Prioritate politica sau aranjamente de cumetrie? Indiferent de situatie, deprofesionalizarea ANRE merge ca unsa
A stat vreo cateva luni de zile la Parlament demisia vicepresedintelui ANRE, Henorel Soreata, si nimeni nu s-a gandit sa-i gaseasca un inlocuitor. Ba, mai mult, s-a zvonit ca domnul Soreata s-ar fi razgandit intre timp si ca teama de a-si pune semnatura pe reglementarile rezultate din Ordonanta de urgenta 114 i-ar fi trecut ca prin farmec. Iata ca, cu numai cateva zile inainte pana la incheierea sesiunii parlamentare, subit, Parlamentul si-a adus aminte de problema numirii unui nou vicepresedinte la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Si sa-l fi cautat cu lupa, un candidat mai bun ca domnul Marian Neacsu nu l-ar fi gasit tovarasii parlamentari. In conditiile in care specialistii de marca ai ANRE (vezi cazul Alicus-Manecuta) au fost trecuti in randul secund, de ce sa ne mai mire ca la nivel de vicepresedinti candideaza cineva care nu are absolut nici o legatura cu domeniul. Specialist in furaje, sau ce alta indeletnicire o mai avea, domnul Neacsu are insa si o calitate indiscutabaila: fost sef de cabinet la domnul Chirita (actualul presedinte al ANRE), pe vremea cand acesta era parlamentar. Nu conteaza ca Marian Neacsu a dezertat din PSD si a trecut la partidul lui Ponta (Pro Romania), nu conteaza ca nu are nici o legatura cu domeniul energetic, asa cum cere fisa postului, conteaza ca este dorit de catre cineva. Sau, mai bine zis, merita o recompensa in acest context mai amplu al impartirii pe criterii politice a unor functii administrative.
La ce salarii sunt in ANRE, domnul Neacsu va fi recunoscator o viata celor ce l-au propus in functia pe care cu siguranta o va si ocupa-o.Cu acest nou capitol, Autoritatea de reglementare in energie se dovedeste mai curand o sinecura pur si simplu. Trist este ca dupa marginalizarea unor specialisti, ANRE mai pierde din randul acestora si prin procesul de pensionare, iar cea ce se pune in loc lasa mult de dorit. Ca dovada ca aranjamentul este unul fara nici o perdea amintim ca de fiecare data cand se punea problema inlocuirii unui sef de la ANRE lista candidatilor era cat se poate de consistente. In cazul de fata este domnul Neacsu si neobosita luptatoare si colega de presa, Gabi Moroianu. Nu are rost sa vorbim despre sanse, evident. Trist este ca am facut dintr-o agentie care ar trebui sa fie elita in domeniu, un harem al bunului trai. Vom vedea si consecintele, desigur.
Asadar, Marian Neacsu, fost secretar general al PSD, in prezent membru al PRO Romania, si Gabriela Moroianu, director al Focus Energetic, si-au depus candidaturile pentru a ocupa postul de vicepresedinte ANRE, in locul lui Henorel Soreata, care si-a dat demisia in aceasta primavara.
Astazi are loc sedinta comuna pentru selectia unui vicepresedinte ANRE. In aceasta sedinta se verifica candidaturile si conformitatea cu cerintele legale si eventual sunt audiati candidatii. Se voteaza candidatul care va fi propus Plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. In eventualitatea unei contestatii, ulterior sedintei de desemnarea a unei propuneri a Comisiilor reunite, Comisia de contestatii ia in discutie contestatia si da o rezolutie. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului nominalizeaza prin vot persoana care va ocupa functia.
Surse din piata de energie sustin ca Marian Neacsu, propus pentru functia de vicepresedinte al ANRE, ar fi incompatibil cu functia de vicepresedinte ANRE, pentru ca nu are experienta necesara si, in plus, are si o condamnare cu suspendare. Conform legii 160 pentru aprobarea OUG nr.33/2007 privind modificarea si completarea legii energiei electrice nr 13/2007 si a legii gazelor nr 351/2004, presedintele si cei doi vicepresedinti ai ANRE trebuie sa fi absolvit studii superioare in domeniile tehnic, economic sau juridic, cu luarea in considerare la desemnare a titlurilor stiintifice, sa aiba o vechime in munca de minim
10 ani, precum si o experienta in functii de conducere de cel putin cinci ani in domeniul energiei electrice, termice, la gazelor naturale sau in domenii conexe.
Pe 24 iunie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ca pentru ocuparea postului vacant de vicepresedinte la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, propunerile nominale sa fie depuse pana ieri, de 25 iunie 2019.
Conform prevederilor Legii nr. 160/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, propunerile nominale sunt depuse la unul dintre secretariatele comisiilor de specialitate din cele doua camere, respectiv Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, Comisiei economice, industrii si servicii a Senatului si Comisiei pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale a Senatului, nominalizarea urmand sa se faca la propunerea comuna a acestora.