situatia acestora s-a imbunatatit considerabil. Spre exemplu, CE Hunedoara a realizat venituri mai mari cu 14,2%, iar pierderile acestei companii s-au diminuat cu 52,4%. In cazul CE Oltenia, veniturile aferente primului semestru au crescut cu 13,3%, iar compania a raportat un rezultat brut de aproape 325 de milioane de lei. Compania Nationala a Uraniului este inca intr-o situatie critica, cu venituri pe primele sase luni mai mici cu 38% si un rezultat brut negativ de 30,4 milioane de lei. Totusi, Ministerul Energiei a acordat, in acest an, a doua transa din ajutorul de salvare a CNU, fapt care a contribuit la mentinerea activitatii acestei companii. De asemenea, CNU a incheiat in acest an un contract cu Rezervele Statului pentru livrarea de octoxid de uraniu, ceea ca va contribui la cresterea veniturilor companiei si la mentinerea activitatii”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
Declaratii fara nici un suport real.