O ipoteza care poate da o lovitura cumplita sectorului energetic romanesc: Primaria Capitalei poate falimenta ELCEN si apoi sa-l preia pe o suma de nimic.
Sunt cateva luni bune de cand producatorul de energie termica si apa calda din Bucuresti anunta ca Primaria Capitalei, prin intermediul Termoenergetica, nu-si achita facturile pentru serviciul de termoficare. Dincolo de furnizarea de agent termic si apa calda pentru bucuresteni, Elcen este insa si un important producator de energie electrica. In situatia in care Romania a devenit deja importator net de energie electrica si capacitatile de productie aflate in functiune fac tot mai greu fata cererii, falimentarea Elcen este echivalenta cu o catastrofa pentru intreg sistemul energetic national.
Pe doamna primar general nu o intereseaza insa aceste lucruri si vede in Elcen o afacere tocmai buna de muls. Foarte probabi ca a ajuns la urechea doamnei primar general ca Elcen este si un producator major de energie electrica si ca din aceasta activitate se fac bani frumosi. Au fost nenumarate incercari de a transfera Elcen de la Ministerul Economiei la Primaria Capitalei si la un moment dat chiar s-a pus problema ca Primaria sa achite cateva sute de milioane de euro pentru activele acestei companii, in cazul in care ar urma sa o preia. Dar, ce s-a gandit doamna Firea? Cum ar fi ca Elcen sa fie dusa in faliment, astfel incat preluarea sa fie o simpla schimbare de proprietar, fara a mai plati nimic, sau a plati foarte putin pentru respectiva companie? Este o ipoteza, desigur, dar cum putem explica altfel faptul ca Termoenergetica (companie in subordinea Primariei Capitalei) refuza sistematic sa efectueze platile catre Elcen. Si, asa cum spuneam, cineva din aceasta mafie de la Primaria Bucurestiului vede in Elcen o vaca buna de muls. Ramane de vazut daca avem sau nu dreptate.
ELCEN anunta ca in doar cateva luni de la preluarea operarii retelei de termoficare din Bucuresti, Termoenergetica este deja in situatia de a intra in insolventa. Practic, a acumulat datorii in cuantum de 398 milioane de lei fata de ELCEN.
“Nu au fost achitate facturile aferente lunilor ianuarie, februarie si martie 2020. Se inregistreaza scadente depasite si se percep penalitati conform legii. Primaria Municipiului Bucuresti inregistreaza restante la plata subventiei pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 in valoare de 538 milioane lei”, transmite ELCEN.
Astfel, Termoenergetica intruneste conditiile de intrare in insolventa din cauza acumularii de datorii restante inregistrate fata de ELCEN.
Situatia in detaliu:
1. 88.290.800 lei reprezinta creanta neachitata aferenta lunii ianuarie 2020, cu o depasire a scadentei de 60 de zile, la care se adauga si penalitati de intarziere, conform prevederilor contractuale.
2. 158.122.675 lei reprezinta creanta neachitata aferenta lunii februarie 2020, cu o depasire a scadentei de 31 de zile, la care se adauga si penalitati de intarziere, conform prevederilor contractuale.
3. 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadenta depasita in data de 29 aprilie.
ELCEN aminteste ca RADET Bucuresti a intrat in procedura de faliment, generand datorii curente de aproximativ 300 de milioane lei, inregistrate de Regie fata de ELCEN ca urmare a pierderilor financiare si tehnologice aferente perioadei de insolventa 2016-2019 si platibile, conform legislatiei in vigoare, de catre PMB, institutia ce a infiintat si coordonat RADET.
Aceste datorii curente se adauga datoriilor RADET Bucuresti inregistrate fata de ELCEN in valoare de 3,7 miliarde de lei, inscrise in tabelul definitiv de creante, pentru care s-a solicitat in instanta atragerea raspunderii Municipiului Bucuresti.
Mentionam ca PMB inregistreaza subventie restanta aferenta lunii noiembrie 2019 in valoare de 86.927.406 lei.
Reprezentantii ELCEN spun ca aproximativ 450 milioane de lei este valoarea subventiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termica pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie si februarie 2020.
“In aceste conditii, este afectat echilibrul financiar al ELCEN, iar producerea energiei termice necesare pentru alimentarea cu agent termic a locuitorilor bucuresteni se realizeaza in siguranta atat timp cat plata pentru furnizarea acestui serviciu vital este asigurata.
Practicile falimentare, precum si lipsa de interes pentru termoficarea din Bucuresti, afecteaza grav asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica a capitalei”, spun ei.
ELCEN a formulat deja actiuni in instanta pentru recuperarea creantelor. “De asemenea, avand in vedere faptul ca exista riscul major sa se repete situatia ELCEN-RADET si in ceea ce priveste relatia contractuala ELCEN-TERMOENERGETICA ca urmare a cresterii datoriilor restante – cu riscul compromiterii reorganizarii ELCEN si, implicit, a sistemului de termoficare din Capitala – ELCEN are obligatia de a lua in calcul toate optiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formularii unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolventa a Termoenergetica, in conformitate cu prevederile Legii 85/2014”, mai spun reprezentantii ELCEN.