Pretul gazelor din Romania creste si tot creste si creeaza panica in sistemul centralizat de incalzire.
Licitatiile de gaze de pe cele doua platforme de tranzactionare din Romania (OPCOM si BRM) indica pentru contractele incheiate pentru 2019 niveluri de pret de peste 110 lei/MWh. Asta in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a stabilit la inceputul anului gazier, pentru consumatorii casnici, un nivel de 80,25 lei/MWh. De cealalta parte, consumatorii din piata libera sunt nevoiti sa plateasca pretul stabilit in piata concurentiala, care este cu cel putin 30 de lei/MWh mai scump. Primele entitati economice afectate sunt termocentralele in cogenerare care asigura caldura pentru orasele aflate inca intr-un sistem centralizat de incalzire, victima cea mai mare fiind societatea Elcen Bucuresti, care deja a cerut ANRE o majorare a gigacaloriei cu 10%. Asta in conditiile in care Primaria Capitalei subvetioneaza jumatate din costurile cu producerea agentului termic.
Pe parcursul anului 2018 pretul gazelor naturale a cunoscut trei perioade de crestere, exclusiv din reglementarile ANRE, pentru fiecare etapa cresterea situandu-se intre 4 si 6%. In piata libera cresterea a fost de circa 30% si tendinta este una crescatoare si pentru anul viitor. Putem sa ne intrebam de unde a aparut acest salt, in conditiile in care Romania este singura tara din aceasta parte a Europei care isi poate asigura necesarul de gaze aproape exclusiv din productia interna. Mai mult decat atat, pretul gazelor naturale a fost desprins deja de evolutia cotatiilor internationale la titei, iar consumul in perioada analizata nu a fost in nici un caz exagerat.
Una dintre explicatii ar fi aceea ca furnizorii de gaze s-au trezit tarziu sa-si indeplineasca obligatiile de inmagazinare, motiv pentru care piata a reactionat. O alta idee, vehiculata indeosebi de producatorii de energie electrica, consta in faptul ca cele doua centrale pe gaze apartinand Petrom si Romgaz (Brazi, respectiv Iernut) ar fi functionat la capacitate pe tot parcursul anului si ar fi consumat gaze care nu se mai regaseau in piata libera. Nu in ultimul rand, se vehiculeaza si ideea ca cei doi mari producatori ar fi limitat vanzarile in perioada de vara pentru a putea vinde mai scump in momentul de fata. Desigur, au aparut si teorii legate de viitoarele exploatari de la Marea Neagra, respectiv de graba producatorilor de a profita acum de preturi ridicate (aceasta din urma varianta este mai degraba o fantezie). Sunt cateva ipoteze care trebuiesc luate in considerare, dar ele nu justifica decat intr-o anumita masura cresterea pretului gazelor cu peste 30%. Or, piata demonstreaza ca nici in 2019 nu vom avea o temperare de pret, indiferent de cererea de consum.
Ceea ce nu spune nimeni insa este legat de comportamentul in piata al jucatorilor, de la producatori si pana la furnizori. De pilda, Romgaz trage inspre Petrom, pe motivul ca OMV Petrom si-ar fi redus productia si asa a aparut necesitatea importului de gaze, mai scumpe decat cele romanesti. „In conditiile in care ceilalti operatori reduc productia, Romgaz a crescut productia cu 7% in primele trei trimestre si a livrat doar pe piata interna, deci si-a facut din plin datoria si incearca sa extraga cat mai mult, sa livreze cat mai mult, dar lipsa gazului din alte surse a provocat importuri, care vin la preturi mult mai mari, automat au crescut si preturile (finale – n. r.), deci nu pot fi controlate nici macar de cei care livreaza consumatorilor. Anumiti jucatori isi reduc productia, ceea ce noi nu am facut, ci, cum v-am spus, am marit-o. Noi incercam cat posibil sa tinem pretul jos”, a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.
Nu stim daca Petrom si-a redus productia, stim insa ca, spre deosebire de anul trecut, centrala electrica a OMV Petrom de la Brazi a functionat in tot acest an aproape la capacitate maxima. Or, aceasta centrala este un consumator mare de gaze. Au consumat gaze si celelalte centrale care functioneaza pe hidrocarburi pentru a acoperi necesarul de energie electrica, in conditiile in care am avut un an slab din punct de vedere al aportului energiei regenerabile si o productie „controlata” si mai mica in sistemul de generare pe baza de carbune. Nu exista nici o premisa ca aceste realitati sa se schimbe in perioada urmatoare, dimpotriva, consumul de gaze pentru productia de energie electrica va creste. Caravasazica, este cerere de gaze iar producatorii nu pot decat sa profite de acest lucru. Sa vedem insa ce poate face ANRE pentru a incetini cresterea pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici, care pana in 2021 se afla inca sub protectia pretului reglementat. In realitate nici ANRE nu mai are prea multe parghii de control.
„Pretul gazelor pentru consumatori a fost majorat de trei ori anul acesta, iar in conditiile in care exista deja contracte futures la gaze naturale, cu volume importante, incheiate la preturi mult mai mari decat cel stabilit, de 80,25 de lei/MWh, de la 1 aprilie 2019 poate avea loc o crestere semnificativa a pretului gazelor naturale”, a declarat Zoltan Bege Nagy, vicepresedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la conferinta organizata de FocusEnergetic, pe marginea programului de iarna.
Nagy a precizat ca ” La momentul 1 august, cand am luat in calcul la pretul final pentru consumatorii casnici, un pret mediu de aproximativ 80 de lei la gaze naturale, furnizorii de gaze naturale in regim reglementat, si sunt aproximativ 37 sau 38 in piata, au contractat peste 60% din necesarul lor de gaze naturale la acest pret mediu de 80 de lei. Pretul a fost stabilit pana la sfarsitul lunii martie, anul viitor. Deci, din acest punct de vedere, cresteri spectaculoase, proportionale cu cresterile de pret de pe piata angro de gaze naturale, nu vor fi pana la 1 aprilie. Ingrijorator este faptul ca, saptamana trecuta, am vazut pe platforma unui operator de gaze naturale ca deja sunt incheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preturi care sunt departe de 80 de lei, adica peste 110 lei (pe MWh). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, daca trendul se mentine, trebuie sa ne asteptam la o crestere substantiala, inclusiv a pretului final (la gaze) pentru consumatorii casnici”.
Cu alte cuvinte, piata nu a tinut cont de estimarile ANRE.
Vicepresedintele ANRE a explicat ca, pana la o noua ajustare a preturilor la gazele naturale, regulile sunt clare, fiind vorba despre trei conditii care, cumulativ, la ora actuala nu sunt indeplinite. „Momentan, preturile valabile pentru consumatorii casnici de gaze naturale sunt stabilite pana la sfarsitul lunii martie 2019. Contractele au fost incheiate inainte de aprobarea acestor preturi, pe termen lung, pe niste volume consistente. Deocamdata, toate analizele noastre ne arata ca nu este nevoie de o ajustare a pretului aplicabil si valabil pana la sfarsitul lunii martie 2019. Am spus ca pe platformele angro de tranzactionare a gazelor naturale sunt deja niste contracte incheiate pentru perioada 1 aprilie 2019 – sfarsitul anului 2019, care sunt la niste valori foarte mari (n.r. peste 100 de lei), dar ele vor intra in calculul preturilor finale la 1 aprilie 2019. Pana atunci, regulile sunt stricte. Exista trei conditii care trebuie indeplinite cumulativ pentru a ajusta pretul aplicat si valabil pentru aceasta perioada, pana la sfarsitul lunii martie 2019, iar cele trei conditii nu sunt deocamdata indeplinite”, a explicat vicepresedintele ANRE.