O salvare pentru CET Paroseni? Ministrul Energiei a descoperit miracolul: in prima parte a anului 2022 vor incepe testele pentru a inlocui carbunele cu peletii produsi de Arbaflame
Ministrul Energiei Virgil Popescu si Bjørn H. Knappskog, CEO al companiei Arbaflame, au semnat astazi o scrisoare de intentie pentru a tranforma activitatea CET-ului de la Paroseni in una sustenabila din punct de vedere al emisiilor de CO2, in concordanta cu obiectivele asumate de Guvernul României pentru atingerea tintelor tranzitiei energetice.
Astfel, colaborarea cu Arbaflame, companie norvegiana, va presupune inlocuirea carbunelui care sta la baza functionarii Centralei de la Paroseni cu peletii produsi de Arbaflame, iar, pe termen lung, include si construirea unei fabrici de productie a acestor peleti in România. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasa sustenabila, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat importanta acestui acord, care reprezinta, practic, inceputul decarbonificarii Vaii Jiului.
“Am promis, am facut! Astazi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc si pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masiva, pentru ca vom inlocui huila arsa in CET Paroseni cu peleti produsi in mod sustenabil, cu o rata scazuta de emisii de CO2. Este un prim pas pe care il facem pentru Valea Jiului si mai avem inca multe de facut. Am sustinut ca România trebuie sa atinga niste tinte ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si le vom atinge. In plus, nu doar ca asiguram caldura si energie electrica in mod sustenabil, dar aducem si o gura de oxigen economic in Valea Jiului, pentru ca la Paroseni se va construi si fabrica in care vor fi produsi acesi peleti. Surplusul va fi exportat, astfel ca România va avea un beneficiu dublu. Stiu ca locuitorii din Valea Jiului au avut mult de suferit, stiu ca tranzitia energetica poate ii sperie pe multi dintre ei, dar vreau sa-i asigur ca nu-i vom abandona, ca vom gasi cele mai bune solutii pentru economia locala, pentru ecosistemul românesc si pentru Sistemul Energetic National. Testele vor incepe in prima parte a anului 2022, ceea ce ne face sa fim foarte aproape de momentul in care va incepe decarbonificarea Vaii Jiului”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.
La rândul sau, Bjørn H. Knappskog, CEO al Arbaflame, a declarat: „Suntem foarte entuziasmati sa confirmam, alaturi de ministrul Energiei Virgil Popescu, intentia noastra comuna de a transforma CET-urile din România, sa foloseasca energie curata.”
La intâlnire au mai fost prezenti si Mihai Dogariu, country manager Arbaflame si senatorul PNL Eugen Tapu Nazare.
Arbaflame este o companie norvegiana care a dezvoltat o tehnologie patentata pentru peleti care impartasesc proprietatile carbunelui, care insa ard cu o cantitate semnificativ redusa de emisii de gaze cu efect de sera. Practic, Arbacore, denumirea sub care sunt cunoscuti peletii, poate fi transportat, depozitat si manipulat in acelasi mod ca si carbunele. Mai mult, acelasi echipament, inclusiv cel pentru pulverizarea si arderea combustibilului poate fi folosit in continuare. Densitatea energetica a peletilor Arbacore corespunde cu 76% din valoarea energetica a carbunelui, in timp ce peletii albi au aproape jumatate din valoarea energetica a carbunelui. Proiectul ARBAHEAT isi propune sa dezvolte si sa demonstreze un nou concept pentru modernizarea eficienta din punct de vedere al costurilor a centralelor care functioneaza in prezent pe baza de combustibili fosili, prin integrarea inedita a unei tehnologii de tratare termica a biomasei.
In 2015, Arbaflame a transformat statia de generare Thunder Bay din Ontario, Canada, care asigura aproape jumatate din necesarul de energie al Ontario, având o capacitate de generare de peste 16 GW. In câteva luni, centrala a trecut de la baza exclusiv pe carbune la o solutie 100% regenerabila, trimitând un mesaj semnificativ companiilor de productie de energie din intreaga lume.
Dl. Ministru ia decizii fara sa analizeze sau macar sa-i intrebe pe “aceia din business” cum e treaba cu peletii astia care inlocuiesc carbunele.
Daca ar fi facut-o ar fi constatat, ca:
1. problema e cunoscuta de foarte mult timp, ca una din modalitatile, nu cele mai potrivite, de a decarbona sectorul productiei de energie
2. dintre mult alte informatii, macar un raport “mai oficial”ar fi putut fi citit (si inteles): Ref. Ares(2020)1308448 – 02/03/2020: Cost-effective transformation of a Highly-Efficient Advanced Thermal UltraSuperCritical coal-fired power plant into a CHP by retrofitting and integrating
an ARBAFLAME biomass upgrading process, finantat de UE, “in cautarea de solutii”. Concluziile acestui raport pun mari (foarte mari !) semne de intrebare asupra viabilitatii aplicarii unei astfel de tehnologii la conditiile noastre !…nu are rost sa mai comentam mai departe, pentru ca, orice argumente s-ar aduce, ele ar trebui si intelese
3. exact acest tip de peleti/tehnologie, este folosita si in FInlanda (la Helsinki-incalzirea orasului), de prin 2017, iar Finlandezii,in prezent, vor decarbonarea totala a sistemului lor, si, reducerea la maxim (daca nu chair eliminarea !) urilizarii peletilor (ei considera asta drept oepratiune nesustenabila !)…probabil ca ei nu stiu ce vorbesc !?
4. nu mai intru in probleme stricte de energie, balanta energetica, costuri si, mai ales resurse, pentru ca lucrurile nu sunt deloc roz ! tehnologia asta e cam aceea cu hidrogenul verde: consumam electricitate verde, ca sa producem hidrogen verde cu care sa producem inapoi elecrrcitate verde…la fel si aici: avem biomasa, facem peleti, ii folosim consumind din nou energie din ei ca sa facem “alti peleti mai verzi” cu care sa producem energie verde…in aceeasi centrala pe carbuni. Adica fac o investitie mare de productie peleti-mare consumatoare de energie la rindul ei, doar ca sa ii folosesc in aceeasi centrala pe carbuni…consumul de resurse este urias, sau, mai pe scurt B/C este cam subunitar (Beneficiu/Cost)
Toate termocentralele pe carbune pot fi retehnologizate si ecologizate:
Solutia pentru reducerea costului pe MW si amprenta de carbon este la indemana noastra si se obtine relativ simpu:
Se trec Termocentralele pe biomasa si deseuri torefiate obtinute prin tratare termica (poroliza) la circa 300 grade Celsius utilizand arzatoarele existente.
Astfel se obtine un combustibil echilibrat:
– umiditate 0;
– putere calorifica mai mare cu circa 25%;
– se reduc reduc emisiile de carbon de la 0,091 tone/MW la circa 0,070 tone/MW comparativ cu gazul natural 0.229 tone/MW sau carbune 0,450 tone/MW